Toen Patrick Van Deven in april 2014 aan het hoofd van de BeLux-dochteronderneming van SAP kwam te staan, waren vereenvoudiging en vernieuwing volgens hem de twee groeipijlers van SAP. Met cloud en business networks op de achtergrond.
SAP heeft van erp natuurlijk zijn handelsfonds gemaakt, maar nu lijkt het tijd voor vereenvoudiging. Vereenvoudigen om flexibeler en wendbaarder te zijn, de complexiteit te verminderen, de kosten te verlagen, enz., zowel in de architectuur als in het applicatielandschap. Of om het te zeggen met de slogan die voortaan in de schijnwerpers staat bij de Duitse uitgever: “Alles vereenvoudigen om alles te kunnen doen!” En voor SAP zijn Hana en cloud de facilitators van deze nieuwe strategie.
HANA EN CLOUD
De eerste bouwsteen van de nieuwe erp van SAP staat trouwens in het teken van financiën en heet Simple Finance. Een bouwsteen die een beroep doet op andere bouwstenen, in het kader van het aanbod Simple Innovations.
Tegelijkertijd zorgde Hana voor een vereenvoudiging van de basiscode van erp dankzij de structurering van de operationele gegevens – in virtuele vorm – waardoor ze ineens zonder voorafgaande programmering verwerkt kunnen worden. Een beetje zoals BI is geëvolueerd en er niet meer (altijd) rechtstreeks op het datawarehouse gewerkt moet worden, maar dynamische analyses mogelijk zijn; een gebied dat Patrick Van Deven, de nieuwe country manager van SAP BeLux, maar al te goed kent, want in een vorig leven was hij BeLux-baas van SAS. “Daarin schuilt de revolutie van Hana: een 40 keer kleinere footprint van de erp. In feite zou het volume van de te verwerken gegevens kunnen passen op een iPhone”, legt Van Deven uit.
Deze drastische vereenvoudiging van de code opent nu, volgens Van Deven, het pad naar cloud, met Hana Enterprise Cloud. “SAP wil dé cloudonderneming bij uitstek zijn”, benadrukt hij nog. SAP telt momenteel meer dan 1.500 installaties van zijn Business Suite op Hana in de hele wereld. En een eerste Europese klant is al live op Simple Finance. “Deze nieuwe implementatiewijze zorgt voor een 1-op-1-verhouding tussen de kosten van de software en de kosten van de implementatie”, aldus Van Deven, terwijl deze verhouding in het verleden kon oplopen tot 1 op 5. We kunnen dus niet meer spreken van SAP als een project “dat miljoenen kost en over vele jaren verspreid is”, zoals een Belgische ceo kort geleden nog dacht. En naast deze vereenvoudiging van de code en de ontplooiing werd de user interface aanzienlijk verbeterd, wat zorgt voor nog lagere gebruikskosten.
Van Deven zei nog dat SAP 38 miljoen gebruikers zou tellen in cloud en de grootste cloud-implementatie ter wereld zou hebben, goed voor 2 miljoen gebruikers.
BUSINESS NETWORKS
Maar SAP denkt al aan zijn transformatie op langere termijn met de opkomst van business networks. Een strategie die wordt ingevoerd met de overname van Ariba, een sourcing cloudplatform tussen ondernemingen dat 1,6 miljoen bedrijven in 190 landen bijeenbrengt, die samen maar liefst 600 miljard dollar aan handelstransacties realiseren. In maart 2014 nam SAP Fieldglass over, een vendor management system in cloud dat bedrijven in staat stelt om tijdelijk personeel aan te werven, te beheren en te optimaliseren – een logische uitbreiding van de hr-beheermodule van SAP. Tot slot kondigde SAP in september vorig jaar aan dat het van plan is om Concur Technologies over te nemen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het beheer in cloud van de bedrijfskosten (hotels, reizen, enz.). SAP wordt immers betaald per transactie. “Het zal voor bedrijven even gemakkelijk worden om samen te werken aan de businessprocessen als u vandaag privé doet op Facebook of eBay.”
“Alleen moeten we de partners en klanten/prospects uitleggen hoe ver het aanbod reikt en moeten we kleinere bedrijven ook over de streep trekken.”
Marc Husquinet
We kunnen niet meer spreken van SAP als een project “dat miljoenen kost en over vele jaren verspreid is”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier