Hoewel vrouwen in de begindagen van de ict stevig waren vertegenwoordigd, is dat vandaag wel anders. Er is dringend nood aan goede rolmodellen, stelde Astrid De Lathauwer, vice president HR bij Belgacom en voorzitster van de ‘ICT Woman of the Year’-jury, tijdens haar keynote op ons ‘She Goes ICT’-event.

Het is droef gesteld met de aanwezigheid van vrouwen in de Belgische ict-wereld. “Amper 15 procent van de ict’ers in België zijn vrouwen,” rekent Astrid De Lathauwer voor, “nog minder dan in de rest van Europa.” Daar moet absoluut verandering in komen, als Europa over 10 jaar of meer niet het onderspit in de wereldeconomie wil delven door een gebrek aan bekwame mensen. “Dat betekent een beroep doen op onderbenutte talenten en vrouwen vormen zo’n onderbenutte groep!”

Naast het probleem van de traditionele beeldvorming over het beroep van ict’er, ziet De Lathauwer in eerste instantie een acuut gebrek aan rolmodellen voor (jonge) meisjes. Niet alleen zijn er al de verschillen in opvoeding tussen jongens en meisjes, inclusief de o-zo gekende en perfide verschillen in speelgoed die ze in handen krijgen gestopt. “Wat is het beeld van de ict’er dat een meisje van 14 zich vormt? De hacker-geek, met ongewassen haar en zonder een sociaal leven. Kortom, een beeld dat haaks staat op alles waar een meisje van 14 zich aan spiegelt.” Gekoppeld aan een jobimago van eindeloze uren en overuren, altijd beschikbaar zijn en geen tijd voor gezinsleven, hoeft het niet te verbazen dat meisjes en vrouwen in onze contreien de weg niet vinden naar ict. Vreemd genoeg in tegenstelling tot landen als India, waar precies vrouwen ict wél aantrekkelijk vinden. Dat de lijst voor de ‘ICT Woman of the Year’ zowel ceo’s als cio’s bevatte, ‘die overduidelijk geen gebrek aan sociaal leven of familie hebben’, zag De Lathauwer al als positief. Belangrijk voor deze vrouwen was dat ze ooit hun kans kregen en grepen. Zo herinnert De Lathauwer zich nog steeds de vrouw op ‘executive level’, die haar heeft gesteund in haar carrière. Dat is het belang van een event als ‘ICT Woman of the Year’, stelt De Lathauwer, “de rolmodellen creëren voor de komende generaties. We moeten de meisjes van 14 duidelijk maken dat ict geen reservaat is voor jongens, maar er ook is voor ondernemende meisjes.” Kortom, werden de aanwezigen opgeroepen, “neem jullie verantwoordelijkheid, wees een rolmodel, ga naar de scholen en bewijs dat ict een goede en juiste keuze is!”

[GK]

Partner Content