De nieuwe sociale netwerksite ProTALENT wil hoogopgeleide anderstaligen en bedrijven met vacatures dichter bij elkaar brengen. Het gaat om een initiatief van de8 en IBM.
Nieuw is de problematiek allerminst. “We zien al langer dat anderstalige hoogopgeleide profielen moeilijk aan de bak komen”, zegt Anja Boonen, teamcoördinator bij het Antwerpse integratiecentrum de8. Het centrum ijvert voor een samenleving die diversiteit als meerwaarde benut. Beperkte kennis van het Nederlands is voor bedrijven vaak de reden om een kandidaat af te wijzen. Daarnaast zijn er ook de obligate problemen met de homologatie van buitenlandse diploma’s. Anja Boonen: “Ondanks hun hoogopgeleid profiel en hun enthousiasme hebben anderstaligen het moeilijk om in België een passende job te vinden. Met ProTALENT willen we die anderstaligen nuttige informatie aanbieden. We zorgen voor een platform waarmee ze hun netwerk kunnen uitbreiden.” Tegelijk mikt de8 ook op de werkgevers, door in een talentendatabank de cv’s van de aangesloten hoogopgeleide anderstaligen te verzamelen. “Nu zien we dat bedrijven voor de invulling van bepaalde vacatures kandidaten zoeken in het buitenland”, klinkt het. “Nochtans is er al heel wat buitenlands talent in ons land.”
De VDAB, het OCMW, de Stad Antwerpen en de Dienst Inburgering en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn partners van het project. Voor de eigenlijke ontwikkeling van de website kon de8 rekenen op IBM. Het bedrijf schonk gratis softwarelicenties en liet een vijftal mensen op vrijwillige basis meewerken aan de ontwikkeling van de site. ProTALENT is een social business-applicatie geworden, ontwikkeld op basis van IBM Connections. Het gaat om software die de sociale netwerken van verschillende partijen – zoals werkzoekenden en werkgevers – integreert. Gebruikers kunnen zo sociale structuren zichtbaar maken, kennis delen en personen vinden die hen kunnen helpen.
Mensen bij elkaar brengen
Het sociale karakter van de website moet leiden tot een community van werkgevers en werkzoekenden die mensen bij elkaar brengt op basis van hun profiel. Het is de bedoeling de website te laten uitgroeien tot een echt collaboration platform met duizenden gebruikers. Bij de lancering van de site sloten zich al meteen een vijftigtal anderstalige hoogopgeleide werkzoekenden aan. Onder hen ook Patricia. Ze studeerde economische wetenschappen en logistiek in Polen. Intussen spreekt ze al meer dan behoorlijk Nederlands, maar het blijft lastig om een job te vinden die aansluit op haar diploma. “Via de site kom ik in contact met mensen die dezelfde problemen hebben”, vertelt ze. “We helpen elkaar de weg te vinden naar een goede job.”
www.pro-talent.be
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier