Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

De mobiele operatoren willen ons graag doen geloven dat we allemaal weldra 100 procent mobiel zullen bellen en een vaste lijn overbodig wordt. Vergeet het maar, zegt Siemens, de verkoop van DECT-toestellen gaat nog altijd in stijgende lijn, en vooral de combinatie met voip opent nieuwe groeimarkten.

Begin februari kondigde Mobistar aan dat het zijn AtHome aanbod ging hertekenen met de bedoeling “de vaste telefoon af te maken.” IJdele hoop, zo zegt SHC (Siemens Home and Office Communications Devices), want overal in de wereld stijgt de verkoop van DECT-toestellen, de digitale draadloze telefoons die aangesloten worden op een vaste lijn. Vooral in de Verenigde Staten, toch de regio bij uitstek waar mobiel gebeld wordt, mag DECT zich in een stijgende populariteit verheugen, de meeste fabrikanten schakelen hier zelfs over naar de nieuwe DECT 6.0 standaard. Bovendien heeft SHC vastgesteld dat er een tendens is om meer dan één handset met een DECT-basisstation te gebruiken, wat er nogmaals op wijst dat meer mensen gebruik maken van de vaste lijn. Interessant is ook dat onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde duur van een telefoongesprek over een vaste lijn 30 tot 50 procent hoger ligt dan gesprekken over een mobiele telefoon…

DECT èn voip

SHC heeft nog een andere reden voor optimisme rond DECT: CAT-iq, de opvolger van de DECT-standaard die er breedband internettoegang aan toevoegt en daardoor voice over ip en andere internetdiensten als streaming audio en video mogelijk maakt met DECT-toestellen. SHC heeft hiervoor al een akkoord afgesloten met Orange om samen CAT-iq, wat staat voor ‘Cordless Advance Technology – internet and quality’, te promoten in Frankrijk en later dit jaar ook de rest van Europa. SHC verwacht dat DECT ip-telefoons in het algemeen tot 2010 een groei van 125 procent zullen kennen. Een onderzoek dat Siemens dit voorjaar liet uitvoeren in Europa toont aan dat nu al 27 procent van de ondervraagden voip gebruikt, via de computer of via hybride telefoons.

Als DECT-marktleider in Europa (bijna 30 procent volgens GfK) is het niet verwonderlijk dat SHC die convergentie van DECT en ip volop uitspeelt in zijn nieuwe toestellen. Zo introduceert het in het tweede kwartaal van dit jaar de Gigaset S685 IP die niet alleen CAT-iq ondersteunt maar ook Blue-tooth aan boord heeft voor de verbinding met hoofdtelefoons en voor gegevensuitwisseling met pda’s, gsm’s en pc’s. Via de screensaver kan op de display ook informatie zoals weerberichten of nieuws afgebeeld worden. SHC heeft daarbij ook aandacht voor het milieu want nieuwe technologie zorgt ervoor dat het stroomverbruik tot 60 procent lager wordt in vergelijking met vroegere telefoons door automatisch het vermogen aan te passen aan de afstand tot het basisstation. Het bedrijf ziet wel totaal geen brood in de combinatie van DECT met gsm. Alle pogingen van verschillende fabrikanten om dergelijke hybride toestellen op de markt te zetten zijn totnogtoe mislukt, ondanks de beloften die een dergelijk samenspel kan inhouden (naadloze overgang van DECT binnenshuis naar gsm eenmaal je buiten het bereik van het DECT-basisstation komt).

xDSL maar ook wimax

Het onderzoek van SHC wijst ook uit dat analoge telefoonverbindingen en xDSL nog altijd de belangrijkste technologieën zijn voor toegang tot de buitenwereld. Opmerkelijk alvast: modems hebben wereldwijd nog een marktaandeel van 20 procent. Maar uiteraard is breedband fel in opmars, en de beslissing van Belgacom om begin dit jaar de inbelverbindingen naar het internet stop te zetten, heeft die tendens bij ons zeker nog versneld. Kabel en vooral xDSL zijn hier de voornaamste spelers, maar volgens SHC zal ook wimax, de draadloze standaard met hogere vermogens, een belangrijke speler worden en tegen 2010 uitgroeien tot een stevige tegenhanger voor de 3G-technologie, met een gemiddelde groei van 69 procent. Het bedrijf ziet wimax vooral als een belangrijk breedbandplatform voor gebieden waar breedband via vaste verbindingen niet mogelijk is (in afgelegen gebieden of onderontwikkelde streken), of ook voor ‘the last mile’ op moeilijk bereikbare plaatsen.

The connected home

Dezelfde studie vroeg ook naar het gebruik van netwerken binnen woningen, en daaruit bleek dat 35 procent van de ondervraagden al toestellen in een netwerk verbonden heeft. 64 procent gebruikt daarvoor wlan, 37 procent Ethernet, en 20 procent Blue-tooth. HomePlug, de technologie voor draadloze verbindingen via het stroomnet, vertegenwoordigt nog maar 5 procent maar kent wel een groeiende populariteit. SHC verwacht dat in de nabije toekomst adsl-modems en routers vervangen zullen worden door multifunctionele gateways die niet alleen internettoegang maar ook telefonie en multimediadiensten mogelijk zullen maken. Op die manier zouden zowel pc’s als settop boxen, pda’s, mobiele telefoons, mp3-spelers, camera’s, printers en ip-telefoons allemaal in een thuisnetwerk kunnen worden geïntegreerd. SHC biedt vandaag al zogenaamde triple-play gateways aan zoals de Gigaset SX763 waarmee nu al internet en vaste en ip-telefonie met multimediadiensten kunnen worden verbonden.

Naast wlan en Powerline ziet het bedrijf hier ook een functie weggelegd voor POF-kabels (voor polymer optical fibre), haardunne glasvezelkabel dus die overal kan worden weggemoffeld en tegenwoordig snel op maat kan worden gesneden en aangesloten. In een verdere fase wil SHC hier ook zijn Gigaset Home Control nog integreren waardoor elke DECT-telefoon als een draadloze afstandsbediening voor compatibele huishoudapparaten kan worden gebruikt – als deuropener bij een intercom bijvoorbeeld.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content