“Het heeft geen zin om 37 proeftuinen naast elkaar op te richten rond het hetzelfde topic.” Met dat citaat illustreert Kris van Daele, voorzitter van Smart Grids Flanders, de grootste doelstelling en uitdaging van de vzw: meer leden verzamelen rond een paar goedgekozen thema’s.
We zijn nu ruim een jaar nadat het Vlaams Smart Grids Platform uit de grond werd gestampt en Kris van Daele, ceo van Fifthplay, aangesteld werd als voorzitter. In dat jaar heeft de organisatie zich al wat herschikt. Allereerst werd de naam veranderd in Smart Grids Flanders (SGF) en werd een nieuwe site gelanceerd. Daarnaast werden de 3 grote taken/doelstellingen van de vzw beter uitgewerkt. Ten eerste moet SGF de communicatie tussen de leden stimuleren, zo zegt van Daele. “Om de twee maanden brengen we een spreker naar onze drie werkgroepen. Dat is dan een goede aanleiding voor networking onder de leden. Doel is dat leden elkaar daar vinden om tot projecten te komen.” Ten tweede kan iemand met een goed idee dat naar voren brengen en daarvoor bij SGF ondersteuning vragen. “Wij valideren dat idee dan via een raad der wijzen en zoeken desgevallend naar partijen, middelen en locaties om dat uit te werken.” Tenslotte kan SGF zelf ook initiatieven, rond een belangrijk ‘vergeten’ topic, lanceren.
De grootste uitdaging is de focus. Hij geeft het voorbeeld van elektrische laadpalen: “Vandaag worden er op dat domein teveel projecten naast elkaar opgestart. Vlaanderen is slechts een kleine vlek op de Europese kaart. Daarom is het zaak om samen te werken rond een aantal thema’s: wij kunnen in Vlaanderen nooit alles doen.” Vandaag zijn er zo ongeveer 10 projecten in opstartfase of net opgestart. “Dat is een goed cijfer om mee te beginnen”, vindt van Daele. “Van het IWT hebben we bovendien een aantal kpi’s meegekregen en na een jaar staan die nog allemaal in het groen.”
Kris van Daele vindt dat er het voorbije jaar een grote bewustwording is gekomen, zowel bij de aanbieders, die aanvoelen dat die markt ‘Energy Technology’ (ET) gaat boomen, als bij de klanten, die almaar meer bezig zijn met duurzaam leven en ondernemen. “Het landschap wijzigt ongelooflijk snel.” Toch ligt er nog veel werk op de plank. “Om de analogie te maken met de it-markt: we staan nu in de fase waarin iedereen nog werkt met op zichzelf staande desktops. Al de rest – netwerken, communicatie, policies, … – moet nog uitgewerkt worden.” Is de 2020-doelstelling dan haalbaar? “Tegen dan werken we wel met slimme meters. Maar een echt slim netwerk met alles erop en eraan? Nee, daarvoor is de ultieme deadline volgens mij 2050, wanneer alle fossiele brandstoffen op zijn. Dan moeten smart grids volledig operationeel zijn.”
[STG]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier