Microsoft biedt verschillende versies aan van Office 365 met verschillende prijzen. De prijszetting van Google Apps for Business is heel wat eenvoudiger. Microsoft biedt dan weer betere support, althans op papier, want we hebben dit niet zelf getest.
GOOGLE APPS
Er bestaat een gratis versie van Google Apps die functioneel beperkt is, maar wel naadloos kan worden bijgewerkt naar Google Apps for Business. Bovendien kun je de professionele versie van Apps sowieso zonder verplichtingen dertig dagen lang gratis uitproberen met maximaal tien gebruikers. De professionele versie biedt elke gebruiker 25 GB opslagruimte GB (met e-mailbijlagen van maximaal 25 MB). Google factureert een jaarbedrag van 50 dollar per gebruiker. Sinds kort kun je ook per maand betalen als je rechtstreeks bij Google bestelt (4,16 dollar per maand per gebruiker). Als je in de loop van het jaar gebruikers bijbestelt en je hebt een jaarrekening dan hoef je alleen de resterende maanden te betalen voor de nieuwe gebruikers. Google biedt zijn klanten online facturen aan in euro (waarbij de actuele dollarkoers wordt gehanteerd) met een Europees (Iers) btw-nummer. Apps for Business komt standaard met 99,9% uptime-garantie, maar de support verloopt bijna volledig via self-service webtoepassingen. Google geeft alleen telefonische support voor “critical issues”. In de praktijk houdt dit in dat meer dan de helft van je gebruikers de toepassing niet via het web kunnen bereiken. Maar als Google Apps bijvoorbeeld normaal functioneert via het web, maar niet via mobiele apparaten dan beschouwt Google dit niet als kritiek en dien je de e-mail- of self service-support gebruiken. Bovendien moet je hiervoor naar een internationaal nummer bellen. Naast een zakelijke uitvoering bestaat er ook een goedkopere versie van Google Apps voor het onderwijs met een opslagruimte per gebruiker van 7 GB. Google heeft ook specifieke versies van zijn clouddienst voor overheidsinstellingen, non-profitorganisaties en zelfs isp’s.
OFFICE 365
Microsoft heeft geen gratis versie van Office 365, maar je kunt wel een proefabonnement voor 10 of 25 gebruikers nemen waarmee je het product dertig dagen lang kunt uitproberen. (Voor particulieren is er wel een gratis versie van Office Web Apps de geïntegreerd is in Windows Live en samenwerkt met Microsoft SkyDrive.) O365 is verkrijgbaar in verschillende abonnementsvormen die aangeduid worden met letters. Het goedkoopste P abonnement is bedoeld voor professionele werkers en kleine bedrijven. Alle onderdelen van O365 zijn inbegrepen, behalve Active Directory-integratie en integratie van Lync met een lokale pbx. Ook is in deze formule geen licentie beschikbaar van Office Professional Plus; wie dat wil kan een lokaal Office-pakket aanschaffen en/of integreren in de P-versie van O365. Het P-abonnement kost 5,25 euro per gebruiker per maand (btw inbegrepen). Dat is omgerekend een dollar meer dan wat Google aanrekent. Elke gebruiker krijgt een opslagruimte van 25 GB (met e-mailbijlagen van maximaal 25 MB). De E-abonnementen voor grotere bedrijven bestaan in vier varianten, van E1 tot en met E4. De prijzen variëren van 9 tot 25,5 euro per maand per gebruiker. Deze abonnementen zijn duurder omdat Microsoft 99,9% uptime-garantie garandeert en ook voorziet in 24×7 ondersteuning. Extra’s zijn verder Active Directory-synchronisatie en e-mailarchivering voor juridische naleving. (Deze functies zijn bij Google Apps beschikbaar via een betalende update van de e-mailbeveiligingsdienst Postini.) Het goedkoopste enterprise-abonnement, E1, heeft geen Office Web Apps. De E2-versie (14,25 euro per maand) heeft dat wel. De E3-versie (22,75 euro per maand) komt daarenboven met een gebruikerslicentie voor Office Professional Plus en onbeperkte opslagruimte voor e-mail en gehoste voicemail met Exchange Online. De allerduurste E4-versie (25,5 euro) heeft daarenboven nog integratie van Lync Server met een pbx en vervangt dus desgewenst de bedrijfstelefooncentrale. Grotere bedrijven kunnen medewerkers die niet de volledige functionaliteit van O365 nodig hebben ook een zogenaamd K(iosk)-abonnement aanbieden. Deze gebruikers krijgen 500 MB opslagruimte met Exchange Online en webtoegang tot e-mail, agenda, contactpersonen, adressenlijsten en SharePoint Online. Gebruikers met K1 (3,57 euro per gebruiker per maand) kunnen Office Web Apps documenten weergeven. Gebruikers met K2 (9 euro per maand) kunnen ze ook bewerken.
Google Apps for Business: Google, www.google.com/a
Microsoft Office 365: Microsoft, www.microsoft.com/nl-nl/office365/online-software.aspx , www.office-365.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier