Met 25 medewerkers is de integrator van telecomdiensten Quantum ICT een ‘kleintje’ vergeleken met reuzen als Belgacom, Dimension Data, NextiraOne en Nextel. Maar het kleintje groeit wel sterk.
“We hebben net twee recordgroei-jaren achter de rug”, stelt Pierre-André Guillaume, ceo en oprichter van Quantum ICT, trots vast. Het bedrijf is ontstaan uit de fusie in 2007 van Commswitch (Mechelen) en Telbel (Louvain-la-Neuve) en sloot het jaar 2012 af met een omzet van 6,9 miljoen, tegenover 5,4 miljoen in 2011. Een groei die de baas van het bedrijf dat gevestigd is in Heverlee toeschrijft aan de lokale nabijheid bij de klant, “terwijl de grote spelers niet meer zo veel lokaal investeren.” Zo kon de challenger voet aan de grond krijgen bij grote accounts als Orange Business, Carrefour of… het Belgische leger, aan wie Quantum ICT alle data- en spraakinfrastructuur levert. Ook opvallend is de vrij beperkte oplossingenportfolio, maar met een hoog certificatieniveau voor elk product. Quantum ICT mikt zo op partnerschappen met Alcatel-Lucent, Aruba, en BeIP voor switching, wireless en voip.
BEIP
Een van de groeivectoren is het jonge BeIP, dat vroeger Novacom heette en de commerciële tak was van het r&d-centrum Multitel in Bergen. Quantum ICT nam de controle van BeIP in handen, maar behoudt toch zijn commerciële onafhankelijkheid. BeIP is gevestigd in Nijvel en telt 5 medewerkers, en blijft rechtstreeks verkopen (met grote referenties als Sonaca of Saluc, wereldleider in biljartballen…) of met andere integrators. Met Win bijvoorbeeld haalde BeIP het voip-contract voor het Waals Parlement binnen. In de loop der jaren heeft BeIP trouwens specifieke voip-vaardigheden ontwikkeld voor gemeenten, politiezones en ocmw’s.
Onlangs stelde BeIP versie 5 van Liberty voor, het vlaggenschipproduct van telefonie op ip, waarmee het Cisco, Alcatel, Aastra of Escaux hoopt te overschaduwen. Liberty 5 werd speciaal ontworpen voor implementaties van minstens 30 posten. “We hebben zwaar geïnvesteerd in de intuïtieve interface en het beheergemak. Het doel is om de overdracht van kennis naar de informatici te vergemakkelijken, zonder dat het bedrijf nog iemand nodig heeft die zich bezighoudt met telefonie”, aldus Damien Sandras, oprichter van BeIP.
Als één van de nieuwe functies in versie 5 noemt hij een duidelijker presence-beheer voor de gebruikers, en een verhoogde integratie met agendafuncties of instant messaging. BeIP benadrukt trouwens dat de oplossing gebaseerd is op de SIP-standaard. “Geen ownership-SIP, maar een open SIP zonder ‘vendor lock-in'”, verduidelijkt Sandras. Op het vlak van back-office maakt Liberty 5 ook redundantie van de lijnen en een multisitebeheer mogelijk. De oplossing kan worden geïnstalleerd op dedicated machines of in de cloud (publiek of privé).
FOCUS OP VLAANDEREN
Quantum ICT is historisch meer aanwezig in het zuiden dan in het noorden van het land. Het management is ook voornamelijk Franstalig. Een van de ambities voor de komende maanden is dan ook om sterker aanwezig te zijn in Vlaanderen. De voip-software Liberty 5 is trouwens voor het eerst beschikbaar in het Nederlands: een niet te verwaarlozen factor als je weet dat BeIP zich in het bijzonder richt tot lokale overheden en politiezones.
Quantum ICT ziet ook een groot ontwikkelingspotentieel in het Groothertogdom Luxemburg, onder meer via een partnerschap met Téléphonie Luxembourg, waarmee Quantum ICT een deel van het aandeelhouderschap deelt.
Olivier Fabes
” We investeren op lokaal vlak, iets wat de meeste grote spelers steeds minder doen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier