Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat Saga Consulting sinds 2009 verloren is aan omzet in de bancaire sector, verwacht de groep dit jaar weer helemaal goed te maken. Onder meer door applicaties te ontwikkelen op… mainframe.

De bedrijven uit de Saga-groep trekken sinds kort als één grote merknaam ‘Saga Consulting Group’ naar de markt. Onder die overkoepelende vlag schuilen de onderliggende bedrijven Saga Systems, Saga Consulting, On2IT en Anaxis. In Nederland blijft Provide de merknaam. “We positioneren ons hiermee duidelijk als één grote Belgische groep, met 230 medewerkers en een omzet van 36 miljoen euro”, vertelt Wim Bijnens, managing director van Saga Consulting Group. Die 230 medewerkers staan op de loonlijst, “maar nog eens evenveel werken freelance via detachering in de bancaire sector”, voegt Etienne Schreurs, oprichter en afgevaardigd bestuurder van Saga Consulting Group toe.

Bijnens denkt dit boekjaar te zullen afsluiten met een omzet van 40 miljoen euro. Een flink deel van de omzetgroei moet komen uit nieuwe en hernieuwde it-projecten in de bancaire sector. “Sinds 2009 vertoonde die sector een negatieve curve. Voor het eerst zien we de situatie nu weer verbeteren. Meer nog, wat we sindsdien aan omzet verloren hebben denken we nu weer te zullen recupereren. Mét 10 procent rendement en daarmee zitten we bij de meest rendabele in België”, maakt Wim Bijnens zich sterk.

VIJF PIJLERS

Het ‘nieuwe’ Saga Consulting bestaat voortaan uit vijf pijlers: it projects, it professionals, online communication en hr solutions (die in de praktijk wel samengevoegd worden), en infrastructure & security solutions. “Zowat 30 procent van onze omzet komt uit it-projecten, in Java maar zeker ook in Cobol waarin we nog steeds zo’n 30 specialisten aan boord hebben”, zegt Bijnens. “We zien veel nieuwe projecten op mainframe, dat opnieuw een groeimarkt is. Banken kunnen het zich financieel niet veroorloven om hun mainframe in te ruilen voor Java-ontwikkelingen from scratch en opteren daarom opnieuw voor het ontwikkelen van nieuwe applicaties en onderhouden van de bestaande toepassingen op mainframe”, klinkt het. Eind december werd Saga nog een driejarig contract gegund bij BNP Paribas Fortis waarvoor Cobol-expertise nodig is; een verlengstuk voor het project rond internationale betalingen. Ook ING is met 40 Cobol’ers waarvan de helft free-lance (opnieuw) een belangrijke klant. ING had nochtans ooit de ambitie om alles door Infosys in India te laten doen.

HR-SOFTWARE VOOR HEALTHCARE

Saga positioneert zich als een ‘application development service provider’. Enkele van de belangrijke eigen ontwikkelingen zijn ‘content management systems’ – vroeger vermarkt onder de naam Anaxis, zo’n 70 à 80 steden gemeenten maken er gebruik van – en gespecialiseerde hr-software. De industrie is een krimpende markt voor Saga, maar dat wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door healthcare. “Zo’n 80 % van alle Belgische ziekenhuizen werkt met onze hr-software. De rest wordt door Cegeka bediend”, vertelt Bijnens – zelf ex-Cegeka. Het gaan dan onder meer over het opstellen van planningen en het beheer van opleidingen. “Onze hr-software is geschikt voor alle bedrijven die met complexe personeelsplanningen werken, dus ook voor bijvoorbeeld dienstenchequesbedrijven”, aldus Bijnens.

Nu de salesequipe meteen de portfolio van de hele Saga-groep op zak heeft, komen ook andere projecten in zicht. “We gaan naast de kleinere projecten nu dus ook voor projecten die rond 1 miljoen euro gaan en hoger”, zegt Etienne Schreurs. “Zo komen we nu vaak ook spelers tegen als RealDolmen, CSC, Cegeka en Accenture, terwijl we het in de bancaire sector vaak moeten opnemen tegen Tata en Infosys”, aldus nog Bijnens.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content