Sharps ecosysteem wil uw digitaal kantoor zijn
De overname door Foxconn geeft Sharp een nieuw leven. Dat leven speelt zich vooral af in het digitale kantoor. Voor het weinige papier zijn er multifunctionals. Voor al de rest is er het ‘8K ecosysteem’ en AIoT. Maar wat is dat eigenlijk?
Even terugspoelen naar begin 2016. Het Japanse Sharp wordt voor 66 procent eigendom van het Chinese Foxconn. Die laatste betaalt daar 389 miljard yen (3 miljard euro) voor, een stevige 2 miljard minder dan eerder genoemde bedragen. Dat leidt in augustus 2016 tot een nieuw management waarbij Yoshihisa Ishida de nieuwe Europese topman wordt.
De nieuwe focus van die topman en zijn bedrijf ligt voortaan op twee zaken: AIoT (de combinatie van AI en IoT) en 8K-beeldschermtechnologie. “Het gaat daarbij niet enkel over 8K-schermen. Het moet een ecosysteem worden met een businessmodel rond, ” legt Jun Ashida, president voor Sharp Electronics Europe uit. Hij wijst daarmee naar toepassingen op medisch vlak waarbij dokters vlotter operaties vanop afstand kunnen volgen of aansturen. Voor AIoT blijft de topman eerder vaag en gaat het onder meer over data die naar de cloud gaat om ons betere oplossingen te geven. Op het eerste zicht niets wat u de afgelopen jaren nog niet hebt vernomen bij zowat elke AI en IoT-aanbieder.
Ecosysteem
Wilbert Hendriks, marketingverantwoordelijke bij Sharp voor de Benelux, weet het concreter te verwoorden: “Het gaat om een systeem waarbij een aantal producten uit ons gamma met elkaar worden verbonden. Denk maar aan ons smart meeting room concept waar we nu een volledig ecosysteem rond ontwikkelen. Dat gekoppeld aan een multifunctional, een slimme speaker, onze cloud en bijbehorende software kunnen zo een ecosysteem vormen om vergaderingen te ondersteunen.”
Sharp wil vooral een rol spelen in het slimme kantoor. Zo worden we door een demoruimte geleid waar de papieren post wordt gescand en automatisch digitaal wordt doorgestuurd naar de juiste persoon, en de brief meteen een tag meekrijgt. Voor meetings zijn er 8K-aanraakschermen die gekoppeld zijn aan het document management system, of een aanraakscherm dat via een dongle het verlengstuk van uw pc-scherm wordt.
De slimme kantoortoepassingen komen naar België, maar het is nog even wachten. “Momenteel wordt het allemaal nog ontwikkeld, zowel in Japan, de VS als in Europa. Er is nog geen lanceerdatum bekend, maar wanneer het naar Europa komt, zullen we het ook in België aanbieden”, aldus Hendriks.
De 8K-schermen waarmee Sharp naar de markt wil trekken komen ook al samen met een 8K-camera. Hendriks: “Het 8K-scherm zal dit kwartaal nog op de markt komen, ook in België. De 8K-camera is vandaag al beschikbaar in Azië. Voor Europa zitten we nog in het testprotocol om aan de nodige standaarden te voldoen. Dat komt er dus aan maar er is nog geen concrete datum voor.”
Spraakherkenning en -besturing
Ook Sharp stapt trouwens in de markt van slimme speakers en assistenten. Zo vertelt het bedrijf ons over hun slimme assistent die tijdens een vergadering nota’s neemt en nadien alles samenvat en doormailt naar de betrokkenen. De slimme speaker zelf kan ook uw kantoortoestellen aansturen. De speaker staat gepland voor ‘ergens in 2018 of 2019’.
Maar wat zit er onder de motorkap? Sharp blijft in eerste instantie vaag over de mate waarin het zelf de technologie ontwikkelt, maar al snel wordt duidelijk dat het bedrijf de kern van de technologie bij partners haalt. “We gebruiken AI van externe spelers om de algoritmes te maken en de resultaten te optimaliseren. Maar de technologie wordt wel nog getweakt door ons”, vertelt Ginger Finnegan, director Planning van Sharp Laboratories of America. Het gaat dus om een AI van Google of Amazon, bijgestuurd door Sharp. Vandaag werkt de speaker in het Engels of Duits, maar de bedoeling is om meerdere talen te ondersteunen op lange termijn.
Wilbert Hendriks verduidelijkt dat het bedrijf niet kiest voor één technologiepartner, maar dat het flexibel wil zijn. “We gaan ons voor de slimme speaker niet toeleggen op één partij. Het kan zijn dat een klant in België kiest voor één specifieke partij, hetzij Amazon, Google, Apple of Microsoft en daar met zijn technologie op zit. Dan bieden we de flexibliteit om daarop aan te sluiten.”
Alles bij elkaar lijkt het er op dat Sharp onder de vleugels van Foxconn ambitieuze plannen heeft om uw kantooromgeving slimmer en geautomatiseerder te maken. Daarbij steunt het enerzijds op de AI- en spraaktechnologie van anderen, maar wel met als doel om de eigen hard- en software beter met elkaar te verbinden, ook met producten van concurrenten, en dus ook aantrekkelijker te maken voor bedrijven die hun werkomgeving willen moderniseren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier