Pieterjan Van Leemputten

Hoe meer gebruikers een operator heeft, des te beter het rendement van de infrastructuur. Met dat in het achterhoofd trekt Proximus een nieuwe richting uit : ontwikkelaars kunnen de enorme toolkit van het bedrijf inzetten voor hun eigen apps. Wat zou jij doen mocht je toegang hebben tot de platformen van Proximus ?

Een ecosysteem. Het woord valt al snel wanneer we in de twin towers bij het Noordstation voor het eerst horen over Proximus EnCo, een project waarbij de telco niet als enige zijn eigen netwerk commercialiseert, maar ook externe bedrijven en ontwikkelaars toegang geeft tot de assets van het bedrijf.

“Vroeger verkochten we producten, vandaag willen we meer doen en ook een betrouwbare ict-partner zijn”, legt Jan Manssens, director strategy, growth & innovation van de enterprise division bij Proximus uit.

EnCo staat voor Enabling Company. De redenering achter het business model is dat de snelheid van innovatie steeds toeneemt. “Dat maakt dat de cyclus om een investering te rentabiliseren korter wordt. Dat kan je niet als je enkel zelf dingen naar de markt brengt, en zo is het idee ontstaan om onze assets systematisch en openen voor anderen. Het is B2B2X”, zegt Manssens. Proximus levert zijn diensten aan bedrijven, en die bedrijven gaan er mee aan de slag op om hun beurt een eigen product aan te bieden aan hun klanten.

Hoe werkt dat concreet ? Stel dat je als autoverdeler je klant automatisch per sms wil waarschuwen wanneer de wagen hersteld is, dan kan dat bedrijf zelf een app ontwikkelen en de sms-infrastructuur van Proximus met behulp van api’s integreren. Maar ook betalingsherinneringen per sms zijn mogelijk.

“Sms is voor de consument al vaak doodverklaard, maar voor bedrijfsprocessen heeft die technologie nog veel waarde”, zegt Manssens.” Een ander voorbeeld is een ontwikkelaar die een digitaal fietsslot ontwikkelt. Wordt de fiets gestolen, dan kan je hem traceren door bijvoorbeeld het IoT-netwerk van het bedrijf te gebruiken.

Het idee om je eigen toolbox open te stellen is niet uitgevonden bij Proximus. De grootste technologiebedrijven ter wereld (Apple, Microsoft, Amazon) werken vandaag in ecosystemen. In plaats van producten te slijten aan zakelijke klanten, worden de bouwstenen verhuurd zodat anderen er hun eigen powerhouse mee kunnen bouwen. En rinkelt de kassa bij die nieuwe initiatieven, dan rinkelt ze ook bij Proximus.

“We geloven sterk in onze toegevoegde waarde”, zegt Manssens. “We komen met een eigen marketplace en een eigen brokering-platform waar je kan zien wat er beschikbaar is. Maar op termijn ga je via dat platform ook verbindingen kunnen maken met andere ecosystemen. Daarnaast gaan ontwikkelaars, als ze zelf een killer app hebben ontwikkeld die steunt op onze infrastructuur, die ook via dat platform kunnen aanbieden en er zo geld aan kunnen verdienen.”

LORA

Het vorig jaar gelanceerde LoRa-netwerk (IoT) is een van de speerpunten van het project. “LoRa is vrij uniek, we zijn een koploper in Europa en zelfs wereldwijd.”

“Voor ons is het een nieuwe, open, aanpak. Je ziet wereldwijd hoe gevestigde waarden in de hoek worden geduwd door jonge ontwikkelaars. Wij gaan die uitdaging aan en gooien de deuren open. Zo geven we ook antwoord op een vaak gehoorde vraag : meer samenwerken met anderen en met LoRa in combinatie met IoT developer kits kan je heel praktisch gaan samenwerken. We werken ook op een open source framework. Ook dat is nieuw voor ons.”

Heeft Proximus vandaag al een uitgebreide winkel klaar ? Neen, de eerste assets worden vandaag opengesteld, maar er wordt momenteel hard gewerkt aan api’s zoals connectoren die IoT en cloud verbinden, waardoor ontwikkelaars de platformen van Proximus kunnen gebruiken. Maar de ambitie is om zo goed als alle infrastructuur open te stellen voor anderen. Ook het team achter EnCo wordt in de komende maanden verder uitgebreid.

Overigens is ook het ecosysteem klaar. “Vandaag werken we samen met 118 application service providers die oplossingen bouwen in zeer specifieke domeinen”, legt Frederic L’Hoste, head of advanced telco services bij Proximus uit. Hij focust zich onder meer op de zakelijke kant van het project. Het is altijd co-creatie : de klant heeft uitdagingen en wij kijken, samen met onze andere partners, hoe we iets kunnen bouwen om dat aan te pakken. De ene partij levert sensoren, de andere levert een netwerk om die sensoren te verbinden.”

Op dit moment gaat het vooral over het LoRa-netwerk, maar ook een sms-gateway kan binnenkort onder EnCo vallen. Zelfs een Microsoft cloudoplossing. “Een groot deel van het aanbod van Microsoft leveren we vandaag al via ons eigen datacenter, bijvoorbeeld aan de Vlaamse Overheid”, zegt Manssens. “Bij Microsoft zijn ze ook bezig met machine learning, en ik sluit niet aan dat we technologie van hen die complementair is met ons aanbod ook bij ons wordt aangeboden.”

“LoRa is vandaag een jonge nieuw markt. Er zijn bijvoorbeeld nog niet zoveel sensoren beschikbaar. Daarom doen we vandaag zelf aan prototyping van die sensoren : testen en kijken wat er kan. We sluiten ze aan op Arduino’s en als we merken dat er iets goed werkt dan zoeken we een use case en iemand die het kan bouwen en uitrollen. Op dat moment ga je verder dan enkel verbinden via simkaarten”, aldus L’Hoste.

LEVE DE PARTNERS

Jan Manssens : “Wat we met LoRa doen is van een schaal die je vandaag nergens terugvindt. We springen van connectiviteit naar de application layer. Daar wordt toegevoegde waarde gecreëerd. Voor ons is dat ook nieuw. We vragen vandaag meer feedback over onze productontwikkelingen, maar ook hoe we die producten best in de markt zetten.”

“We willen echt met onze partners werken voor EnCo. We hebben niet de arrogantie te denken dat we alles zelf kunnen doen. We zijn in België goed geplaatst om zakelijke- en overheidsklanten te ondersteunen, maar op wereldschaal zijn we klein en dan moet je ook op anderen kunnen steunen. Dat is een beetje opportunisme, maar zo kan je veel mogelijk maken.”

“De bedoeling is dat iedereen wint in het ecosysteem. Wij kunnen onze assets meer inzetten, onze partners krijgen een nieuw doelpuliek om hun security- UC- of cloudoplossingen aan te bieden en kleine ontwikkelaars en softwarehuizen kunnen zelf de tools uitkiezen en de oplossing die ze bouwen op dat platform gaan monetizen.”

Hoe concreet is EnCo vandaag ? “We zitten in béta,” zegt Gianni Manderioli, verantwoordelijk voor innovation & business development bij Proximus. “We zijn dus nog niet erg zichtbaar, maar we zijn bereikbaar, onder meer via de website Enabling.be als ze met ons willen praten. Momenteel stellen we het platform open. We hebben ook een software factory gebouwd om onze eigen platformen te ondersteunen en klanten te begeleiden van hun oude producten naar die nieuwe digitale api-economie.”

“We willen zowel klanten, partners als individuele ontwikkelaars ondersteunen in alle aspecten. De bedoeling is om nu nog meer feedback te ontvangen van start-ups en ontwikkelaars, om het tegen mei-juni in de markt te zetten.”

Pieterjan Van Leemputten

“LoRa is vrij uniek, we zijn een koploper in Europa en zelfs wereldwijd”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content