Storage zonder kopzorgen
Reynaers Aluminium is één van de eerste Belgische bedrijven die een storagecluster uitbouwden met Pure Storage. Terwijl klassieke opslagspelers in de eerste plaats hardwareleveranciers blijven, gaat Pure voor Storage- as-a-Service.
Reynaers Aluminium ontwikkelt aluminiumoplossingen voor ramen, deuren, gevelsystemen, schuifsystemen, zonwering en veranda’s. De voorbije vijf jaar verdubbelde het bedrijf zijn omzet. Door die snelle groei liep Reynaers echter tegen de limieten van zijn storage aan – een oplossing op basis van Dell EMC VNX. “Vandaag zetten we sterk in op digitalisering”, legt infrastructuurmanager Patrick Elsen uit. “Maar van die strategische keuze – met een grote impact op de productie van data – was ten tijde van de aankoop van de storage nog geen sprake.” Anders gezegd: de behoefte aan data-opslag groeide veel sneller dan oorspronkelijk was voorzien.
Het verhaal van Pure was niet alleen relatief nieuw, maar ook anders
Reynaers Aluminium besloot om het vraagstuk grondig aan te pakken en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn complete opslag in vraag te stellen. “Uitbreiden bleek niet evident”, zegt Patrick Elsen, “want in het bestaande chassis was geen plaats meer.” Op zich was Reynaers altijd tevreden over de gebruikte oplossing. “Al was het een vrij complexe opzet voor wie daar niet echt in thuis is. Kijk, hardware en configuratie behoren niet tot onze kernactiviteiten, waardoor we voor iedere ingreep externe consultants moesten inroepen.” Onder meer die afhankelijkheid van externe expertise wilde Reynaers doorbreken.
Ambitieus
Het bedrijf onderzocht mogelijke oplossingen op basis van Dell EMC, NetApp en Pure Storage. “Het verhaal van Pure was niet alleen relatief nieuw, maar ook anders”, zegt Elsen. “De klassieke leveranciers verkopen in de eerste plaats hardware.” Bij Pure Storage lagen de kaarten van bij de start anders. Pure levert Storage-as-a-Service. Tegelijk kon Reynaers zijn cluster aanhouden, kruiselings gespiegeld in de twee datacenters van het bedrijf. “In het begin waren we sceptisch, zonder meer”, geeft Elsen toe. “Maar we deden een proof of concept en binnen enkele uren konden we op de nieuwe omgeving effectief al VMware draaien.”
Partner Proact installeerde een toestel van Pure Storage voor de proof of concept. “Zou de oplossing niet voldoen”, legt Elsen uit, “dan mochten we alles na drie maanden gewoon teruggeven.” Dat bleek niet nodig. Pure stelde een deduplicatie in het vooruitzicht met meer dan factor drie. “Ook dat leek ons bijzonder ambitieus. Hier zou Pure extra hardware voorzien als dat nodig zou zijn. In de praktijk bleek de voorspelling rond compressie en deduplicatie wel degelijk te kloppen.” Reynaers besliste het project daarop verder te zetten, al bleef het team van Patrick Elsen bijzonder kritisch. Maar: ook met de productiemachines bleek alles vlotter te werken dan voorheen. “Medewerkers vroegen ons wat we hadden gedaan, omdat de toepassingen merkbaar sneller werkten. Eerlijk gezegd, die opmerking krijgen we niet vaak”, lacht hij.
Gok brengt op
Voor Reynaers biedt het concept van Storage-as-a-Service vooral meer eenvoud op het vlak van het beheer. Dat schuilt onder meer in de manier waarop de opvolging en monitoring is georganiseerd. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de monitoring die via een REST-interface verloopt”, zegt Patrick Elsen. “Dat is veel moderner uitgewerkt dan bij klassieke opslag.” De vraagt blijft uiteraard of Proact de toekomstige nood aan opslag bij Reynaers Aluminium correct heeft ingeschat. “Daar gaan we wel vanuit”, zegt Elsen. “Alles wijst ook in die richting. Kijk, bij storageprojecten is er toch vaak een zeker verschil tussen de theorie en de praktijk. Hier bleek dat niet het geval.” Reynaers is alvast één van de eerste bedrijven in België die een storagecluster op Pure Storage baseert. “Dat lijkt misschien een gok”, besluit Elsen, “maar voor ons heeft het alvast goed uitgepakt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier