Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Dat de SAP Business Suite nu op HANA beschikbaar is, wordt door gebruikers als heel wat meer dan een gewone productaankondiging gezien. Ook door Kurt De Ruwe, cio van Bayer Material Science.

Tijdens een event dat gelijktijdig op drie locaties – Palo Alto, New York en Frankfurt – plaats had, omschreef SAP-voorzitter Hasso Plattner de beschikbaarheid van Business Suite op HANA als “een even grote verandering als de introductie van R/3 twintig jaar geleden.” Niet slecht voor HANA; een omgeving waar iemand als Larry Ellison vorig jaar nog naar uithaalde als “de HANA in-memory machine is, tja, echt klein.” SAP heeft blijkbaar gekozen op dergelijke sneren te reageren met daden en niet met woorden. Logisch, aangezien in dit tijdperk van grote en snel groeiende datastromen, met nood aan haast ogenblikkelijke bi-informatie, de ‘in-memory’-systemen in snelle opmars zijn.

Revolutie, geen evolutie

Ook langs de kant van de gebruikers valt het enthousiasme op. Kurt De Ruwe, cio van Bayer Material Science, omschreef de aankondiging zelfs als “geen evolutie, maar revolutie.” Zijn bedrijf startte eind vorig jaar al een pilot van crm op HANA en gaat daar nu voluit mee door. Momenteel wordt de keuze gemaakt van de nodige hardware, waarbij wordt uitgekeken naar een 1 TB systeem.

Als de roll-out succesvol verloopt, wil Bayer Material Science zeer zeker doorgaan met meer implementaties op HANA. Overigens is het crm-project al kritiek voor het bedrijf, aangezien ook de bestellingenstroom over het web hierbij betrokken is. In een volgende fase komt dan de advanced planning & optimizer (apo) module aan bod, voor planning en supply chain doeleinden, met dan later ook een overstap van R/3.

Wanneer een en ander precies zal worden overgezet – tweede helft van dit jaar of volgend jaar – zal afhangen van het tempo waarin de datacenteromgeving kan volgen. De Ruwe wijst er evenwel op dat de crm-toepassing op twee weken tijd werd overgezet naar HANA, inclusief optimalisatie en de eventueel nodige aanpassingen aan het datamodel.

Besparingen…

Voor De Ruwe vertegenwoordigt een overstap naar HANA stevige besparingen, te beginnen met geen nood meer aan de licentie van een bijkomend databasesysteem (zoals bijvoorbeeld Oracle rdbms). Bovendien vermindert de complexiteit van de infrastructuur (geen schijfeenheden meer) en verdwijnt de nood aan bijkomende handelingen, zoals database optimalisering. Naast minder licentiekosten, zal dus allicht ook op bepaalde expertises kunnen worden bespaard. “Vandaag ben ik al zeker van minstens 20 procent besparingen, door de hardware en het beheer van de hardware en de module,” onderstreept De Ruwe, “En dat kan nog oplopen.”

SAP benadrukt overigens dat de SAP-producten nog steeds voor gebruik op de andere huidige databases, zoals Oracle, IBM DB en MS SQL Server, zullen worden ontwikkeld. “Dankzij de kracht van SQL zal slechts één versie van de Suite volstaan om zowel op HANA als DB2, Oracle, MS-SQL en SAP-ASE door te gaan,” aldus Hasso Plattner.

… én voordelen

In het bijzonder is De Ruwe onder de indruk van de snelheidswinst die HANA biedt, onder meer wat ‘analytics’-toepassingen betreft. “Wat je vroeger één keer per maand kon draaien, kan nu zelfs enkele keren per dag,” klinkt het. “Je kan nu makkelijker de bottom line voorspellen.” Zelf stelt SAP dat ‘analytics’-toepassingen (zowel met OLTP als datawarehouse data) ca. 10 tot 1.000 maal sneller worden uitgevoerd.

Dat opent nieuwe perspectieven voor “een andere manier van werken,” voorziet De Ruwe, “Het menselijk brein zal nu weer de limiet vormen, om te bepalen hoe je echt voordeel uit dat alles kan halen, nu heel wat ‘time constraints’ zijn verdwenen in het gebruik van die tools.” Zo zal hij in het kader van de apo- module meer ‘runs’ draaien, onder meer met het oog op een ‘global planning’.

Kortom, ook de bedrijfsresultaten zullen er baat bij hebben, voorspelt De Ruwe, met een meerwaarde dankzij nieuwe en meer analytics. “Ik geloof echt dat dit ‘the way to go’ is,” klinkt het enthousiast, met voor het eerst “zowel voordelen voor het bedrijf als een voordeel voor de ict dankzij minder complexiteit. Een win-win situatie.”

De puzzel past

“Persoonlijk wist ik lange tijd niet waar ze naar toe gingen, maar nu vallen alle stukjes van de puzzel op hun plaats,” klinkt De Ruwe gerustgesteld. Bovendien “heeft SAP het sneller gedaan dan iedereen had gedacht. Zelf verwachtten we het pas in de tweede helft van volgend jaar. De snelheid heeft ons verrast.”

Dat komt mooi uit, want Bayer heeft een ‘global enterprise’ agreement, en kan zo nog tot 2015 van alle vernieuwingen bij SAP genieten. Op die wijze kan HANA zijn intocht maken, nog voor deze overeenkomst moet worden hernieuwd. Overigens wordt de Business Suite on HANA geleverd als een enhancement package. SAP maakt zich sterk een klant op nog geen 24 uur tijd te kunnen adviseren welke baten van Business Suite op HANA kunnen worden verwacht. Waarvan akte.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content