… plus c’est la même chose. Dit citaat van de 19-de eeuwse Franse journalist Jean-Baptiste Alphonse Karr schoot me te binnen toen ik recent de Asus Eee PC 4G Surf onder handen kreeg. Over deze ultramobiele pc (umpc) vloeide al heel wat inkt, maar bij ons komt hij pas in mei officieel op de markt. Voornaamste reden: Asus kan de apparaten niet aansleuren. Bij de eerdere introductie in Groot-Brittannië was de voorraad in een wip en een gauw uitverkocht. (Lezers die niet weten wat een wip en een gauw betekent, raad ik aan het Vlaams Woordenboek te bezoeken; dit geheel terzijde.)

De Eee PC doet me denken aan een mislukte versie van de Tandy TRS-80 Model 100 uit 1983. Deze door Kyocera ontwikkelde ‘umpc’ (het begrip bestond in 1983 nog niet) was niet groter dan een A4’tje en draaide een snel reagerend en eenvoudig ingebed besturingssysteem van Microsoft (een mengeling van DOS en BASIC). Zijn toetsenbord was uitstekend en hij startte onmiddellijk op. Je moest wel tevreden zijn met een klein, achtregelig monochroom lcd-scherm, maar je kon je teksten direct doorsturen via de ingebouwde modem aan… 300 bits/sec. De TRS-80 Model 100 hield het bovendien zestien uur uit op vier AA-batterijen. Het ontwerp was zo succesvol dat ook NEC en Olivetti er versies van in licentie namen. Vergelijk dat met de Asus Eee PC. Die is weliswaar iets kleiner en lichter dan de TRS-80 en heeft een kleurenscherm. Voor een volwassene is zijn toetsenbord echter maar net bruikbaar. De bouwkwaliteit is zeer matig en, het allerergste, hij houdt het nauwelijks drie uur uit op een volle accu. Je kunt er natuurlijk wel draadloos mee op het internet surfen, maar op het 7-inch scherm werkt dit niet echt comfortabel. Bovendien, 25 jaar geleden bestond het commerciële internet nog niet, dus dat kunnen we de TRS-80 moeilijk verwijten. Op het vlak van ‘usability’ of bruikbaarheid scoort de TRS-80 uit 1983 wat mij betreft stukken beter dan de Asus Eee PC uit 2007. Toch is de Eee PC een succes. Gebruikers hebben immers 25 jaar lang moeten wachten op een kleine, handige, niet te dure notebook die direct bruikbaar is voor allerlei basistaken. Tal van andere fabrikanten werken aan klonen van de Eee PC, of hebben die ondertussen uitgebracht. Allemaal missen ze wat de TRS-80 wel had: een accu die een werkdag lang meegaat.

www.vlaamswoordenboek.be

Jozef Schildermans is journalist en hoofd van het Data Testlab, een onafhankelijk lab voor het testen van bedrijfsgerichte hard- en software. www.villapc.be

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content