Skype intensiveert de samenwerking met webcamfabrikant Logitech. Het resultaat: high quality videocalls. Skype en Logitech hopen hiermee verder door te kunnen breken op de zakelijke markt. Concurrent Plantronics gelooft er niet echt in: zij zien in Skype hoofdzakelijk high quality audiogesprekken.
Consumenten zijn al langer gewonnen voor videotelefonie over het Skype-netwerk. Maar liefst één op de vier Skype-oproepen wordt nu al vergezeld van een videosignaal, zegt Gareth O’Loughlin, general manager mobile and hardware devices van Skype. Bij bedrijven wordt er echter meestal nogal smalend gereageerd wanneer je een doodgewone webcam wilt inschakelen voor videoconferenties. Door de videokwaliteit aanzienlijk op te trekken, hopen zowel Skype als Logitech toch voet aan wal te krijgen.
Beide bedrijven werken overigens al sinds 2004 samen: bij de Logitech-producten worden bijvoorbeeld vouchers met gratis Skype-belminuten gebundeld. Een overeenkomst die Skype overigens ook met andere fabrikanten van randapparatuur heeft, zoals Plantronics – de historisch allereerste partner van Skype. De samenwerking voor high quality videocalls is wél exclusief. “We hebben behoorlijk wat manuren gestopt in de optimalisatie van onze software”, klinkt het bij Skype. “Samen met Logitech hebben we toch aanzienlijk wat technisch werk verzet om de webcams af te stemmen op onze belsoftware. ” Het werk is overigens nog niet af: bij Skype is men vastbesloten om de compressie en de gebruikte videocodecs steeds verder te optimaliseren om de gebruikte bandbreedte te reduceren.
‘Audio blijft belangrijker’
Philip Vanhoutte, managing director Emea bij Plantronics – fabrikant van onder meer headsets en sterk actief op de zakelijke markt – gelooft er niet echt in: “Bedrijven die videoconferenties willen houden in hoge kwaliteit, gebruiken daarvoor andere, gespecialiseerde oplossingen. Bij veel programma’s die hoge kwaliteitsvideo via een webcam versturen, gaat dat ten koste van het geluid. Geluid wordt extra gecomprimeerd om ervoor te zorgen dat de beelden niet beginnen te haperen. Dé essentie is nochtans geluid: als je mekaar al niet goed kunt verstaan, wat heb je er dan aan dat je je gesprekspartner wel mooi in beeld hebt?” Vanhoutte maakt zich overigens sterk dat aparte usb-webcams het niet lang meer zullen vol houden: “Steeds meer laptops hebben al een ingebouwde webcam. Wie wil dan nog rondzeulen met een extra cameraatje?” Die stelling gaat niet op voor headsets, aldus Vanhoutte: “Een headset zal nooit ingebouwd kunnen worden in een laptop. Een microfoon moet nu eenmaal in de onmiddellijke omgeving van je mond hangen om optimaal verstaanbaar te zijn aan de andere kant.” Conclusie: ieder zijn business, nietwaar… z
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier