Opvallend veel smartphones werden er dit jaar voorgesteld. Niet onlogisch, want heel wat fabrikanten hebben iets goed te maken. Een (niet exhaustief) overzichtje van de meest opvallende introducties.
Huawei wil Europa veroveren met krachtige smartphones
Huawei hield in de aanloop naar het Mobile World Congress al een persconferentie. Het Chinese Huawei had eerder al te kennen gegeven dat het high-end smartphones wil uitbrengen in Europa, dus een verrassing was de krachtige ‘Ascend D Series’ niet bepaald. De Ascend D Quad en Quad XL zijn uitgerust met een 1,5 GHz quad core processor van de hand van Huawei zelf (K3V2), waarbij de Quad XL een fractie dikker is om een langere batterijduur toe te laten: 2500 mAh – goed voor maximaal drie dagen, zelfs bij intensief gebruik. Allebei draaien ze onder Android 4.0 ‘Ice Cream Sandwich’ met een HD-beeldscherm van 4,5 inch in combinatie met een 8-megapixelcamera. In het tweede kwartaal moeten de toestellen beschikbaar zijn. Huawei wil een grote rol gaan spelen op het Europese continent en positioneert zich nu duidelijk als een uitdager voor merken als HTC en Samsung.
HTC schuift camerakwaliteit naar voor
HTC is het afgelopen jaar wat van zijn pluimen verloren. Om dat goed te maken stelde de fabrikant de One-reeks voor: drie Android-toestellen die de absolute topmodellen voor dit jaar moeten worden. Tijdens de presentatie legde HTC-ceo Peter Chou sterk de nadruk op beeld en geluid. “Vorig jaar zijn er wereldwijd meer dan 45 miljard foto’s met een gsm op Facebook gezet. Het merendeel van slechte kwaliteit”, klonk het. In de nieuwe One-reeks staan een stevige camera én rijk geluid voorop. Met een autofocus-tijd van amper 0,2 seconden en een sluitertijd van 0,7 seconden moeten mobiele foto’s merkelijk beter worden. Zo kun je meteen ook een hele reeks foto’s na elkaar maken door de afdrukknop ingedrukt te houden zoals je dat met een spiegelreflexcamera gewend bent, én kun je ook foto’s nemen terwijl je al een filmpje aan het opnemen bent. Via ingebouwde software moet de camera zich ook beter aanpassen aan mindere lichtomstandigheden zoals onderwerpen in tegenlicht. Naast de fancy camerafuncties, is ook beter geluid – een samenwerking met Beats waarin HTC sinds een half jaar een meerderheidsparticipatie heeft – een sterkhouder.
Topmodel is de One X – een Nvidia quad core processor met Qualcomm Snapdragon LTE version en 4,7″ HD-scherm. Vanaf 2 april beschikbaar. “Ongesubsidieerd aan 649 euro maar we hopen hem tegen dan natuurlijk ook in een bundel bij een operator te kunnen aanbieden”, zei country manager Mark Moons.
Nokia zet in op goedkopere Windows Phone
Op de eerste officiële dag van het Mobile World Congress riep Nokia de pers al heel vroeg bijeen. Ceo Stephen Elop kwam er vertellen dat de onlangs voorgestelde high-end Lumia 900 nu ook naar andere landen buiten de Verenigde Staten gaat. Jurgen Thysmans van Nokia België bevestigde even later dat ook België aan de beurt komt – vermoedelijk in juni. Met btw zou het toestel 580 euro gaan kosten. Maar Nokia wil duidelijk ook volume gaan draaien met de nieuwe ‘Windows Phone light’ Lumia 610. “De meest goedkope Windows Phone ooit”, aldus Mary McDowell (executive vice preisdent mobile phones). De Lumia 610 zal 189 euro gaan kosten (exclusief btw) en in de loop van het tweede kwartaal beschikbaar zijn.
Daarnaast stelde Nokia ook een drietal nieuwe low-cost toestellen voor die nog met Symbian werken. “Die Asha-reeks is zeker voor België erg belangrijk”, zegt Jurgen Thysmans. In België ligt de gemiddelde aankoopwaarde voor een smartphone immers nog steeds erg laag. Tot slot had Nokia ook nog een technologieprimeur. De 808 PureView – met good’old Symbian – moet “een nieuwe standaard voor digital imaging” neerzetten met een Carl Zeiss camera van… 41 megapixel – en dat is geen tikfout. Ook de 808 PureView komt naar verwachting naar België (450 euro, excl. btw), al is het duidelijk dat dit product vooral een technologische showcase is. Op termijn moet de technologie ook doordringen tot in andere Nokia-producten.
Sony doet het voortaan zonder Ericsson
Een week na het uitkopen van Ericsson, stelde Sony twee nieuwe smartphones voor die dus onder de Sony-merknaam uitgebracht worden: de Xperia P en U. Samen met de eerder al aangekondigde Xperia S vormen ze de NXT-lijn waar Ericsson dus helemaal niets meer mee te maken heeft na de uitkoop ter waarde van meer dan 1 miljard euro. Beide toestellen draaien onder het Android-besturingssysteem – nog geen Ice Cream Sandwich, maar een upgrade voor de meegeleverde Gingerbread-versie (2.3) wordt wel beloofd tegen het volgende kwartaal. Beide toestellen hebben een 1 GHz dual core processor aan boord, waarbij de Xperia P ook een 4-inch scherm en 8-megapixelcamera heeft. Via een dockingstation kan het toestel met hdmi op televisie aangesloten worden. Ook DLNA behoort tot de mogelijkheden. Een eyecatcher in de Xperia P is zonder meer de ingebouwde nfc-chip (near field communication). Je kan dus de smarttags van Sony – noem ze gerust nfc-jetons – gebruiken. Op het Mobile World Congress toonde Sony hoe je bijvoorbeeld automatische acties op je gsm kan programmeren van zodra je zo’n smarttag (net niet) aanraakt met je smartphone. De idee is dat je dan bijvoorbeeld thuis ‘incheckt’ waarna het profiel van de smartphone zich aanpast en bijvoorbeeld meteen je favoriete ‘thuis-apps’ opgestart worden.
Samsung pakt vooral uit met Galaxy Note 10.1
Een van de aankondigingen die Samsung in petto had, was de komst van de Galaxy Note 10.1. Note is de ‘tussencategorie’ tussen tablets en smartphones die de fabrikant zelf creëerde. Met een 10″-scherm en een 1,4 GHz dualcore-processor is deze Galaxy Note wat ons betreft toch in eerste instantie een tablet, ook al wordt die term door Samsung angstvallig vermeden in de officiële communicatie – kwestie van uit het vaarwater van de Galaxy Tab te blijven.
De Galaxy Note 10.1 draait onder Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) en wordt bediend met een stylus die Samsung de S Pen noemt. Dat pennetje is drukgevoelig en die functie wil Samsung in de kijker zetten. Door harder of zachter te drukken, kun je de intensiteit regelen en kunnen tekenaars bijvoorbeeld schetsen maken. De Note 10.1 is net zoals zijn kleinere voorganger dan ook in eerste instantie bedoeld om nota’s en aantekeningen te maken. Via een sdk-kit kunnen ontwikkelaars aan de slag om apps te maken die gebruik maken van deze ‘touch’-mogelijkheden. Overigens levert Samsung op de Galaxy Note 10.1 aangepaste versies mee van Adobe Photoshop Touch en Adobe Ideas. In het tweede kwartaal moet het toestel beschikbaar zijn maar een richtprijs is nog niet bekend.
Voor marketeers en gadgetliefhebbers had Samsung een ander aardigheidje in petto: de Galaxy Beam; een smartphone met ingebouwde projector (15 lumen) voor het geven van bijvoorbeeld presentaties. Geen Android 4.0 trouwens op dat toestel, maar nog het oudere 2.3. Over de prijs en de beschikbaarheid werden geen uitspraken gedaan.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier