Geprefabriceerde integratie is alomtegenwoordig in het discours van Oracle. Officieel om de taak van zijn klanten te vergemakkelijken. Maar het is ook een manier om hen te binden.

Voor de tiende editie van Oracle OpenWorld mocht het bedrijf 42.000 bezoekers in San Francisco verwelkomen, en nog eens 100.000 online. Er waren ook ruim duizend sessies. Duizelingwekkend. Dat waren ook de woorden die Charles Phillips, voorzitter van Oracle, gebruikte bij zijn openingsrede en hij beschreef daarmee de indruk die men soms kan krijgen bij het aantal overnames van Oracle. Over de afgelopen 45 maanden waren dat er niet minder dan 41! Het kon dus geen kwaad om ook even de motieven voor een dergelijke slokopstrategie op een rijtje te zetten: de overname van R&D-potentieel, de import van innovaties om de levering van producten te versnellen, en “de wil om de klanten te verlossen van de last en complexiteit die typisch zijn voor integraties. We beschikken nu over voldoende elementen – expertise, producten, omvang – om dat te doen.”

En, voegt Phillips er nog aan toe: “Vandaag zijn er nog meer redenen voor overnames dan vroeger. De [over te nemen] ondernemingen hebben hun kunnen bewezen, hun producten hebben aan maturiteit gewonnen en de klantenbestanden zijn gegroeid. Hun overnameprijs is aantrekkelijk.”

‘Packaged Integration’

Integratie is bij Oracle een slogan geworden die op alle niveaus terug te vinden is. Van de rechtvaardiging voor zijn overnamestrategie tot de aankondiging van nieuwe ‘suites’ of ‘stacks’. En als de term ‘integratie’ niet meer volstaat, is er nog altijd pre-packaged integration. Een concept dat tegenstrijdig kan lijken met dat van openheid en vrijheid. Maar het is in ieder geval de nieuwe rode draad in het marketingdiscours en de productstrategie van Oracle. Het bedrijf belooft evenwel om dit soort ‘prefab’ integratie zowel voor eigen producten als voor oplossingen van derden aan te bieden, “zelfs als die uit Duitsland komen”, grapt Charles Phillips. Dit concept schemert bijvoorbeeld door in de ‘PIP’-oplossingen (Process Integration Packs), nieuwe geïntegreerde bestanddelen in GRC (Governance, Risk & Compliance), BI of PLM (Product Lifecycle Management), in de positionering van Oracle op de markt van de virtualisering enz.

AIA en PIP

De in april aangekondigde AIA (Application Integration Architecture) van Oracle wordt bestempeld als een “open, semantische verwerkingslaag, een referentiemodel dat API’s, gegevensstromen en -formaten omvat, waarmee geïntegreerde samengestelde applicaties gecreëerd kunnen worden, via de combinatie van bedrijfsprocessen en applicatiemodules.” De daarvoor gebruikte tools zijn BPEL, een SOA-repository, de eigen Enterprise Service Bus, en het BPM van Aris.

Bedoeling is PIP’s (Process Integration Packs) aan te bieden, sets van onderling gekoppelde processen (order-to-bill, opportunity-to-quote) die verschillende toepassingenmodules (Oracle, Peo-pleSoft, Siebel, SAP en op termijn specifieke applicaties) met elkaar verbinden en die gepaard gaan met methodologieën en best practices.

De eerste beschikbare PIP’s zijn die welke e-Business Suite verbinden met de CRM Siebel, of Siebel met de factureringsmodules van Oracle of het erp-beheer van JD Edwards EnterpriseOne, of nog de SAP-wereld met Siebel, Agile PLM, Hyperion of Oracle Utilities. Op OpenWorld werden drie nieuwe PIP’s gelanceerd, bestemd voor de telecomsector: Order-to-Bill, Agent-Assisted Billing Care en Revenue Accounting. Er zullen ook PIP’s opduiken bij de eerste Fusion-applicaties, zodat die met de bestaande applicaties kunnen worden verbonden.

Andere AIA-aankondiging op OpenWorld: een Foundation Pack met een reeks tools en middelen (objecten, diensten, methodologieën, infrastructuurelementen, referentiearchitectuur, BSR-Business Service Repository, validatiesysteem), dat de klanten en partners moet helpen om hun eigen samengestelde bedrijfsprocessen te ontwikkelen.

Wij virtualiseren ook

Oracle VM, aangekondigd op OpenWorld, wordt voorgesteld als een ‘stapel’ geïntegreerde code, met een unieke console (Oracle Enterprise Manager) die de virtualisering van servers en besturingssystemen mogelijk maakt. Op basis van de Xen-hypervisortechnologie ondersteunt Oracle VM Oracle Database, Fusion Middleware, de Oracle-applicaties (e-Business Suite, Peo-pleSoft, Siebel CRM, Hyperion) en als besturingssystemenWindows 2003, XP, Windows Server 2003, Oracle Enterprise Linux 4 en 5, en Red Hat Enterprise Linux v. 3, 4 en 5.

Oracle wil op die manier aan zijn klanten tonen dat het hun ‘single point of contact’ wil zijn voor de ondersteuning van hun omgeving. Vorig jaar werd op dat vlak een eerste stap gezet met Linux. Vandaag komt daar het luik virtualisering bij. “Met Unbreakable Linux waren we begonnen met ‘bug fixing’, ondersteuning van Linux, om de concurrentie met Red Hat aan te gaan, maar zonder de compatibiliteit te verliezen. Met Oracle VM kunnen wij meer doen dan wat Red Hat aanbiedt. Onze code verschilt van die van hen, maar staat er toch zeer dicht bij”, aldus Larry Ellison.

Fusion Applications

Oracle weigerde meer duidelijkheid te scheppen over eventuele aankondigingen rond de Fusion Applications. Enige aanwijzing: de eerste drie toepassingen (waaronder eentje voor sales force automation) zullen in de eerste helft van 2008 gelanceerd worden. Daarbij onder andere een SFA-oplossing met geïntegreerde analytische en Web 2.0-mogelijkheden ( social networking …).

De eindeloos herhaalde boodschap die klanten moet geruststellen is dat Oracle niemand zal verplichten om te migreren. De huidige applicaties (e-Business Suite, CRM Siebel, ERP JD Edwards of PeopleSoft) zullen nieuwe versies krijgen en niet voortijdig worden stopgezet. “De Fusion Applications zullen geleidelijk aan gelanceerd worden”, benadrukte Larry Ellison nog. “Op termijn zal er een GL Fusion of een HR Fusion zijn… We zullen een Fusion-versie hebben voor elk functioneel domein waarin we een applicatie hebben. Maar de overgangsperiode zal lang zijn. De bestaande applicaties zullen nog altijd ondersteund worden, tien jaar lang als het moet”. Valt dan nog af te wachten hoe Oracle zijn gebruikers zal aanzetten om te migreren, kwestie van zijn middleware te kunnen slijten (andere oplossingen, zoals BEA, zijn nog sterk aanwezig bij ‘geërfd’ cliënteel zoals van PeopleSoft) en zijn klanten te kunnen afstemmen op een beperkt aantal versies (om de adaptors te beperken, de AIA-laag te vereenvoudigen, en zo meer).

Voor meer details over de overschakeling en de ‘Fusion 1.0’-functionaliteiten, verwijzen we u naar datanews. be.

Fusion “middleware”

Oracle heeft een vrij brede notie van het begrip ‘middleware’, aangezien die ook oplossingen bevat voor SOA’s, EPM (enterprise performance management), Enterprise/web 2.0, Enterprise Content Management, identiteitsbeheer en grid computing. Het ‘platform’ bevat nu al meer dan 40 producten. Nieuw bij Fusion Middleware 11g (momenteel in bètaversie, verwachte lancering in 2008) zijn: een uitgebreid Application Development Framework dat de ontwikkeling van rijkere applicaties en toegang vanuit andere omgevingen (onder andere Microsoft) mogelijk maakt, een JAX* die de in Java uitgevoerde ontwikkelingen voorstelt als diensten, een Web Services Manager die veiligheidsregels toepast (codering van communicatie, toelating voor diensten,…), een Oracle BI Server met role-based dashboards, een Essbase die beter geïntegreerd is in de Officepakketten van Microsoft, een potentieel voor Directory Services dat het zicht op de verschillende identiteiten beheert (gegenereerd door de applicaties, Oracle Databases, MS Active Directory,…), een toegangscontrole die wordt beheerd door de rollen (een erfenis van Bharosa) en een WebCenter (ECM) uitgerust met web 2.0-functies.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content