De Storage Networking Industry Association (SNIA) maakt naarstig werk van de standaardisering van opslagtechnologieën.
De laatste editie van Storage Networking World Europe in Frankfurt bood een gelegenheid om een stand van zaken op te maken over de evolutie van opslagtechnologieën. Alle blikken waren gericht op Fiber Channel over Ethernet, maar gebruikers hadden ook nood aan informatie over de recentste ontwikkelingen en aan opleidingen daaromtrent.
SNIA, dat zich onafhankelijk wil opstellen van leveranciers, heeft een dubbele opdracht. De eerste is de certificatie van gebruikers – of het nu gaat om systeemintegratoren, verdelers in de brede zin van het woord, of grote gebruikers in ondernemingen – via opleidingen en certificeringen. “We tellen al meer dan 1.200 gecertificeerde experts in Europa”, zegt Juergen Arnold, voorzitter van de SNIA. Hij voegt eraan toe dat een dergelijke certificering steeds vaker een vereiste is bij aanbestedingen. Daarnaast biedt de SNIA ‘academies’ aan in verschillende landen.
De tweede opdracht van de opslagvereniging is het bevorderen van de interoperabiliteit tussen opslagsystemen. Zo werd zopas versie 1.3 van SMI-S (Storage Management Initiative Specifications) voorgesteld, een reeks specificaties waarmee opslagelementen samen kunnen functioneren.
Nieuwe initiatieven
De SNIA richt zich echter ook op meer algemene thema’s. Ze nam actief deel aan de uitwerking van een gedragscode voor datacenters in de Europese Unie (zie ook DN nr.38). Daarnaast zijn er plannen om een ‘solid state storage initiative’ op te richten die alle SSD-spelers wil verenigen met de bedoeling gemeenschappelijke standaar-den te bepalen. Zo werd een veertigtal bedrijven uitgenodigd om hun ervaringen en best practices terzake te komen delen.
Er wordt ook nog altijd gewerkt aan een gemeenschappelijke maatregel voor het energiebeheer van systemen in rust. “Groene it is een hot topic”, erkent Arnold. “Maar we mogen ons niet beperken tot het meten van het energieverbruik van systemen in werking. We moeten bijvoorbeeld ook het verbruik meten wanneer een opslagsysteem niet leest of schrijft, maar andere activiteiten uitvoert op de achtergrond.” De SNIA werkt overigens ook samen met organisaties zoals The Green Grid, Energy Star, EPA, enz.
De vereniging telt meer dan 400 leden en 7.000 professionals, en beschikt over een Beneluxcomité onder leiding van John Myklebust (Telindus).
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier