1 Microsoft Online wordt alsmaar belangrijker
Dat Microsoft de titel ‘Software Vendor of the Year’ wegkaapt, hoeft niemand te verbazen. Hoe je het ook draait of keert en of de verkoopcijfers nu al dan niet binnen de verwachtingen vallen, het afgelopen jaar stond helemaal in het teken van nieuwe softwareproducten zoals Windows Vista, Exchange Server 2007 en recenter nog Windows Server 2008, SQL Server 2008 en Visual Studio 2008. Maar misschien nog belangrijker is dat Microsoft met een nieuwe versie van Office Communications Server (OCS) nu ook een heus ‘unified communications’ platform in handen heeft, waarmee het een belangrijke stap richting telecom zet. Wordt telecom binnenkort uitsluitend een verhaal van software? Met de alsmaar snellere overgang naar ip-systemen, lijkt het die kant wel uit te gaan. En dan is een speler als Microsoft – ondanks zijn late entree in deze markt – er zeker eentje om met argusogen te volgen. Maar als het afgelopen jaar één ding duidelijk geworden is over Microsoft, dan is het wel dat de gigant uit Redmond lang niet meer de monoliet uit het verleden is. Zo kondigde Microsoft-topman Steve Ballmer in februari nog aan dat zijn bedrijf tal van belangrijke en goedbewaarde serverprotocollen en API’s publiek ging maken,”om ervoor te zorgen dat de software van andere fabrikanten beter functioneert bij toepassingen van Microsoft.” Een beslissing waarmee Microsoft zijn imago verder wil oppoetsen bij de wereldwijde community van softwareontwikkelaars, maar allicht ook bij de Europese Commissie. Die legde Microsoft rond hetzelfde tijdstip nog een recordboete op van 899 miljoen euro wegens het niet naleven van de mededingingsregels in het verleden.
Microsoft blijft ondertussen ijverig verder werken aan de uitbouw van het online aanbod. Zo krijgt de samenwerkingssoftware SharePoint nog meer online-mogelijkheden, wat het begin inluidt van een nieuwe SaaS(Software as a Service)-strategie. De traditionele bedrijfsapplicaties zullen daarbij steeds meer evolueren naar webservices, en de typische desktopapplicaties krijgen (verbeterde) online uitvoeringen. Microsoft reageert hiermee op de toegenomen concurrentie van onder meer Google en Salesforce. com.
Misschien dat de overname van die andere internetgigant Yahoo hier van pas kan komen. Microsoft heeft bijna 45 miljard dollar over om Yahoo op te kopen: dat zou meteen de grootste overname ooit door Microsoft zijn.
2 VMware Virtualisatie doet het goed
VMware – sinds 2004 in handen van EMC – was de eerste fabrikant die virtualisatie op een Intel-machine mogelijk maakte. Met virtualisatie kunnen testers één ‘fysieke’ machine gebruiken om bijvoorbeeld software uit te proberen op verschillende besturingssystemen. Virtualisatie is ook de aanzet voor de consolidatie van servers en dus een belangrijk ‘groen’ argument. In augustus 2007 trok VMware naar de beurs en maakte er meteen naam en faam. Op één dag tijd steeg de introductieprijs van 29 dollar per aandeel naar 51 dollar. Toch liggen er enkele flinke kapers op de kust. Om te beginnen Microsoft, dat sinds de overname van Connectix met Virtual Server/PC eigen virtualisatieoplossingen in huis heeft en vastberaden is om die software verder uit te bouwen. Zo denkt Microsoft eind dit jaar virtualisatietechnologie (Hyper-V) te kunnen toevoegen aan Windows Server 2008. Een andere grote concurrent voor VMware is Citrix, dat in oktober vorig jaar nog XenSource verwierf, en er sindsdien prat op gaat dat het een ‘end-to-end’ virtualisatieoplossing mogelijk maakt.
3 Adobe Met dank aan Flash en Air
Misschien dat een naam als Adobe – nog steeds de onbetwiste marktleider in de pure grafische en artistieke wereld – wat vreemd lijkt in dit klassement. Toch heeft Adobe heel wat software in huis die door softwareontwikkelaars graag gebruikt wordt. Flash, nog steeds veelgebruikt voor animaties en bewegende beelden op websites, is daar een sprekend voorbeeld van. Bovendien heeft het Flash-formaat er de laatste jaren meer en meer functies bijgekregen. Zo kan een Flash-bestand bijvoorbeeld ook een webconferentie aansturen.
Maar het is in een door web 2.0 gedomineerde tijd vooral de AIR-software die Adobe flink wat stemmen opleverde. Adobe AIR is een cross-operating system runtime die het ontwikkelaars makkelijker maakt om multimediale internetapplicaties naar de desktop te brengen. AIR komt daarbij tegemoet aan de eisen van zowel HTML/Ajax-developers als Flash/Flex-ontwikkelaars.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier