Procapital is sinds 2006 gevestigd in ons land en biedt de financiële sector ‘business process outsourcing’-diensten. Een activiteit die in tijden van crisis een groeiend succes kent.
Als dochteronderneming van Credit Mutuel de France, via haar dochteronderneming Arkéa, is Procapital in België ontstaan in 2006. Van meet af aan staat de onderneming in voor de outsourcing van informatica-activiteiten van twee andere entiteiten van de groep Credit Mutuel, met name online bankieren Fortunéo Belgium en de netwerkbank BKCP. En in 2009 trekt Procapital Belgium Deutsche Bank Belgium over de streep om haar effectenactiviteiten aan hen uit te besteden. Onlangs nog (zie Data News nr. 21 van 2/12 op pagina 6) kreeg de vennootschap van ING het beheer in onderaanneming toevertrouwd van haar effecten, met inbegrip van de operationele behandeling van het cashgedeelte.
“Onze core business bestaat uit effecten- en bankdiensten in de ruime zin voor financiële instellingen”, legt Yvon Le Bihan, algemeen directeur, uit. Als belangrijkste troeven noemt hij de technologische voorsprong en de kwaliteit van de dienstverlening. Om zijn diensten te kunnen bieden heeft Procapital zich uitgerust met het Thaler-platform van Callataÿ & Wouters, voor het effectengedeelte (met wie trouwens een specifieke module werd uitgewerkt) en de bankdiensten, terwijl er wordt gesteund op in-house technologische bouwstenen voor de front-office en de middle-office (meer bepaald de uitvoering van de orders). “Zo combineren we het softwarepakket C&W aan meer dan 10 jaar businessexpertise, meer bepaald dankzij de groep Crédit Mutuel”, aldus Le Bihan. Hij vestigt ook de aandacht op de partnerschappen voor kennisoverdracht, niet alleen met C&W, maar ook met Business Software Consulting en op zijn platform om effecten en contanten met elkaar te verzoenen.
Optimalisatie
Als we vragen naar de redenen waarom een financiële instelling haar backoffice volledig of gedeeltelijk uitbesteedt, noemt de baas van Procapital Belgium 3 belangrijke redenen. “Ten eerste om de kosten te optimaliseren en te stroomlijnen door vaste kosten te vervangen door variabele kosten met tarifering naargelang het volume (vandaar de grotere flexibiliteit). Ten tweede om te kunnen beschikken over een spitstechnologisch platform, vooral gezien de reglementaire evoluties die steeds strengere eisen met zich meebrengen, maar ook op technisch vlak, zonder de kosten van de upgrading en het onderhoud te hoeven dragen. En tenslotte om vaardigheden op het vlak van effectenbeheer en bankbeheer te kunnen bundelen.” Hij voegde er nog aan toe: “De financiële instellingen hebben tegenwoordig de neiging om alles wat buiten hun core business valt te gaan outsourcen om zo een betere rentabiliteit of een optimalisatie van de kosten te bereiken.”
Yvon Le Bihan zei nog dat outsourcing in België gepaard kan gaan met een overdracht van personeel, met naleving van de bestaande arbeidsovereenkomsten. Dit is geen gemakkelijke taak, aangezien Procapital Belgium momenteel een honderdtal medewerkers telt (waarvan ongeveer 70 in back-office) en het bedrijf voor 2012 rekent op 150 medewerkers (waarvan ongeveer 120 back-office). “We hebben in België andere ontwikkelingsmogelijkheden ontdekt, meer bepaald naar de privébanken,” vertrouwt Le Bihan ons nog toe, die niet uitsluit dat zijn bedrijf zal uitbreiden naar Luxemburg, en wie weet zelfs naar Nederland.
Marc Husquinet
” De financiële instellingen hebben tegenwoordig de neiging om alles wat buiten hun core business valt te gaan outsourcen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier