EANDIS
Het Vlaamse netbedrijf Eandis is, in samenwerking met z’n Limburgse collega Infrax, vorig jaar van start gegaan met de eerste testfase rond slimme meters. In de regio rond Mechelen werd een ‘proof of concept’ (poc) gehouden met zo’n 4000 slimme meters. “Technisch gezien waren de resultaten positief”, vertelt ons Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch. “Het doorsturen via power line communication (plc, datacommunicatie via het elektriciteitsnet zelf, nvdr) is goed verlopen. Voorts hebben we – dat was de bedoeling van de tests – heel veel ervaringen opgedaan met en lessen kunnen trekken rond de ict-vraagstukken, de softwareontwikkeling en het beheer van de systemen die slimme meters met zich meebrengen. Zo kunnen we in de toekomst de werking nog verbeteren.” Omdat die ‘fase 1’ succesvol was, kan fase 2 dit jaar worden voorbereid. Tussen 2012 en 2014 zou dan een testproject met 50.000 meters gelanceerd worden, op een veel grotere geografische schaal. Als die evaluatie positief is, kan vanaf 2014 gestart worden met de definitieve uitrol.
SIBELGA
Al in 2008 startte de Brusselse netbeheerder met een eerste poc rond slimme meters. Ook in het voorbije jaar heeft Sibelga niet stilgezeten. Zo is die poc uitgebreid naar plaatsen van slimme meters bij klanten die een maandelijkse meteropname hebben (wegens groot gas- of elektriciteitsverbruik). Vandaag zijn in Brussel al ruim 2000 slimme meters operationeel. Voorts werden dit jaar nog andere datatransferwijzen getest: naast plc en gprs ook de 1200-2400 MHz-frequentieband en breedband, en dat in beide richtingen. Ten derde bleek dat de toestand van de 160.000 elektriciteitsaansluitingen in de gebouwen in Brussel zeer sterk verschilt, qua leeftijd, qua gebruikte materialen, à Daarom worden die tussen 2011 en 2015 allemaal vernieuwd, zegt Sibelga-woordvoerder Philippe Massart. “We hebben geleerd dat we die, zelfs als er geen algemene roll-out van slimme meters zou komen, toch moeten aanpassen. Als die er wel komt, zijn we er klaar voor.” Tenslotte werd eind 2010 een businesscasestudie aangevraagd bij Boston Consulting Group over de economische haalbaarheid van de invoering van slimme meters. “Na die studie mogen we waarschijnlijk een beslissing van het Gewest verwachten.”
ORES
Het Waalse netbedrijf Ores (dat ongeveer 75 procent van Wallonië dekt) meldde vorig jaar dat het van start zou gaan met een testproject met 1500 slimme meters (1250 elektriciteits- en 250 gasmeters). De bedoeling was vooral om de kwaliteit van de communicatietechnologie te testen waarmee de meters worden uitgelezen. Daarnaast wilde Ores de functionaliteiten van de meters en de technische, organisatorische en financiële impact uitgebreid evalueren. Het project zou zo’n 800.000 euro kosten, los van de exploitatiekosten en het onderhoud. Jean-Michel Brebant, communicatieverantwoordelijke bij Ores, geeft ons nu mee dat het project al in een vroeg stadium vertraging heeft opgelopen. Daarnaast hebben de bezoeken aan de klanten die mogelijk geïmpacteerd zouden worden door het project veel tijd in beslag genomen. Dat verklaart waarom de eerste slimme meters van het testproject in feite pas onlangs geïnstalleerd zijn. Echte conclusies kunnen, aldus Brebant, pas binnen enkele maanden getrokken worden.
Stefan Grommen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier