Het beeld van de ‘programmeur stil in een hoekje’ wordt wel stevig overhoop gehaald op een event als Innovate 2011, georganiseerd door IBM’s Rational-divisie.
Hoe krijgen we meer jongeren in ict-gerelateerde studies? “Ontwikkelen was nog nooit zoveel fun” klonk het alom op Innovate, en veeleer dan verpieteren in een hoekje is “software bouwen een teamsport”. IBM Rational wijst er dan ook op dat “je het immers niet zo gek kan bedenken, of er zit vandaag een stevige dosis software in.”
Ingebedde software
Die alomtegenwoordigheid weerspiegelt zich trouwens ook in het aanbod van Rational zelf. Naast zijn spreekwoordelijke uml-gesteunde modelleringsoftware, ontwikkelings- en levenscyclusproducten, biedt deze IBM-divisie nu ook een breed gamma voor de ontwikkeling van ingebedde en systeemsoftware. Een segment dat zozeer aan belang wint binnen IBM dat Meg Selfe, vp van Rational’s Complex & Embedded Systems producten, voor het eerst zelfs een eigen keynote had op Innovate, voor een overigens bijzonder stevig gevulde zaal.
Wie de ideeën van IBM en andere bedrijven rond de invulling van een ‘Smart World’ – een wereld bevolkt met ‘slimme producten’ in een ‘internet of things’ – bestudeert, zal het ongetwijfeld eens zijn dat hiermee de job van softwarebouwer als heel wat gevarieerder en aantrekkelijk kan worden voorgesteld aan jongeren.
Wel is er nog werk aan de winkel inzake security in de ingebedde en systeemwereld. Hier wordt zeker al aan gewerkt, werd ons duidelijk gemaakt, maar evengoed schrokken we toch van sommige antwoorden tijdens discussies.
Samenwerking
Software als teamsport was tevens de kern van het ‘Integrate, collaborate, optimize’-motto van dit event. Het tijdperk van kostenbesparingen door de verhoging van de individuele productiviteit is voorbij, en vandaag moet het team (of groter) er op vooruit gaan. Een integratie en samenwerking van de softdesigners, ontwikkelaars, testers en later nog, de operationele beheerders was dan ook het voorwerp van nieuwe producten op deze Innovate. “Softwareontwikkeling is een sociale aangelegenheid,” onderstreept Kristof Kloeckner, general manager van IBM Rational. Doorheen het hele event werd dit gewoonlijk ingevuld met een vorm van ‘agile’ softwareontwikkeling, geïllustreerd met voorbeelden. Zo kon National zelf in de voorbije vijf jaar de maintenance-kosten voor de eigen software van 42 procent tot 31 procent van het budget terugdringen, terwijl het percentage van ‘herstelde defecten voor levering’ steeg van 3 tot 95 procent.
Software en het economisch weefsel
Naast het belang als commercieel product, werd ook de rol van software in het economisch weefsel in de zonnetje gezet door Walker Royce, IBM’s Chief Software Economist bij Rational. “Cio’s moeten hun resultaten mappen op de bedrijfsresultaten,” stelt hij duidelijk en dat vereist zinvolle inschattingen en metingen, van zo vroeg mogelijk in een project. Er is geen ‘kookboek met recepten’, maar door agile en iteratieve werkwijzen kunnen de gevaarlijkste fouten al snel uit een project worden gehaald, meent Royce. Vervolgens betekent agile tevens het snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Het is immers de software die “het best of het goedkoopst kan reageren [op de veranderde markt] die het snelst op de markt komt en er blijft,” aldus Royce. Zeg maar ‘survival of the most efficiently changeable’ software.
Ook het hergebruik van software speelt hierbij een rol, met op deze Innovate als stervoorbeeld de snelheid waarmee General Motors in staat was de 10 miljoen lijnen code voor de Chevrolet Volt (alias Opel Ampera in Europa) hybride auto te creëren.
All that Jazz
Een vooraanstaande rol in dit alles speelt Jazz, IBM’s nieuwe open platform voor ‘collaborative software delivery’. Het creëert een kader waarin tools kunnen samenwerken en het geheel kan worden getest in Jazz.net, de ‘community van bedrijven en personen rond Jazz’. Voor de academische wereld werd op deze Innovate JazzHub aangekondigd, bestemd voor gebruik door studenten en academici.
Guy Kindermans
Het tijdperk van kostenbesparingen door de verhoging van de individuele productiviteit is voorbij, en vandaag moet het team (of groter) er op vooruit gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier