Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Onderhand is het een traditie dat op Devoxx een nieuwe versie van Parleys wordt voorgesteld. Dit jaar is het de beurt aan versie 3 van deze ‘RIA e-learning’-oplossing.

Voor het geesteskind van Stephan Janssen lijkt 2010 een scharnierjaar te worden. Parleys is uitgegroeid tot een omgeving waar presentaties in al hun aspecten – beeld, klank, tekst – op een flexibele manier kunnen worden aangeboden aan een breed publiek. Versie 3 – die al 6 maanden in bèta is en waar “we nu dag en nacht mee bezig zijn” met het oog op Devoxx – gaat door op dat elan, met onder meer de mogelijkheid om ‘spaces’ te creëren, waarin ‘huurders’ zelf vorm kunnen geven aan de inhoud en het gebruik ervan. In die spaces zal men ‘kanalen’ hebben, waarvan de inhoud als ‘pay per view’, per abonnenment, op uitnodiging of geheel gratis kan worden geconsumeerd.

Parleys steunt voorts ook op Adobe’s Flex/Air-technologieën, wat toelaat de presentaties te downloaden en offline te bekijken, ook op een niet-sequentiële wijze (dus niet alleen als een stroom van begin tot einde). Dat geldt zowel voor systemen onder Windows en Macos als onder Linux. Voorts maakt Janssen zich sterk dat de ‘Publisher’ module het alle aanbieders van informatie mogelijk maakt om bijzonder snel en makkelijk de presentaties aan te passen. “De module is ‘state of the art’. Zo kan je presentaties van een uur op vijf minuten tijd automatisch ‘postprocessen’.” Ook kan geëncodeerd videomateriaal (in verschillende resoluties) rechtstreeks worden geëditeerd. Vanaf Flash 10.1 zal het ook mogelijk zijn gebruik te maken van ingebouwde microfoons om op een eindgebruikerssysteem de tekst in te spreken (momenteel wordt gewerkt op basis van een opname van de presentatie). Dat laatste zal het onder meer mogelijk maken om makkelijk (en haast in reële tijd) materiaal aan te maken. Gedacht wordt aan demonstratiesessies, informatie over vastgoed etc.

Scharnierjaar

Voor Parleys lijkt het ook een scharnierjaar te worden vanuit zakelijk standpunt. Na een paar jaar ontwikkeling door een viertal personen (waaronder een Rus uit St. Petersburg), biedt versie 3 nu ook een aantal mogelijkheden voor inkomsten. Zo kunnen organisaties en bedrijven in hun spaces al dan niet betaalkanalen aanbieden. Parleys kan hiervoor respectievelijk een huursom vragen of een deel van de inkomsten bekomen. Belangrijk is dat Devoxx de werkbaarheid van Parleys ruimschoots heeft aangetoond. Zo was Devoxx 2008 goed voor een 3000-tal bezoekers, maar scoorde deze editie op Parleys al meer dan 500.000 ‘unieke’ bezoekers. De presentatie van Bill Venners over ‘the feel of scala’ werd niet minder dan 44.813 keer bekeken. Daarnaast doen ook een groot aantal Java-gebruikersgroepen al een beroep op Parleys (of overwegen het), naast andere events als Jazoon (het Java-event in Zurich). Daarenboven ziet Janssen een groeiende interesse vanwege bedrijven, er lopen bijvoorbeeld gesprekken met ondernemingen in Duitsland. Daarenboven is Parleys het type dienst dat ook door een isp of telecomoperator kan worden aangeboden. Voor Stephan Janssen en zijn ontwikkelaars dreigt 2010 dan ook nog heel wat drukker worden. Maar had hij niet zo lang geleden niet het voornemen het wat kalmer aan te doen? “Klopt,” lacht Janssen, “maar ik moet ook niet meer in de file staan! Aanschuiven achter mijn vrouw aan het koffieapparaat wel. Maar mijn zoontje herkent me nu tenminste!”

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content