Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Steeds meer softwareleveranciers bouwen oplossingen rond Hadoop, het open-source software framework voor opslag en verwerking van grote data-hoeveelheden. Ook SAS, de marktleider in advanced analytics, is er al geruime tijd mee bezig en doet er nu nog een schepje bovenop met zijn nieuwe SAS In-Memory Statistics for Hadoop.

In het nieuwe Gartner Magic Quadrant for Advanced Analytics zingen de analisten wel uitvoerig de lof van SAS maar eindigen toch zoals in het verleden met de opmerking dat de producten te weinig gebruiksvriendelijk blijven. SAS-ceo Jim Goodnight relativeert dat met de glimlach: “Kijk, je kan niet verwachten dat ze ons ophemelen zonder wat kritiek te leveren. Maar lang zullen ze die kritische snaar niet meer kunnen bespelen want we werken echt zwaar aan een meer gebruiksvriendelijke front-end op basis van SAS Visual Analytics voor al onze producten zodat je alle applicaties even gemakkelijk kan gebruiken. En wij denken daarbij niet alleen aan de eindgebruiker-leek maar ook aan statistici en data scientists. In juli lanceren we SAS Visual Statistics waarbij die twee groepen specialisten dezelfde grafische interface van SAS Visual Analytics zullen kunnen gebruiken om snel complexe data van om ‘t even welke grootte te analyseren.”

TEKORTEN ONDERVANGEN

Goodnight deed die aankondiging op de SAS Global Forum conferentie in Washington, met ruim 4.500 deelnemers een van de grootste analytics-conferenties van het jaar. Hij windt er geen doekjes om: hoe vlot SAS Visual Analytics ook te gebruiken is, toch zal je voor het echt statistische werk met variabelen en dergelijke nog altijd statistici nodig hebben. “En daaraan is nog steeds een enorm gebrek”, beklemtoont hij. “Een studie van McKinsey heeft immers uitgewezen dat er in de komende jaren een kloof van meer dan 50 % zal gapen tussen vraag en aanbod van specialisten die in staat zijn grote datasets te analyseren. Vandaar dat wij nu SAS Analytics U gelanceerd hebben, een programma voor het hoger onderwijs met onder meer gratis SAS-software en partnerships met universiteiten om zowel studenten als professoren in staat te stellen SAS-software te leren kennen en gebruiken.”

HADOOP VOOR HET ZWARE WERK

Als het aan Goodnight (en ook vele van zijn concurrenten) ligt, dan zullen die grote datahoeveelheden op een Hadoop-infrastructuur draaien. “Vele van onze klanten gebruiken Hadoop vandaag al omdat het voorziet in goedkope opslag”, legt hij uit. “Je moet dan je grote data-berg niet meer in een dure database op dure schijven opslaan, in een san die dan verstopt geraakt bij opvragingen. Met Hadoop kan je gewone servers met goedkope opslag lokaal gebruiken – ook veel sneller dus. Daarom introduceren we nu SAS In-Memory Statistics for Hadoop waarmee meerdere gebruikers tegelijk en interactief data kunnen beheren en analyseren, en vervolgens modellen kunnen bouwen, sneller en met een grotere precisie dan ooit tevoren. De sterkte van Hadoop is immers dat het data over grote clusters van gewone servers verspreidt en dan parallel verwerkt – en ook zeer snel kan schalen, je plaatst gewoon wat nodes bij.” Hij wordt in zijn overtuiging gesterkt door IDC dat verwacht dat de verkoop van Hadoop in 2016 ruim 812 miljoen dollar zal bereiken, een jaarlijkse groei van meer dan 60 %.

FAILOVER EN CLOUD

Ook al zit er in die infrastructuur al een hoge graad van bedrijfzekerheid ingebouwd, toch ziet Goodnight failover en data redundancy nog als een uitdaging voor SAS in de nabije toekomst. “Als alles in-memory zit en er lopen duizenden processen, dan moet je perfect kunnen opvolgen wat een bepaalde server aan het doen was wanneer hij het liet afweten zodat je dezelfde processen onmiddellijk elders weer kan opstarten. En geloof me, als je met duizenden nodes werkt, dan zal er bijna dagelijks wel eentje falen, daar kan je vanop aan.” SAS kondigde op de conferentie ook nog SAS Cloud Analytics aan, in een SaaS-vorm of als een hosted oplossing. “De bedoeling is de complexiteit van de installatie weg te nemen door analytics in onze eigen cloud of in een publieke of private cloud bij de klant aan te bieden”, aldus Jim Goodnight.

Frans Godden

“Vele van onze klanten gebruiken Hadoop vandaag al omdat het voorziet in goedkope opslag” Jim Goodnight

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content