RainCode, de Belgische specialist in de modernisering van mainframeapplicaties, is nooit echt actief geweest in zijn thuismarkt, en opende onlangs een filiaal in de Verenigde Staten. Het bedrijf start nu met een proefproject voor GM.
Het Brusselse RainCode werd opgericht in ’98 en is gespecialiseerd in producten en diensten voor de modernisering van legacy-applicaties. Ceo Darius Blasband, was van meet af aan immers van mening dat “herschrijven geen optie is, vooral omdat we ons toespitsen op zware applicaties die draaien op oude infrastructuren en van kritiek belang zijn voor bedrijven.”
Het bedrijf oefent zijn basiscompetentie als compilatie-expert uit in twee gebieden: ten eerste de compilers .Net voor verschillende legacy programmeertalen, zoals PL/1, maar ook Datacom. Daarnaast is er de PacBase-migratie, het atelier dat indertijd werd opgericht door het Franse CGI en nadien werd overgenomen door IBM en wereldwijd nog 1.800 tot 3.000 sites telt, vooral in Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Big Blue heeft echter aangekondigd dat PacBase niet langer wordt ondersteund vanaf 2015. “De meeste bedrijven van Cac40 in Frankrijk gebruiken nog PacBase”, beweert Darius Blasband. En als IBM zijn eigen migratieoplossing aanbiedt, “dan gaat het om een ‘proprietary’ aanbod. Wij bieden een migratie naar andere systemen aan als de klant dat wenst. En aangezien het om een dienst gaat, is de klant op geen enkele wijze afhankelijk van ons.”
Noord-Amerika
Ook specifiek voor RainCode zijn de nauwe partnerschappen met reuzen als IBM, Oracle en onlangs nog Microsoft. Partnerschappen die vele deuren naar het buitenland openen. Zo voerde het bedrijf PacBase-migratieprojecten uit voor Renault Trucks in het kader van een project voor Volvo IT en voor verzekeringsmaatschappij MAAF in Frankrijk. Meer recent nog haalde RainCode bij de Deense provider van it-diensten Scandinavisk Data Center (it-specialist voor de financiële sector in Scandinavië die 137 banken bedient, goed voor 8 miljoen bankrekeningen in totaal) een migratieproject binnen van de online bankingapplicatie. Die is geschreven in PL/1 op mainframe (met een capaciteit van 52.000 mips!) en wordt nu naar naar het .Net-platform gebracht via Visual PL/1, in samenwerking met Microsoft Consulting Services.
In de overtuiging dat de potentiële markt nog zeer groot is en ondanks de concurrentie van grote spelers, opende Raincode zopas een filiaal in de VS onder leiding van Helen Farrell, vicepresidente business development. “We doen bijna geen business in België”, verduidelijkt Darius Blasband nog. Helen Farrell legt uit dat er verschillende argumenten waren om de keuze te laten vallen op de Verenigde Staten. “Ten eerste willen we de contacten versterken met onze lokale partners, zoals Microsoft of Oracle. Als RainCode een wereldwijde onderneming wil zijn, is onze aanwezigheid op Amerikaanse bodem bovendien een must.”
En om alle troeven in handen te hebben, heeft het bedrijf plaatselijk personeel in dienst genomen. “Mensen die alle vertrouwen hebben in het welslagen van het project”, aldus Helen Farrell, die vindt dat de Amerikaanse markt rijp is. “Het zal gaan om een sales- en marketingstructuur, terwijl de technologische ondersteuning wordt verzekerd vanuit België.” Helen Farrell heeft eerder overigens gewerkt voor Informix, Cognos, Oracle en voor een durfkapitalist.
RainCode kondigt nu ook een eerste proefproject aan met autoconstructeur GM (over de streep getrokken dankzij de implementatie bij Renault/Volvo), die besloot zijn PacBase-applicaties te migreren naar Cobol. “Onze technologische focus levert ons een zeer bijzondere positie op en onze omvang vormt zeker geen handicap. Integendeel, ze biedt ons zelfs een zeer grote flexibiliteit en een enorm reactievermogen”, aldus Darius Blasband, die de nadruk legt op de maturiteit en degelijkheid van het RainCode-aanbod.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier