De consolidatie van datacenters stelt steeds zwaardere eisen aan de gateways tussen die centers en de rest van de wereld. Juniper creëert hiervoor een productfamilie die zorgt voor navenante beveiliging, de SRX 5000.
Niet alleen blijven de datacenters groeien naarmate daar steeds meer servers worden samengebracht, ook de noden inzake snelle toegang voor web 2.0 toepassingen, SaaS, convergentie van diensten en dies meer worden scherper. Bij Juniper Networks leidde dit tot een nieuwe familie van ‘Services Gateways’ – met de SRX 5800 en SRX 5600 – op basis van zijn Dynamic Services architectuur. Het resultaat moet ‘s werelds snelste firewall zijn met een debiet van 120 Gbps, gecombineerd met diensten als intrusion detection & prevention, network adress translation, QoS en meer.
De basis is een geïntegreerde hardwarearchitectuur, waar zowel ‘service process’ (SPC) als ‘I/O’ kaarten (IOC) hun plaats vinden in een systeem met een beheerraamwerk (voorzien van een dubbel beheerengine). Daarbij hebben de gebruikers niet alleen de mogelijkheid om hun eigen mix van SPC’s en IOC’s te maken, aldus AntonGrashion, security strategist bij Juniper EMEA, ook het verwerkingsvermogen van de verschillende kaarten (SPC’s) kan worden samengevoegd tot een enkele ‘processing pool’ waaruit de services dan naar behoefte kunnen putten. Met de mogelijkheid om tot 300.000 connecties per seconde te creëren komen de systemen niet alleen tegemoet aan de noden van de hedendaagse toepassingen, maar kunnen ze tevens het hoofd bieden aan bijvoorbeeld ‘denial of service’ aanvallen. De systemen draaien onder het Junos besturingssysteem, met het oog op een eenvormige softwarebasis.
Compact en zuinig?
Op termijn zullen nog andere diensten worden aangeboden, onder meer in het kader van content services en universal threat management. Voorts heeft Juniper met deze systemen ook oog voor de verzuchtingen inzake plaatsruimte in de hedendaagse datacenters (door een compacte rack uitvoering) en stroomverbruik (tot 50 procent minder dan concurrenten, wordt geclaimd). Met deze systemen mikt Juniper duidelijk op grote sites met zwaar verkeer, waarbij het bedrijf zich op zijn ‘carrier class’ kwaliteit laat voorstaan. Luc Vervoort, director enterprise Noord Europa, ziet de klanten voor de SRX 5000 serie onder de grote bedrijven, telecombedrijven en de publieke sector.
In ons land konden de systemen rekenen op belangstelling vanwege financiële instellingen en de overheid, onder meer “om de grote kracht” en de “voorziene redundantie.”
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier