Het begin van 2013 was nog wat moeilijk, maar in de tweede jaarhelft heeft de economie voelbaar een bocht genomen. “Intussen kijken we ook al vooruit naar 2015 en 2016”, zegt Bart Denoodt, ceo van Steria.
Begin 2013 kwam Bart Denoodt als ceo aan het hoofd van Steria Benelux. Voorheen was hij twee jaar bij het bedrijf actief als chief commercial officer. Denoodt kent de sector goed, via een traject langs bedrijven als BvD-it Services, LogicaCMG, EDS en HP. Als kersvers ceo zag hij zich in de eerste plaats geconfronteerd met de gevolgen van de economische crisis. “Begin 2013 moesten we nog herstellen”, zegt hij. “De helft van onze activiteiten vindt plaats in de publieke sector. Die poot is in 2013 stabiel gebleven. De private markt lag wat moeilijker. Veel bedrijven hebben investeringen uitgesteld. Ze wilden eerst zien of en hoe ze de crisis door zouden komen.”
De komst van de nieuwe ceo zorgde bij Steria Benelux intern voor een transitiejaar. “We hebben weer een duidelijke focus op onze kernsectoren.” Bart Denoodt ondernam hiervoor een heuse ceo-tour. Hij trok tijd uit om de medewerkers van het bedrijf te ontmoeten en toelichting te geven bij de strategie. “De medewerkers voelen zich daardoor meer betrokken, vinden meer stabiliteit in hun rol. We kennen weinig personeelsverloop.” In 2013 legde Denoodt de basis voor een groeitraject dat vanaf 2014 moet beginnen. “We blijven werken op onze twee pijlers”, zegt hij. “Enerzijds is er de publieke sector, met onder meer de Europese Gemeenschap. Daarnaast kijken we ook naar de private markt, met onder andere de financiële sector en de nutsbedrijven.”
VLOTTE REGERINGSVORMING
Wat de nationale publieke sector de komende tijd voor Steria kan betekenen, is vandaag een vraagteken. “Tot aan de verkiezingen lanceren de overheidsdiensten geen grote projecten meer”, zegt Bart Denoodt. “Maar ook daarna weten we niet wat het zal geven. We werken veel op het federale niveau. De vraag is welke verschuivingen daar zullen optreden.” Reden tot paniek is er alvast niet. “Er is bij de overheid ook veel business die blijft draaien. Maar op termijn hebben we natuurlijk wel nieuwe projecten nodig.” Het worst case scenario is in dat geval een regeringsvorming die eindeloos blijft aanslepen. “We hopen dat er snel een regering komt die budget vrij kan maken.”
Tot het zo ver is, blijft Steria trouwens in de running voor een aantal lastenboeken waarover de beslissing nog voor de verkiezingen moet vallen. Omdat de activiteiten van Steria zich grotendeels op het federale niveau afspelen, zou een mogelijke verschuiving van bevoegdheden naar de regio’s voor impact kunnen zorgen. “We hebben ook contact met de regionale overheden”, zegt Bart Denoodt daarover. “Trouwens, we denken niet dat die verschuiving van bevoegdheden heel snel zal verlopen. We rekenen daar op een transitieperiode.”
DUURZAME HERNEMING
Behalve bij de publieke sector, tekent Steria ook een groeiplan uit bij de private bedrijven. “We zien heel wat mogelijkheden”, zegt Bart Denoodt, “onder meer bij de nutsbedrijven en in het transportwezen. Dat moet ons toelaten onze groei over verschillende sectoren te spreiden.” Toch blijft de publieke sector vandaag de meest stabiele poot voor Steria. “Voor 2014 hebben we intussen de nodige projecten binnen gehaald”, klinkt het. “We bereiden ons nu voor op de dossiers voor 2015 en 2016. We kunnen daarbij steunen op de sterke technologische ontwikkeling die we de voorbije tien jaar hebben doorgemaakt. Bovendien zijn we altijd blijven investeren in mensen.” Bart Denoodt ziet de toekomst alvast met vertrouwen tegemoet. Als ondervoorzitter van Agoria Brussel houdt hij mee de vinger aan de pols van de ict-sector. “Agoria voorspelt voor 2014 een groei van twee procent in de sector van de ict-dienstverlening. We mogen dus zonder meer van economisch herstel beginnen spreken. Maar het blijft allemaal nog wat fragiel natuurlijk. We zullen moeten zien of de herneming zich echt doorzet.”
Dries Van Damme
“Voor 2014 hebben we de nodige projecten binnen gehaald. We bereiden ons nu voor op de dossiers voor 2015 en 2016.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier