Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Om aan de explosie aan data het hoofd te bieden, raadt Zadara bedrijven aan om gebruik te maken van Storage-as-a-Service en zich te bevrijden van de slavernij van de traditionele opslagleveranciers.

Tegenwoordig zijn flexibiliteit en agility de kernwoorden binnen elke organisatie, en niet alleen op het vlak van opslag. De aankoop van hardware is allesbehalve voorspellend en schaalbaar. Bovendien moet je je binden aan een specifieke technologie, terwijl de wereld snel verandert; kijk maar naar de capex-investeringen (terwijl de opex het Eldorado van de financiers is). Je moet ook beschikken over gespecialiseerde (dure) teams, om maar enkele van de nadelen van traditionele opslag te noemen.

IN CLOUD

Als antwoord op al deze feiten biedt Zadara naar eigen zeggen “de voordelen van flexibiliteit maar dan zonder de nadelen”, in de vorm van cloud storage. Wat betreft het businessmodel kan Zadara alle moderne technologieën aanbieden (SAN, NAS, iSCSI, NFS, FC, enz.), met een capaciteit die zowel naar boven als naar beneden kan worden aangepast (zij het met een minimaal volume), en een servicecontract op maat (de functies worden van meet af aan gedefinieerd). Het beheer wordt op afstand verzekerd door Zadara en de klant kan kiezen voor on-site storage (de banken schrikken er wel voor terug om hun gegevens in cloud te zetten), opslag bij een service provider of bij een provider van gezamenlijke huur in cloud als multi-tenant (het bedrijf zegt dat ze beschikt over 31 storage sites over de hele wereld en 10 PB aan opslag beheert voor meer dan 100 klanten). Zadara legt wel de nadruk op de strikte scheiding van de platformen per klant, en alles wordt opgeslagen op commodity hardware en gekoppeld aan een software-defined layer.

“De prospecten die we zien, zeggen ons eerst dat het niet mogelijk is”, legt Noam Shendar, vicepresident business development, uit. Maar Zadara wijst op bepaalde specifieke kenmerken, zoals multi-tenant ‘done right’, met een strikte scheiding van alle hulpmiddelen (disk storage, netwerken, geheugen, enz.) of het aspect veiligheid. Zo “beschikt elke klant over zijn eigen sleutels, zodat we geen toegang kunnen verlenen tot zijn gegevens, ook al is er sprake van een officieel verzoek”, zoals van een Amerikaanse overheidsinstantie als de NSA of zelfs van cloud providers als Amazon, terwijl de gegevens uiteraard worden gecodeerd. Zadara wijst nog op de mogelijke replicatie met Amazon dankzij Direct Connect. AWS is op dit vlak hun belangrijkste klant. De keuze wordt trouwens overgelaten aan de klant wat betreft het type opslag (file and block en in de toekomst misschien ook object, maar ook SATA, SAS of flash drives).

REFERENTIES

Zadara richt zich zowel tot grote als middelgrote bedrijven (die bijzonder veel opslag nodig hebben, zoals de media, GIS-leveranciers of geografische informatiesystemen, het onderwijs en consultancy) en cloud services providers die het aanbod van Zadara doorverkopen. Dit geldt in ons land voor Dimension Data, dat opslag aanbiedt aan de chemische sector in het kader van een totaaloplossing. “België is voor ons een zeer veelbelovende markt”, aldus Shendar.

Maar Zadara kondigde onlangs ook twee nieuwe prestigieuze referenties aan. Zo maakt het European Space Agency (ESA) nu gebruik van de opslag van Zadara in het datacenter van CloudSigma in Zürich, een infrastructuur waar het agentschap beelden gaat opslaan waarmee satellietgegevens van de activiteit van vulkanen en aardbevingen kunnen worden geanalyseerd. Zadara versterkt zijn aanwezigheid trouwens in Europa en is nu beschikbaar in cloud van Win-dows Azure in Amsterdam. Eerder was het al beschikbaar via Amazon in Dublin, Didata in Londen en Flexiscale in Nottingham en binnenkort waarschijnlijk ook in Frankfurt.

Voor degenen die twijfelen aan de duurzaamheid van Zadara, verduidelijkt Shendar dat Toshiba zijn belangrijkste investeerder is en dat een escrow-dienst een eventuele data recovery waarborgt. “En we kunnen onze cijfers in alle discretie voorleggen”, voegde hij eraan toe, want het bedrijf is niet beursgenoteerd.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content