Het gebruik van video levert in het UCL van Namen heel wat extra efficiëntie op. Duizenden studenten volgen operaties op een groot scherm, alsof ze zelf in de operatiezaal zouden staan. Artsen en medewerkers gebruiken video in de eerste plaats om tijd te winnen. Ze verkiezen videoconferenties boven de vele verplaatsingen tussen de sites van het ziekenhuis.

Het Centre Hospitalier Universitaire UCL Namur is ontstaan uit de fusie van drie ziekenhuizen : Dinant, Mont-Godinne en Sainte-Elisabeth. Het CHU is verbonden met de Université Catholique de Louvain (UCL). Om onnodige verplaatsingen van artsen en medewerkers tussen de sites te vermijden, kiest het CHU voluit voor het gebruik van videoconferenties.

“De afstand tussen de sites bedraagt niet meer dan twintig kilometer”, zegt Matthias Lecomte, beheerder van de telecomsystemen in Dinant en Mont-Godinne, “maar we zagen het aantal verplaatsingen voortdurend toenemen.” De ziekenhuizen in Dinant en Mont-Godinne maakten al langer gebruik van videoconferenties – met name via Polycom en Skype – maar na de fusie stuurde het CHU aan op een geüniformeerde aanpak van de technologie. “Het startpunt was de nood aan een systeem om op een efficiënte manier medische beelden te kunnen delen. In de praktijk zien we echter dat veel medewerkers het systeem ook gebruiken voor administratieve vergaderingen.”

De sites van Dinant en Mont-Godinne kozen voor een nieuwe video-oplossing, gebaseerd op technologie van Avaya Scopia. In de eerste plaats was het project erop gericht de bestaande infrastructuur voor videoconferenties in de operatiezalen van het CHU te vernieuwen. Het CHU gebruikt die installaties om operaties te filmen, waarbij artsen en studenten de beelden kunnen volgen in de auditoria van het ziekenhuis of op een externe site. Dankzij de beschikbaarheid van de opnames is het mogelijk de medische beelden ook op een later tijdstip te raadplegen en te delen.

EFFICIËNTE TIJDSBESTEDING

Belangrijk voor het CHU UCL Namur was verder dat de nieuwe Avaya-oplossing voor de nodige flexibiliteit zou zorgen. “We hebben het dan niet alleen over de installatie in de operatiezalen”, zegt Matthias Lecomte, “maar over de uitrusting van vergaderruimtes en het gebruik van een videotoepassing voor pc.” Dat bleek de sleutel tot het succes van de oplossing. Intussen telt het CHU een grote groep medewerkers die gebruik maken van videoconferenties. In drie kwart van de gevallen is de drijfveer van de medewerkers heel duidelijk : ze willen zich minder verplaatsen tussen de sites van het CHU.

Het spreekt voor zich dat het gebruik van videoconferenties binnen een ziekenhuisomgeving aan strenge veiligheidsnormen moet voldoen. Het gaat immers om strikt confidentiële informatie. Tegelijk heeft het gebruik van video een belangrijke impact op het netwerk van het ziekenhuis. Matthias Lecomte : “Een correcte configuratie is essentieel. Het gaat om heel veel poorten.” Avaya implementeerde in Dinant en Mont-Godinne een firewall van het type Scopia Pathfinder, die zich exclusief op de beveiliging van het videoverkeer richt. “Op die manier kunnen we een veilige omgeving aanbieden, zonder dat de beveiliging een impact heeft op het gebruiksgemak van de medewerkers.” Met de invloed van het systeem op de netwerkbandbreedte blijkt alles bovendien goed mee te vallen. “We beschikken intern over 1 Gbit”, besluit Matthias Lecomte. “Dat volstaat om probleemloos het gebruik van videoconferenties te ondersteunen.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content