Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Sharp lanceert (eindelijk) het vorig jaar al aangekondigde document management systeem in de cloud.

De focus van Sharp in ons land komt alsmaar meer op ‘document solutions’ te liggen. “We doen veel meer voor de bedrijvenmarkt dan vroeger. Het is ook mee daarom dat we in België naar een nieuw kantoor verhuisd zijn in Mechelen”, zegt Quint Dekker van Sharp Electronics Benelux.

Concreet komt het er op neer dat alle multifunctionals (mfp’s) die pakweg het laatste half jaar geïntroduceerd werd een softwareupdate krijgen om cloudfunctionaliteit toe te voegen. Het gaat dan niet alleen om cloud printing, maar om een volledig document management systeem à la Microsoft SharePoint dat via het touchscreen van de mfp bediend kan worden. De mfp wordt dan een soort datahub om documenten in de cloud te beheren. “We voorzien ook in een koppeling met een interactief whiteboard zoals die tegenwoordig erg populair blijken”, zegt Dekker nog. Maar in principe kunnen ook laptops, smartphones en tablets met de cloud geconnecteerd worden. Voor de eigenlijke cloudhosting gaat Sharp trouwens beroep doen op Amazon Web Services in Ierland. Sharp lijkt daarmee op weg om zich alsmaar meer als een uitdager voor Xerox of Ricoh te positioneren.

SMARTPHONE EN TABLET OP KOMST?

Naast document solutions blijven ook de visual solutions erg belangrijk bij Sharp. Sharp is bijvoorbeeld al jaren een van de belangrijkste toeleveranciers van schermen voor smartphones. Onder meer Apple en Samsung hebben in het verleden al bestellingen afgenomen.

Sinds midden oktober is Sharp ook gestart met de ‘mass production’ van de high-definition IGZO-schermen voor smartphones die veel scherpere, en heldere beelden opleveren mét aanzienlijk lager batterijverbruik. IGZO kan je beschouwen als een concurrent voor de OLED-technologie (organic light emitting diode) en de klassieke LCD’s waarbij de trend is dat ze ook buigbaar worden. De IGZO-schermen komen in twee smartphones van Sharp zelf terecht die in Japan verkocht zullen worden. We hebben het dan over full hd schermen met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels (487 pixels per inch). Ter vergelijking: het scherm van de huidige iPhone 5S heeft een resolutie van 1.136 bij 640 pixels met 326 ppi. Volgens Dekker wordt bij Sharp Telecoms in Londen momenteel trouwens onderzocht of ook in de Europese markt Sharp-smartphones én -tablets met IGZO-schermen verkocht zouden kunnen worden. Een piste die overigens meer dan een jaar geleden al eens onderzocht werd, maar toen toch verlaten werd.

Een Europees avontuur in de meedogenloze mobiele wereld – denk maar aan Nokia en Blackberry – lijkt sowieso gewaagd op een moment dat de financiële fundamenten van Sharp nog steeds niet stabiel blijken. Ruim een jaar geleden balanceerde Sharp op de rand van het bankroet, maar vers kapitaal en forse herstructureringen hielden het bedrijf recht. Pas vorige maand raakte bekend dat Sharp opnieuw extra kapitaal diende op te halen.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content