Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Vernieuwing wordt meestal beschouwd als de sleutel tot succes, maar toch is dit geen vanzelfsprekende zaak voor een kmo. Sirris wil de ondernemer helpen bij dit proces.

Het gezamenlijk centrum voor de Belgische technologische industrie, opgericht in 1949 onder de naam CRIF-WTCM door Agoria, mag zijn naam dan wel veranderd hebben in Sirris, zijn belangrijkste opdracht is dezelfde gebleven: de concurrentiekracht van de ondernemingen vergroten dankzij technologie en vernieuwing.

Dicht bij het terrein

Hiervoor bundelde Sirris verschillende technologische expertises, waaronder onlangs nog informatie- en communicatietechnologie. Zijn diensten dekken de volledige r&d-waaier, gaande van de basisidee tot de implementatie: technologisch advies, projectleiding, gedeelde r&d, technologische infrastructuur, overdracht van vaardigheden en coaching.

In 2010 deden bijna 1.900 ondernemingen een beroep op de diensten van de 150 medewerkers van Sirris, waaronder 75 % kmo’s, goed voor ongeveer 5.000 industriële interventies, waarvan ongeveer 60 % betrekking hebben op eenvoudig en gratis technologisch advies. Sirris boekte ook een omzet van 5,4 miljoen euro. Sirris is aanwezig in de 3 gewesten van het land, waar het beschikt over lokale antennes. Zo nam het centrum vorig jaar deel aan het Smart Coating Application Lab dat zijn deuren opende in Diepenbeek, als voorbereiding op de lancering van het Microfabrication Lab in Seraing, of aan het Brusselse beheerproject VariBru voor softwarevariabiliteit.

Europa

Maar een van de sterke punten van Sirris is ook dat het kmo’s in staat stelt om deel te nemen aan Europese projecten. Op het vlak van ict nam of neemt Sirris deel aan de volgende projecten: Smarcos voor een betere onderlinge bruikbaarheid van met elkaar verbonden ingebouwde systemen, ITEI (Innovation Technologies supporting the Execution of Innovation Projects) om een kader te creëren voor de promotie van softwarevernieuwingen, Flexi over de ontwikkeling van handige methodes en technologieën, eBest dat nieuwe samenwerkingsmodellen wil creëren tussen kleine ict-bedrijven, en Pector, een cluster van ict-bedrijven, onderzoekscentra en openbare instellingen in Vlaanderen om de lokale kmo’s aan te moedigen om mee te doen aan ict-projecten.

Ook in deze context moeten we Creator zien, een gezamenlijk initiatief tussen Sirris, het Franse Telecom Instituut voor onderzoek en onderwijs en het technisch onderzoekscentrum VTT van Finland. De ambitie van Creator is om ondernemingen die zijn aangesloten bij zijn 3 partners in staat te stellen hun r&d-inspanningen te bundelen in allianties om de r&d-cyclus te versnellen en vernieuwing om te zetten in handelsproducten.

Op het terrein

Momenteel kunnen 2 grote Europese samenwerkingsprogramma’s de Belgische kmo’s helpen om synergieën inzake pre-r&d en vernieuwing aan te knopen. Enerzijds is er ITEA2 (Information Technology for European Advancement, deel van Eureka) voor software en diensten in de preconcurrentiefase, en Artemis voor r&d met betrekking tot ingebouwde systemen. Enkele weken geleden stelden deze programma’s de vruchten voor van hun werk. Een gelegenheid om enkele zeer actieve Belgische actoren te ontmoeten.

Zo is er Alcatel en IBBT-SMIT in het project Metaverse1 dat een gestandaardiseerd framework wil creëren om virtuele werelden (zoals Second Life, World of Warcraft, Google Earth, enz.) en echte werelden (sensors, kijk- en weergavesystemen, enz.) in dialoog te laten treden. Pollux – waar we het Belgische Triphase terugvinden – wil dan weer een ingebouwd platform voor elektrische voertuigen uitwerken. Het Usenet-project, waar IBBT aan deelneemt met DFC en Rmoni voor België, beoogt de creatie van specificaties en een infrastructuur om te evolueren van machine-to-machine (m2m) applicaties van het verticale type naar meer horizontale applicaties.

Barco is ook terug te vinden in verschillende projecten. Chiron werkt aan een architectuur inzake interoperabiliteit tussen toestellen en informatiebronnen op medisch vlak, met de creatie van een virtual data repository die zal worden gevoed door verschillende gegevensbronnen over de gezondheid van een patiënt en de bijbehorende geneeskunde. Barco is ook stakeholder van High Profile, dat belangstelling toont voor beeldvorming van de hersenen voor de behandeling van ziekten als schizofrenie en Alzheimer, met de uitwerking van een analysesoftware voor de beelden en een beeldvormingsplatform op basis van ‘goedkope’ bestanddelen. Bovendien is Barco aanwezig in het project Mediate voor de ontwikkeling van een systeem voor medische diagnose, interventie en behandeling op basis van beeldvorming, en in 3D-Testbench, een 3D-testplatform, naast Smarcos voor de creatie van interfaces tussen de gebruikers en de ingebouwde systemen (met o.a. Human Interface Group).

We onthouden nog de isn-projecten (met de VUB) over de interoperabiliteit tussen draadloze sensornetwerken, Evolve (met o.a. de KULeuven en Triphase) over een methodologisch framework voor de verificatie en validatie van evolutieve software, en Spy (met ACIC en Multitel) voor de creatie van een framework dat vaste en mobiele bewakingssystemen bundelt om de politie en urgentiediensten op het terrein te helpen.

Sirris is ook nog betrokken bij andere projecten. Zo is er Astute (in partnership met Namahn, Luciad en IOS) voor de bepaling van een referentiearchitectuur bedoeld voor beter onderzoek en de levering van informatie op basis van een situationele context, meer bepaald op het vlak van de lucht- en ruimtevaart, de automobielsector en de urgentiediensten. Tot slot heeft ITEI (met Indie Groep, Mentis, Spikes en Steria) betrekking op een cyberomgeving die softwareontwikkelaars zal helpen bij de selectie en aanpassing van de meest geschikte vernieuwingsstrategie in functie van de specifieke context.

Marc Husquinet

In 2010 deden bijna 1.900 ondernemingen een beroep op de diensten van de 150 medewerkers van Sirris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content