Toen ik een paar jaar terug CVWarehouse uit de grond stampte, kon ik wat extra exposure goed gebruiken. In die tijd gaven steeds meer sportvedetten een gezicht aan bedrijven. Tiger Woods mocht Accenture nog aanprijzen, en onze eigen Kim Clijsters maakte reclame voor Brussels Airlines. Er werd me verteld dat celebrity endorsement een goeie truc was om je merk op de kaart te zetten. Ik vond de vergelijking tussen business en sport wel interessant, dus ging ik op zoek naar mijn eigen topatleet.

Maar hoe begin je daaraan? Ik wilde niet als zoveelste sponsor op een wielertruitje staan. Ik had iets anders nodig. Iets uniek. Een sport die vraagt om een combinatie van talent, uithoudingsvermogen, strategisch inzicht en planmatig werken. Eentje waar moed en opoffering hand in hand gaan. Ondernemen in een notendop. Ik kwam uit bij schaken. Niet zo gek als je er even over nadenkt.

En wie belichaamt die sport beter dan de Russische grootmeester Garry Kasparov? Ik trok mijn stoute schoenen aan, nam contact met hem op en… de rest is geschiedenis. Garry is ondertussen al een aantal keren in België geweest. In het kader van het project Your Next Move, neemt hij het dan op tegen een twintigtal tegenstanders in een simultaan schaaktoernooi: kinderen, business executives en politici. Gek genoeg gaat het daarbij al lang niet meer over de branding van CVWarehouse maar over die van de schaaksport zelf, en dan vooral bij jongeren. We willen schaken graag opgenomen zien in het lijstje met eindtermen in het onderwijs.

Ik geloof oprecht dat schaken en ondernemen aan de basis dezelfde vaardigheden vereisen. Mijn kompanen Gabriël Fehervari (Alfacam) en Jan Callewaert (Option) delen die mening. Kasparov uiteraard ook. Hij schreef al een paar interessante boeken over het thema (vooral ‘How Life Imitates Chess’ is een aanrader). En we zijn zeker niet alleen. Heel wat ondernemende mensen hebben op jonge leeftijd geschaakt. Niet zelden pikken ze de draad weer op, onder impuls van ons initiatief. Ik word er op netwerkevenementen regelmatig op aangesproken.

We hebben de mond vol over het stimuleren van ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Schaken biedt ons de kans om het van kindsbeen af te doen. Onderzoek leert dat kinderen die op jonge leeftijd leren schaken, bepaalde attitudes ontwikkelen die hen later ook professioneel goed van pas komen. Denk aan omgaan met verlies, willen winnen, respect voor andermans ideëen, vooruit denken, enzovoort. Vaardigheden die we ook terugvinden bij ondernemers en ondernemende mensen.

En nee, kinderen vinden schaken heus niet ‘saai’. Het leven wordt pas saai in de puberteit. Dat weet u toch nog? Kinderen houden van schaken. Uiteraard is schaken ook topsport voor de hersenen. Het stimuleert het analytisch denkvermogen meer dan welke sport ook. In een samenleving gebouwd op informatie en technologie is dat een vaardigheid die snel aan belang wint. Wie ziet er het bos nog door de data? Maar dat hoef ik in dit blad niet aan u uit te leggen.

Toch focust het onderwijs nog steeds op reproductie van informatie. Waarom? Daar hebben we Google toch voor? Ik weet het, dat is wat kort door de bocht. Maar je maakt er alleszins het verschil niet mee. Al ken je nog zoveel uit het hoofd, als je niet kan nadenken, analyseren, interpreteren of anticiperen heb je er niets aan. Aan de top ontmoet ik vooral mensen met een soms verbazingwekkend snel analytisch denkvermogen in combinatie met de hogervermelde vaardigheden. Dat zijn niet per se Trivial Pursuit-kampioenen.

Mij lijkt het een evidentie dat onze samenleving er haar voordeel mee zou doen als iedereen leerde schaken. Het gaat ons momenteel niet meteen voor de wind. Ik denk dat we het aan de toekomstige generaties verplicht zijn om hen alle kansen te geven. We moeten hen helpen om zich te wapenen tegen de vele uitdagingen die op hen afkomen. Het verleden netjes kunnen reproduceren is dan één ding. Er de juiste conclusies uit trekken voor de toekomst is heel wat anders.

Zo, ik heb mijn openingszet gemaakt. Nu is het aan u.

MIJ LIJKT HET EEN EVIDENTIE DAT ONZE SAMENLEVING ER HAAR VOORDEEL MEE ZOU DOEN ALS IEDEREEN LEERDE SCHAKEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content