Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

David Van Waesberghe en zijn vrouw Nancy Steels, gedelegeerd bestuurders van Orqua, Centric Managed Services Antwerp en Centric Managed Services Brussels, hebben hun vertrek aangekondigd. “Curatoren, advocaten, rechtzettingen,… Het was niet meer dat wat we graag deden. “

David Van Waesberghe en Nancy Steels trekken op 31 december 2007 de deuren van Centric achter zich dicht. “Wij zijn ondernemers, Nancy en ik”, aldus een openhartige Van Waesberghe. “We hebben Orqua in 1998 opgericht in de garage van mijn ouders. Dat werd een onverhoopt succesverhaal. Vorig jaar toen dochter Véronique op komst was, hebben we beslist om ons bedrijf te verkopen aan Centric, ook een bedrijf met een ondernemersmentaliteit. De bedoeling was op een ander niveau te kunnen werken. “De eerste 12 maanden na de overname bleken vrij rustig, er veranderde weinig. Maar de helse soap rond Apem gooide ook het leven van Van Waesberghe en Steels overhoop. “We waren niet meer bezig met wat we graag deden: wij willen tussen de mensen staan en contact hebben met klanten. We moesten de laatste maanden onze tijd steken in contacten met curatoren en advocaten.”

Bovendien leek het functioneren binnen de structuur van een groot bedrijf niet op het lijf van het tweetal geschreven te zijn. “Wij hebben nooit voor een werkgever gewerkt. Als je als ondernemer plots twee lagen boven je hebt en je moet soms de wil van iemand anders doordrijven, dan doe je dingen waar je geen goed gevoel aan overhoudt. ” Een verwijt aan het adres van Gerard Sanderink, de autoritaire ceo van Centric? “Ik heb veel respect voor de ondernemer Sanderink. Hij heeft ons ook niets in de weg gelegd. Maar van op een afstand bekeken, zie je wel dat er binnen Centric een andere cultuur heerst dan bij Orqua. Wij waren waarschijnlijk wat softer, wat Vlaamser…”

Tweede Orqua

Bij Centric zouden al gesprekken aan de gang zijn met een mogelijke opvolger. Die zou binnenkort ook aan Van Waesberghe en Steels worden voorgesteld. “Want we hebben het beste voor met de mensen van het voormalige Orqua, Gecotec en Apem.”

Voor het duo gloort een de toekomst in een andere sector aan de einder. “Wij zijn nu ook al 5 jaar actief met een vastgoedbedrijfje, Castello Rioja. Dat gaan we verder uitbouwen. Ik studeer daarvoor trouwens nog bij: ik volg een ‘master in real estate’.” De it-sector lijkt voor een hele tijd afgezworen. “Ik ga zeker niks doen wat strijdig is met mijn contract. En bovendien was Orqua echt wel een voltreffer. Het is niet mijn ambitie om een tweede Orqua te creëren.” Van Waesberghe houdt een warm gevoel over aan de reacties van de werknemers na de aankondiging. “Bij ons moesten de mensen altijd erg hard werken. Soms dacht ik dat onze medewerkers ons daarom echt moesten haten. Maar bij de aankondiging van ons vertrek heerste een echte rouwstemming. En de vele reacties die ik nadien gekregen heb, getuigden van groot respect.” z

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content