Precies een jaar geleden werd de monsteraanbesteding toegewezen die de centrale drukkerij van de federale overheid, Fedopress, moest vormgeven. Fedopress moest de printingnoden van de overheid centraliseren en de overcapaciteit rond printing wegwerken.
Xerox, Pitney Bowes en NRB verdeelden de drie loten van het miljoenencontract. Het doel was om tegen 1 januari 2012 live te zijn. Dat blijkt ook het geval te zijn, zo bevestigt ons Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. “Momenteel worden de productielijnen van de FOD Financiën overgenomen van de bestaande federale klanten. We wachten op de komst van nieuwe klanten.”
Die laatste zin is al jaren de grote bron van ergernis voor de grafische sector. Sectorfederatie Febelgra vond dat het initiatief “de grafische sector zal kapotmaken met belastinggeld”. “Wij storen ons aan het feit dat Fedopress zich ook zal openstellen voor klanten van andere overheidsniveaus, zoals de gemeenten of de provincies. Dat zijn potentiële klanten voor commerciële drukkerijen”, onderstreept Waldo Van de Velde, economisch adviseur van Febelgra. “Waarom houdt de overheid zich in deze taken niet met haar basistaken bezig en laat ze geen ruimte voor privéinitiatief? Daarenboven bestaat er onder meer bij de Vlaamse overheid al zoiets als de DAB Digitale Drukkerij, die iets vergelijkbaars doet. Wat is dan de meerwaarde?”
Het grote argument, aldus de FOD Financiën, zijn precies de besparingen die Fedopress zou kunnen opleveren. Zo zouden niet alleen de drukkosten lager zijn, ook de portokosten zouden dalen. “Op 7 jaar tijd zal de besparing op dat vlak oplopen tot meerdere miljoenen euro’s”; zegt Francis Adyns. “Ook zal de groepering van de drukwerkzaamheden in één site belangrijke besparingen creëren op het vlak van huur en personeel. Alleen al voor de FOD Financiën zou de verwachte winst daardoor meer dan 10 miljoen euro bedragen. Tot slot is er nog de tijdswinst en de grotere efficiëntie die voortvloeien uit de integratie, uit de centralisatie en de digitalisering van het proces.”
Van de Velde is niet onder de indruk. “De overheid doet in de toekomst voor haar drukwerk dus geen beroep meer op de markt. Daardoor kan de concurrentie niet spelen die normaal gezien van invloed is op de prijs. Die besparingen zullen dus nog moeten blijken. Wij zijn geenszins overtuigd.”
Overigens werd zopas een nieuwe aanbesteding gelanceerd rond Fedopress. De overheid zoekt nu een disaster recovery-dienstverlener voor de kritieke overheidsdocumenten die Fedopress drukt, in geval van een incident of een ernstig technisch mankement.
[STG]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier