Een embedded hypervisor, virtueel infrastructuurbeheer en beveiliging: dat waren de grote thema’s op Red Hat’s recente wereldwijde gebruikersconferentie in Boston.
Initiatieven die vermoedelijk meerdere jaren zullen aanslepen alvorens ze echt omzet zullen opleveren, waarschuwen de analisten van Gartner. Maar Red Hat is ervan overtuigd dat het hiermee een leidende positie kan veroveren in het virtualisatielandschap.
Met meer dan 1.500 waren ze, de deelnemers aan de vierde gebruikersconferentie van Red Hat. Een bende overtuigde opensourcefanaten die gretig luisterden naar wat ‘s werelds grootste Linux-leverancier voor hen in petto had voor het komende jaar. En die boodschap was duidelijk: we gaan voor virtualisatie. Volgens Gartner betekent dit een keerpunt in de manier waarop Red Hat zich op de markt wil positioneren. Meer dan ooit wil het volgens de analisten zijn horizon verruimen en verder gaan dan het louter aanbieden van een besturingssysteem plus randverschijnselen door een coherente roadmap te ontwikkelen naar bredere systeemintegratie en diensten op basis van opensourcesoftware.
Hypervisor op een stick
Het eerste element van die nieuwe strategie is de ontwikkeling van een embedded Linux hypervisor – “een lichtgewicht hypervisor die zowel in Red Hat Enterprise Linux als in Microsoft Windows en Sun Solaris-omgevingen zal kunnen worden gebruikt”, beklemtoont Brian Stevens, chief technology officer en vice president engineering bij Red Hat. “Het is de eerste keer dat Linux als basis voor een hypervisor zal dienen, en het feit dat we hem baseren op KVM, Kernel-based Virtual Machine, maakt dat hij direct op de Linux-kernel zal lopen, met alle voordelen die eigen zijn aan Linux: hoge prestaties, snellere virtualisatie, stevige beveiliging en een zeer brede hardware-ondersteuning. En in een klein formaat dat zich gemakkelijk laat integreren in servers en desktop computers, in 64 MB flash-chips of zelfs op een usb-stick.”
Met die hypervisor, die vandaag al in bèta beschikbaar is, distantieert Red Hat zich meteen van andere leveranciers die hun hypervisors baseren op Xen (nu eigendom van Citrix) – “maar dat betekent niet dat wij niet meer zullen investeren in Xen”, zegt Stevens. Het tweede element van de strategie dat ook al in bèta is, Virtual Infrastructure Management, is volgens Red Hat de eerste opensourceoplossing voor het beheer van virtuele infrastructuren waarmee interne clouds kunnen worden gebouwd en beheerd. “Al te veel beheeroplossingen die nu op de markt zijn, hebben een bedrijfseigen karakter, en wij vonden dat het tijd werd voor een opensourcebeheerplatform”, aldus Stevens.
Beter beveiligingsbeheer
Omdat er volgens Red Hat nog altijd een gebrek is aan een volwaardige beveiliging voor virtualisatie-systemen, heeft het zijn Enterprise IPA ontwikkeld (Identity, Policy and Audit) die gebaseerd is op het open source FreeIPA-project, een beheertool voor informatiebeveiliging die Fedora Linux combineert met Fedora Directory Server, MIT Kerberos, NTP en DNS. “De acquisitie van Netscape-technologie twee jaar geleden en van open source identity integration provider Identyx heel recent waren cruciaal voor dit nieuwe product”, zegt Stevens. “Met Enterprise IPA kunnen wij nu centraal voor identity management zorgen, naast single sign-on diensten, een framework voor toegangscontrole en synchronisatie met ondermeer Microsoft Active Directory”. Wat dit laatste betreft, zijn de analisten van Gartner formeel: met de aankoop van Identyx’ virtual directory en de integratie met Red Hat’s bestaande Directory Server wordt de Enterprise IPA een rechtstreekse concurrent voor Microsofts Active Directory.
Red Hat kondigde op zijn conferentie ook nog de beschikbaarheid van RH Enterprise MRG aan, een uitbreiding van zijn Enterprise Linux 5 (RHEL 5) met messaging, real-time computing en grid computing.
En nu nog geld opbrengen
Gartner juicht al die stappen in elk geval toe maar wijst er wel op dat Red Hat voor dezelfde commerciële uitdagingen staat als andere leveranciers die van opensourcesoftware een kernpunt van hun groei willen maken. Dat betekent op de eerste plaats dat het bedrijf geld moet kunnen puren uit abonnementdiensten. Opensourceprojecten die succesvol gecommercialiseerd zijn zoals MySQL en JBoss (jaarlijks elk goed voor 50 tot 70 miljoen dollar), zijn nog niet echt sterk vertaald in abonnementen. Bovendien, en dat is een hoofdopdracht, moet Red Hat volgens Gartner nu zijn puzzel van projecten in elkaar laten passen om tot een naadloze virtualisatie-infrastructuur en beheerarchitectuur te komen. Het zal een volgehouden inspanning over meerdere jaren vergen om hieruit echt betekenisvolle omzet te genereren, aldus de analisten. De jongste resultaten van Red Hat wijzen in elk geval in de goede richting, want in het eerste kwartaal van zijn nieuwe boekjaar steeg de omzet met meer dan 30 procent en groeiden de inkomsten uit abonnementen met 27 procent. Op het juiste pad dus…
Frans Godden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier