Toen we elkaar begin 2008 ontmoetten, amper enkele maanden na de oprichting van Chiveo in het kader van onze rubriek ‘Start-up van de week’, was Valérie Viatour zeer duidelijk geweest. “Nu ik enkele jaren in loondienst heb gewerkt, wil ik met de oprichting van Chiveo een beter evenwicht vinden tussen mijn werk en privéleven.” In die tijd was Valérie Viatour immers moeder van 3 kleine kinderen.
Succes
Met Chiveo wil Valérie Viatour voortbouwen op haar ervaring in business intelligence om haar klanten consultancy- en bi-diensten aan te bieden. In het begin ging het om klassieke producten, zoals BusinessObjects of Cognos, maar geleidelijk aan evolueerde ze naar open source producten als QlikView en Talend waarmee “sneller resultaten geboden kunnen worden aan de klanten en demo’s gemaakt kunnen worden over reële gegevens van hun organisatie.” Het bedrijf is ook SAP-partner in het kader van een samenwerking met Oasis Consultants, dat onlangs werd overgenomen door het Franse Micropole, wat bovendiende deuren opent naar Vlaanderen. Daardoor kan het bedrijf meedingen naar grotere aanbestedingen (meer bepaald van de overheid).
Valérie Viatour heeft er nooit spijt van gehad dat ze ervoor heeft gekozen om een start-up op te richten. “Voor mij was het belangrijk dat ik me goed kon voelen in mijn privéleven, dankzij glijdende werkuren.” Volgens haar werkt ze nu wel evenveel of zelfs meer dan vroeger, maar ze slaagt erin haar agenda beter te beheren. Een andere lichte frustratie (die ze weliswaar bewust accepteert), is het feit dat ze voor een stuk haar beroep als consultant moet opgeven om het commerciële aspect te versterken. Chiveo telt momenteel ongeveer tien consultants en Meusinvest maakt intussen deel uit van het kapitaal van het bedrijf, dat het statuut van bvba heeft ingeruild voor dat van nv. “De raad van bestuur helpt met voortaan om de juiste vragen te stellen”, voegt de ceo er nog aan toe.
Vrouwen
Valérie Viatour vindt het jammer dat te weinig vrouwen de stap durven zetten naar een carrière als zelfstandige, ook al “was haar entourage in het begin ook nogal sceptisch. Vele huishoudelijke taken kunnen gemakkelijk gedelegeerd worden, zodat de druk wat afneemt en je enkel nog doet wat je graag doet, zoals zorgen voor je gezin, sport, enz. Het is belangrijk om je goed te voelen in je privéleven.” Het moet gezegd dat haar echtgenoot medeaandeelhouder is van Chiveo. Ze vindt het ook jammer dat te weinig vrouwen aan de slag gaan in de informaticawereld. “Voor een vrouw is het vaak gemakkelijker om te ondernemen, omdat het risico minder groot is, aangezien het salaris van een vrouw vaak het kleinst is in het gezin.” En “stress is er altijd, maar dat probeer ik te vermijden.”
Ze komt helemaal tot bloei in Chiveo, en ze vindt dat “alle medewerkers zich ook goed moeten voelen. Een te sterke groei interesseert me niet. Zo had ik de kans om een bedrijf over te nemen, maar ik heb uiteindelijk nee gezegd. Stabiliteit heeft meer te maken met de manier waarop men de onderneming beheert. Ook moet je goed je consultants kiezen, want menselijke relaties zijn de sleutel tot het welslagen van een project.”
Jongeren
Zonder de les te willen spellen, want “iedereen is anders”, vertrouwt Valérie Viatour ons toe dat “je geen te hoge doelstellingen voorop mag stellen als je wilt slagen. Om zeker te zijn van jezelf heb je succes nodig. En je moet je onderscheiden van de concurrentie. Bij Chiveo doen we dat door rekening te houden met zowel de werknemers en de directie als met de klanten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier