De Franse specialist in elektronische archivering met bewijswaarde, STS Group, zet z’n Europese expansie verder. Het bedrijf kiest Brussel als uitvalsbasis voor zijn Benelux-filiaal.
Vorige zomer verscheen in het Staatsblad de wetgeving over elektronische archivering. Voortaan hebben gedigitaliseerde documenten zoals arbeidsovereenkomsten, commerciële contracten, facturen, loonbriefjes, enz. een wettelijk waarde dank zij de notie van ‘trusted party’ (betrouwbare derde).
De invoering van de wettelijke regeling valt samen met de start van de Franse STS Group in Brussel. De groep profileert zich als marktleider in elektronisch archiveren met bewijswaarde en zet met 75 mensen een omzet van 11,2 miljoen euro neer, een stijging met 140 procent ten aanzien van het vorige boekjaar. Die spectaculaire groei dankt het bedrijf aan een aantal overnames, waaronder die van Logon S.I. (een Belgische specialist in elektronische archivering) in de zomer van 2007 en van de Belgische afdeling van Keyvolution (voor het beveiligd verzenden en traceren van eletronisch documenten). Omdat de Europese et Angelsaskische wetgevingen op dit vlak erg uiteenlopend zijn, hoeft STS ook niet meteen Amerikaanse concurrentie te vrezen.
Vandaag pakt de groep uit met een modulaire oplossing die de naam STS. NET meekreeg. De software laat de registratie toe van een papieren, elektronisch of multimediaal document van bij de bron, en maakt tegelijkertijd de opslag mogelijk als definitief, onvervalsbaar document met bewijswaarde. Het aanbod is verkrijgbaar in de vorm van licenties voor”on site” implementatie bij grote accounts óf via een Software as a Service (SaaS) oplossing. De distributie gebeurt indirect via partners: integratoren, softwareuitgevers of distributeurs. Alain Blaise komt aan het hoofd van het Belgische filiaal. Serge Hercek zal instaan voor sales en marketing. STS Benelux richt zich op kleine en grote privéondernemingen en overheidsinstellingen. De onderneming stelt zich als doel het gearchiveerde volume op drie jaar tijd te verhonderdvoudigen.
Opvallend is dat de maatregel van de Amerikaanse overheid zelf niet ter discussie gesteld wordt, wel de criteria op basis waarvan tot inspectie wordt besloten. Het is ook de vraag hoe de informatie kan worden beveiligd tegen ongewenste verspreiding en wat de gevolgen zijn voor de reizigers én hun bedrijven. De grenspolitie kan immers naast notebooks, ook de inhoud van telefoons, pda’s, mp3-spelers, ca-mera’s en alle vormen van gegevensdragers doorzoeken. Ook als de informatie geëncrypteerd is. Het advies van ACTE is dan ook om bij het oversteken van de grens naar de Verenigde Staten geen of zo weinig mogelijk data bij zich te dragen. Meer informatie op de website www.datanews.be.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier