Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

In de komende maanden gaat Red Hat een aantal oplossingen uitrollen die bedrijven in staat moeten stellen open hybrid clouds te bouwen en te beheren. “De bedoeling is één enkele, consistente applicatie-omgeving te creëren die zowel interne als virtuele, private en public cloud implementaties mogelijk maakt”, zegt Paul Cormier, president product and technologies bij Red Hat.

In zijn jongste rapport ‘Hype Cycle for Cloud Computing’ stelt Gartner dat er nog wel enorm veel hype is rond cloud computing maar dat er toch ook een snelle aanvaarding is van Software-as-a-Service (SaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS), en Platform-as-a-Service (PaaS). In een recente Spotlight Paper sommen de analisten dan de typische fasen op die bedrijven doormaken op weg naar de cloud, van datacenter virtualisatie naar private cloud, hybrid cloud, en ‘cloudbursting’ naar externe cloudbronnen als aanvulling op de lokale of private cloud faciliteiten. En bijna de helft van de datacenter managers zijn volgens Gartner-onderzoek van oordeel dat ze tegen 2015 gebruik zullen maken van het hybrid cloudmodel.

Slechts twee leveranciers

“Je kan op drie manieren naar de cloud”, stelt Cormier: “je zet je hele infrastructuur aan de deur en begint van nul – maar dat is duur en sommige toepassingen passen niet in dit model. Of je creëert een nieuwe cloudsilo zoals je met VMware zou doen, en dan zit je nog maar gebonden aan één leverancier. Of je bouwt een open hybrid cloud waarbij je al je bestaande middelen kan gebruiken en de volledige controle over je infrastructuur behoudt in een consistente omgeving, van in-house tot de public cloud. Er zijn maar twee bedrijven die dat kunnen leveren: Microsoft in een gesloten bedrijfseigen omgeving en Red Hat in het open source model.”

PaaS en IaaS

Op zijn Red Hat Summit in Boston vulde de leverancier meteen dat model in met een aantal nieuwe producten en diensten. Het eerste is de OpenShift Enterprise PaaS-oplossing die in mei vorig jaar aangekondigd werd als antwoord op Microsoft Azure en Amazon Web Services en dat nu volledig gestoffeerd wordt met het cloudmanagement framework CloudForms, Enterprise Linux, virtualisatie en JBoss Enterprise middleware. “Dat laatste neemt een cruciale plaats in omdat ontwikkelaars met de nieuwste versie vlot applicaties kunnen bouwen en naar de cloud verplaatsen zonder zich zorgen te maken over private, public of hybrid cloudmodellen”, zegt Jim Totton, vp en general manager van Red Hats Platform Business Unit. “Dezelfde stack kan immers in elke cloudomgeving gebruikt worden zodat bestaande investeringen gevrijwaard blijven.”

Ook nieuw is de Red Hat Hybrid IaaS-oplossing, volgens Cormier de eerste open hybrid cloudoplossing die grotere ondernemingen in staat moet stellen een hybrid cloud te bouwen en te beheren. En de Red Hat Cloud with Virtualization Bundle is bedoeld om gebruikers die hun infrastructuur nog niet gevirtualiseerd hebben, snel naar de cloud te laten gaan door virtualisatie en cloudbeheer in dezelfde projectcyclus te bundelen.

Op standaard hardware

En dan is er tenslotte nog Red Hat Storage, een open source opslagoplossing voor het beheer van ongestructureerde gegevens op standaard x86-servers, in-house of in cloudomgevingen. Niet onbelangrijk als je weet dat IDC berekend heeft dat het volume aan digitale informatie, dat voor 90 procent uit ongestructureerde data bestaat en vorig jaar zo’n 1,8 zettabytes groot was, tegen 2020 met een factor 50 zal toenemen. Red Hat Storage is een rechtstreeks gevolg van de overname in oktober vorig jaar van Gluster, een jong Californisch bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van massa’s ongestructureerde data op standaard hardware – een pure software-oplossing dus zonder schaalbaarheidslimieten en daardoor ook geschikt voor toepassing in allerlei omgevingen.

“Precies omdat de oplossing op Linux en op standaard x86-servers draait, kan ze binnen de 15 minuten up and running zijn”, zegt Rangan Rangachari, vp Red Hat storage business unit. “De gebruiker kan daarbij op zijn eigen tempo groeien, zonder ‘lock-in’. Wij verwachten dat dit vooral bedrijven zal aanspreken die behoefte hebben aan nearline archivering, high performance computing, en rich media content clouds zoals muziekleverancier Pandora.”

Frans Godden

Bijna de helft van de datacenter managers is van oordeel dat ze tegen 2015 gebruiken zullen maken van het hybrid cloudmodel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content