Sopra Steria lost verwachtingen in met nieuw datacenter
Van ‘vendor lock-in’ zullen ze bij Sopra Steria niet snel last hebben. Het bedrijf ging voor de connectiviteit tussen zijn twee datacenters in zee met Arcadiz. Eén van die datacenters is het splinternieuwe gebouw van Engie Cofely in Gembloux.
Sopra Steria is een Europese ict-dienstverlener, actief rond onder meer systeemintegratie, infrastructuurbeheer en softwareontwikkeling. Het bedrijf heeft Franse roots en is genoteerd op de beurs van Parijs. Met activiteiten in twintig landen is Sopra Steria goed voor een omzet van 3,7 miljard euro. In België ondersteunt ze haar externe ict-infrastructuurmanagementdiensten vanuit het datacenter van Colt in Nossegem. Daarnaast beheerde Sopra Steria tot voor kort een tweede, eigen datacenter op de vierde verdieping van een gebouw in Louvain-la-Neuve. “Dat maakte het voor ons moeilijk om op termijn te blijven voldoen aan de eisen van onze klanten”, vertelt datacenter manager Michel Schrevens, “met name in de financiële sector.”
Hoge bandbreedte, geen vertraging
Sopra Steria ging daarom op zoek naar een nieuwe locatie voor haar tweede datacenter. “We wilden een site die zich bij voorkeur niet te ver van Nossegem bevindt”, zegt Michel Schrevens. “Zo zouden we een synchrone replicatie kunnen aanhouden, zonder moeilijkheden op het vlak van latency.” Tegelijk wilde Sopra Steria een performante verbinding tussen de twee datacenters, op basis van een redundante oplossing, uitgevoerd door verschillende leveranciers. “Hoge bandbreedte, met een vertragingstijd van minder dan twee milliseconden, dat was het doel. Zo kwamen we bij Arcadiz terecht.” Het bedrijf is gespecialiseerd in neutrale connectiviteit en levert daarbij de transportlaag tussen datacenters, inclusief diensten rond veiligheid, bedrijfscontinuïteit, mirroring en encryptie.
“Operatoren bieden alleen hun eigen lijnen aan. Via Arcadiz konden we connectiviteit van verschillende leveranciers met elkaar combineren.” De oplossing van Arcadiz verbindt de twee datacenters van Sopra Steria via twee onafhankelijke optische paden, waarlangs verschillende breedbandverbindingen passeren: ethernet, glasvezel en internet. Voor de eigenlijke site viel de keuze op het gloednieuwe Agility-datacenter van Engie Cofely in Gembloux. “Het gaat om een hypermoderne infrastructuur”, zegt Michel Schrevens, “onder meer op het vlak van energie-efficiëntie.”
Dubbele redundantie
De migratie nam in totaal een jaar in beslag. “We hebben stap voor stap gewerkt”, legt Michel Schrevens uit. “Van sommige klanten draaien de applicaties op dedicated platformen. Voor anderen werken we met een gedeelde infrastructuur.” Naar aanleiding van de migratie heeft Sopra Steria heel wat hardware vernieuwd. Op elke site is alles ontdubbeld. Verspreid over de twee datacenters zijn alle componenten van de infrastructuur zo in viervoud aanwezig. “Dat bood ons de ruimte om onze klanten – ook al waren we hun spullen aan het verhuizen – onafgebroken hoge beschikbaarheid te garanderen. Meer nog, we zijn er effectief in geslaagd alle bedrijfskritische oplossingen te verhuizen zonder ook maar één onderbreking.”
Met het nieuwe datacenter voelt Sopra Steria zich meer dan klaar voor de komende vijf jaar. Klanten uit onder meer de financiële en de nutssector verwachten dat de managed services van Sopra Steria voldoen aan de voorschriften van ISO 27000. Het niveau van het datacenter moet minstens tier 3 zijn. “In het vorige datacenter konden we niet aan die vereisten voldoen. Hier wel.” Meer nog, de verhuis naar het nieuwe datacenter overtuigde intussen al een paar Belgische banken om met Sopra Steria in zee te gaan. “Om financiële instellingen te ondersteunen, moet je een heel stabiele, performante en beschikbare infrastructuur aanbieden”, aldus nog Michel Schrevens. “Het gaat om duizenden transacties per minuut. Daarom werken we met de datacenters vanuit een actief-actief opstelling, met een beschikbaarheid van 99,999 procent.” Bovendien kan Sopra Steria haar klanten nu ook extra ondersteuning bieden via een eigen security operations center (soc) en een dienst die zich toespitst op ddos-aanvallen (distributed denial of service) via het internet.
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier