Quest Software viert de 10de verjaardag van Toad (Tool for Application Developers) en zet zijn diversificatie voort. Die gaat vandaag richting virtualisering.
Toad, de hulptool voor de ontwikkeling van Oracle-databases, is dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid (met een grafische interface van het Windows-type) en gebruiksgemak uitgegroeid tot een topper die nu zowat 80% marktaandeel opeist. Quest Software is echter niet op zijn lauweren gaan rusten. Ook na tien jaar blijft Toad evolueren met support van nieuwe Oracle-versies, functies en nieuwe modules (met name voor data-analyse, testing, tuning of DB-beheer). Binnenkort verschijnt Toad-versie 10. “Wij hebben nog altijd een lengte voorsprong op Oracle”, gniffelt Joseph Bours, directeur Frankrijk en Belux van Quest Software.
Multiproduct
Het bedrijf heeft via overnames of interne ontwikkeling (1/3 van de mankracht werkt in R&D) zijn productportefeuille uitgebreid. Daar vallen nu ook toepassingen (vooral monitoring), Windows-beheer en sinds kort desktopvirtualisering onder. In dat laatste segment speelt de concurrentie van vooral Citrix, VMware en Terminal Server. “Bedrijven kunnen met onze producten de prestaties en productiviteit van hun infra-structuur optimaliseren, en dus hun return on investment verbeteren. In crisistijd zou dat een prioriteit moeten zijn”, analyseert Joseph Bours. Quest Software, dat sinds augustus 2006 actief is in België, heeft een uitgebreid netwerk van partnerships met integrators (Accenture, Deloitte, RealDolmen, Capgemini, Atos, Cronos en Avenade) en outsourcers opgezet (bv. dankzij monitoringtools waarmee de SLA’s met eindklanten meetbaar zijn), maar werkt van oudsher ook rechtstreeks.
Wat met SaaS? “Wij hebben al een tijdje oplossingen in die zin, maar het komt erop aan het licentiemodel aan te passen, al werken we soms al met een ‘pay per use’-model. Hoe dan ook: de belangstelling van de markt is er, maar een echte vraag blijft voorlopig uit.”
En Open source? “Dat woekert in alle richtingen. Wij bieden nu al Toad aan op MySQL. Maar we moeten keuzes maken.”
Overnames in het verschiet? “Onze acquisities vertrekken altijd vanuit de technologie, marktaandeel is minder belangrijk. Dankzij die overnames kunnen we ofwel nieuwe producten aanbieden, ofwel functies integreren in ons bestaande aanbod.”
De vooruitzichten voor 2009? “Dankzij onze ‘lean & mean’-structuur kunnen we ons snel aanpassen aan de markt. Een aangezien onze producten bedoeld zijn om de productiviteit te verhogen en de kosten te drukken, zie ik niet in waarom wij onze groei niet zouden kunnen voortzetten.” Quest Software draait momenteel een omzet van 600 à 700 miljoen dollar, en mikt tegen 2010 resoluut op 1 miljard dollar.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier