Na de aankondiging in januari zet de overgang van SAP Business Suite naar Hana zijn eerste stappen op de Belgische markt. Partners en klanten worden voortaan bewustgemaakt van de voordelen van in-memory. En twee Belgische klanten lieten zich al verleiden.
De Hana in-memory-technologie van SAP is al een tijdje in ontwikkeling, en werd in eerste instantie geïmplementeerd op de analysetool, maar de aankondiging in januari van de Business Suite (lees: eigen erp) op Hana vormt voor SAP een belangrijke stap in de strategie van de Duitse uitgever. Met in-memory laat SAP immers zien dat het zowel kan draaien op oltp als olap op één enkel platform (al benadrukt SAP wel dat een datawarehouse niet noodzakelijk overbodig wordt), en dat batchverwerking voortaan tot het verleden behoort. Kortom, de gehele gegevenspool op één core-platform; een beetje zoals in de tijd van het mainframe, vinden ze bij SAP. Dit is wel een visie die over meerdere jaren loopt.
SAP noemt verschillende grote voordelen van ‘Business Suite on Hana’, zoals de kostenbesparing, omdat je niet langer moet beschikken over één platform en dus over een vereenvoudigde structuur in de vorm van een appliance. De softwarefabrikant heeft het ook over de verwerkingssnelheid (10 tot 10.000 keer sneller), net als het einde van de batchverwerkingen (meer bepaald interessant bij 24/7-gebruik, wat steeds vaker het geval is in de moderne economie). SAP ziet Hana als een stap naar de invoering van technologie zoals big data, mobility en real-time.
Ontplooiing
Om de klanten te migreren naar ‘Business Suite on Hana’, voerde SAP diverse tools en methodologieën in. Een dergelijke migratie moet immers beginnen met een businessbespreking, benadrukt de uitgever. “In principe vindt er eerst een databasemigratie plaats, en dan een fine tuning, want er verandert niets aan de application layer“, legt Bertrand Andries, algemeen directeur van SAP Belux, uit. Hij is zich wel bewust van de reputatie die aan een SAP-project kleeft en legt de nadruk op de rapid deployment solutions (rds), packaged solutions die tools en een methodologie voor een stapsgewijze en gefaseerde migratie bevatten (momenteel zouden er al meer dan 150 zijn, en er komen er regelmatig nog bij). De oplossing wordt aangeboden aan een vaste prijs en voor een vaste termijn, en bevat onder andere blueprints en andere test scripts om de implementatie van Hana te vergemakkelijken en versnellen.
SAP voerde ook 23 scenario’s in binnen een ‘business scenario recommandation report’, gekoppeld aan accelerators, zodat een klant zijn reële gegevens over een specifiek bedrijfsproces kan vergelijken. “We kunnen met elke klant een roadmap met migratiedoelstellingen uitstippelen”, gaat Andries verder. Natuurlijk moet er ook een businesscase worden opgesteld op basis van vooropgestelde benchmarks. SAP werkt trouwens samen met hardwareleveranciers en consultancybedrijven, maar ook met outsourcers en integrators om de invoering van Hana versnellen. Dit geldt met name voor IBM, HP, Dell, Cisco (zie ook ons artikel op pagina 22), T-Systems, Accenture, Deloitte, enz. In totaal zouden er in emea maar liefst 5.000 consultants zijn opgeleid voor Hana, waaronder een zestigtal in ons land. Daarnaast werden er ontwikkelingspartners aangesteld omdat Hana ook kan worden gebruikt als ontwikkelingsplatform.
Succes
Om de ontplooiing van Hana nog een boost te geven, werkte SAP de methodologie ‘designed thinking’ uit in de vorm van sessies waarbij Hanaspecialisten van SAP zich verplaatsen in de schoenen van de klant en samen met hem nadenken over de meerwaarde die Hana hen kan bieden. “We hebben de oefening intern gedaan en beschikken over de nodige ervaring, want onze crm draait bijvoorbeeld op Hana met maar liefst 6,5 miljoen datasets”, aldus nog Andries.
De officiële wereldwijde aankondiging van Business Suite on Hana ging gepaard met een getuigenis van een aantal prestigieuze bètaklanten (waaronder John Deere, Ferrero en Bayer). Ons land kan er prat op gaan dat we al 2 referenties voor Business Suite on Hana kunnen voorleggen; één grote account en een kmo, maar Bertrand Andries houdt hun namen liever nog geheim.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier