Open source en closed source software strijden om de gunsten van door crisis geplaagde bedrijven. Is de een zijn dood werkelijk de ander zijn brood?
Windows 7, de opvolger van Windows Vista, komt pas eind volgend jaar in zijn definitieve versie uit. Maar de eerste proefversie geeft nu al een goed idee van wat we mogen verwachten (zie Data News nr.38). Misschien is er tegen eind dit jaar al een eerste bètaversie. De verschillen met Vista moet je met een vergrootglas zoeken. Voor bedrijven is dat een goede zaak. Ze mogen zich voorbereiden op een verbeterde Vista, zonder dat daar opleidingskosten tegenover staan.
Een gegeven paard…
Onderzoeksbureau Gartner concludeerde onlangs dat antivirussoftware veel te duur is. Beveiligingsfirma’s hanteren immers te ruime marges. Gartner raadt bedrijven aan stevig te onderhandelen over de prijs van hun beveiligingssoftware. Misschien verlopen die onderhandelingen binnenkort nog wat soepeler. Microsoft brengt medio volgend jaar immers gratis antivirussoftware op de markt als vervanging voor het betalende Live One Care. Verwacht flink wat gebakkelei tussen Microsoft en leveranciers van beveiligingssoftware, die er misschien zelfs in zullen slagen de mededingingsautoriteiten in de V.S. en/of de E.U. voor hun kar te spannen. Naar verwachting zullen veel particuliere bedrijven en zelfs KMO’s genoegen nemen met Microsofts beperkte standaardbeveiligingssoftware. Dat is goed nieuws. Uit recent onderzoek blijkt immers dat ruim de helft van de Windows-gebruikers geen of verouderde beveiligingssoftware draait. Hopelijk bakt Microsoft het met zijn gratis beveiligingsproduct niet zo bruin als andere leveranciers van gratis antivirussoftware. Die kwamen dit jaar immers herhaaldelijk negatief in het nieuws omdat hun software allerlei problemen veroorzaakte.
Ook de browsermarkt blijft vol-op in beweging. Microsoft pakt uit met Internet Explorer 8, met nieuwe functies zoals sessieherstel die al langer in het concurrerende Mozilla Firefox zitten. IE8 wordt bovendien de standaardbrowser in Windows 7. Google werkt met zijn Chrome-browser aan een alternatief. Google wil overeenkomsten sluiten met fabrikanten om Chrome standaard mee te leveren met nieuwe pc’s. Het blijft dus dringen op de browsermarkt, want ook Apple (met Safari) en Opera (met zijn gelijknamige browser) happen aan het marktaandeel van IE. Volgens de laatste cijfers heeft Microsofts browser nog een marktaandeel van iets minder dan tachtig procent. Als we alleen IE7 meetellen dan is het aandeel van Microsoft in de browsermarkt al gedaald tot iets meer dan zestig procent.
Kennis is macht
Ondanks de crisis blijven veel segmenten van de softwaremarkt het erg goed doen. Dat geldt vooral voor software die bedrijven helpt om efficiënter te werken, effectiever met klanten te communiceren en – we moeten het durven toegeven – te besparen op personeelkosten. Leveranciers van customer relationship management (crm)-, enterprise resource planning (erp)- en business intelligence (bi)-systemen tonen zich erg optimistisch over de nabije toekomst. Vooral de verkoop van software as a service (SaaS)-versies van crm en erp zit in de lift. Ook kleine en middelgrote bedrijven krijgen op die manier toegang tot deze efficiëntieverhogende softwareoplossingen. Opnieuw valt de naam Microsoft want zijn Dynamics oplossing is voor KMO’s betaalbaarder dan de erg grote en ingewikkelde oplossingen van traditionele spelers in deze markt zoals het Duitse SAP. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de traditionele softwarebedrijven. Jim Whitehurst, algemeen directeur van Red Hat, denkt dat de kredietcrisis open source-software populairder zal maken dan closed-source. Hoewel Windows blijft domineren, wint Linux terrein, ook op zijn “natuurlijke” concurrent Unix. Linux wordt steeds geschikter voor zwaardere toepassingen. Hetzelfde geldt voor open source-toepassingen zoals OpenOffice, dat nu ook beschikbaar is als online dienst. Microsoft laat dat niet zomaar gebeuren en stelt MS Office ook online beschikbaar.
Op een roze wolk
De trend is duidelijk: toepas-singen en zelfs besturingssystemen draaien steeds meer in de “cloud” en niet meer lokaal. Ook volgend jaar zal die cloud computing nog niet helemaal doorbreken, maar de eerste stappen naar “utility computing” (u ziet, de sector zoekt nog naar een handig acroniem) zijn wel al gezet. Bijvoorbeeld met Microsoft Azure, de cloud-uitvoering van Windows Server, met VMWare dat zich steeds meer als het besturingssysteem van de toekomst gaat gedragen en zelfs met Chrome, dat volgens Google meer is dan zomaar een webbrowser maar ook de eigenschappen van een heus besturingssysteem meekrijgt. Om van cloud computing een succes te maken, zijn er wel steeds grotere datacenters nodig. Die worden nog altijd massaal bijgebouwd, maar zijn ook verantwoordelijk voor heel wat milieuvervuiling. Daarover leest u meer in het jaaroverzicht van hardware.
Jozef Schildermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier