Het CHU Saint-Pierre van Brussel was in het begin van de jaren ’90 een van de eersten in ons land die decisiesoftware (bi) op een ‘industriële’ manier gebruikte. Zijn cio, Francis Cammaerts, wilde de gebruiker in het middelpunt van de problematiek plaatsen.

In die tijd liet het CHU Saint-Pierre zijn keuze vallen op Cognos, dat de voorkeur kreeg boven Business Objects vanwege zijn vermogen om cubes te creëren. “Al snel namen Cognos en bi veel plaats in binnen de it”, weet Francis Cammaerts nog, meer bepaald voor statistieken inzake facturatie en inning bij ambulante verzorging en hospitalisatie, net als voor de online tarifering. “De eerste 6 of 7 jaar werden de functies regelmatig verbeterd en werd de tool intern verrijkt. Feit blijft dat er zoveel toepassingen en cubes waren, dat we niet alle technologische evoluties gevolgd hebben, want we vonden niet dat ze echt van belang waren voor de gebruiker, gezien de investering die ze vroegen.”

Bovendien wilde de it-afdeling dat de omgeving dynamischer wordt en dat de gebruikers weer greep kregen op het platform, zowel voor de extractie van de gegevens als voor de voorstelling ervan. In de loop der jaren was de Cognos-tool te moeilijk geworden om te begrijpen en te beheren. Een ander probleem: Cognos is aanwezig in de ziekenhuissector via distributeurs, en de overname door IBM maakt de situatie er niet eenvoudiger op. Vandaar dat er gezocht werd naar een nieuwe oplossing, ook al benadrukt Francis Cammaerts dat “Cognos een goede tool is, maar er ontbreekt een dynamische laag.”

Toen herinnerde Cammaerts zich QlikView, een product dat in die tijd “een vernieuwend concept was, maar niet was aangepast aan de geheugencapaciteit van de systemen van toen. ” Als hij denkt aan een origineel concept, dan denkt hij meer bepaald aan associativiteit, een onderzoekstechnologie die veel weg heeft van de functie van Google en die via een intuïtieve interface de bestaande relaties tussen gegevens naar voren brengt, zelfs als er geen relaties zijn. Een associatieve opzoeking die zich in de versie 10 van QlikView uitbreidt naar alle selectielijsten van alle boordtabellen. In Cognos bleken de kruisingen steeds trager te verlopen (soms tot 200 te kruisen dimensies, of zelfs meer). Andere voordelen van QlikView zijn de onafhankelijkheid tegenover de gegevensbronnen, de vele middelen om de gegevens voor te stellen, de gemakkelijke toegang vanuit diverse platformen (pda, laptop, iPad, enz.). Bovendien werd het product geïmplementeerd door Agilos, partner van Qliktech.

“We combineren voortaan de 2 tools om een gedroomde bi te krijgen”, besluit Francis Cammaerts.

Feit blijft dat er zoveel toepassingen en cubes waren, dat we niet alle technologische evoluties gevolgd hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content