Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Chatten met je koelkast, je heteluchtoven of je stofzuiger? Dankzij de HomeChat-applicatie van de Koreaanse elektronicagigant LG is dat geen sciencefiction meer, maar realiteit.

Een ‘slimme’ thuis was één van de grote thema’s op de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. En bij slimme thuisomgevingen hoeft het heus niet enkel over domotica in de klassieke zin van het woord te gaan. Ook constructeurs zoals Samsung, Sony en LG springen graag op de kar en komen met ecosystemen die alle mogelijke bruin- en witgoedtoestellen aan elkaar linken en met elkaar laten communiceren, of dat nu smartphones, koelkasten, lampen, uurwerken, televisies of stofzuigers zijn.

LG is één van de bedrijven uit de consumentenelektronica die al het verst gevorderd is. De nieuwe HomeChat-dienst van het bedrijf (een prototype dat straks gecommercialiseerd wordt) maakt het zelfs mogelijk om – met behulp van je smartphone – te chatten met je koelkast, je stofzuiger en je heteluchtoven.

HomeChat maakt gebruik van natural language processing om berichten naar compatibele LG-toestellen te sturen, in neergeschreven spreektaal dus. Daarbij kan er een opdracht worden gegeven, maar kan je even goed de status van een apparaat checken. Stuur je ‘ik ga met vakantie’, dan antwoordt HomeChat ‘zal ik de vakantiemodus activeren?’. Wanneer je vervolgens ‘ja’ antwoordt, zet de koelkast zich automatisch op spaarstand.

Nog straffer is dat gebruikers diezelfde koelkast van in de winkel kunnen sms’en met de vraag wat er nog allemaal nodig is om de rest van de week door te komen. Je kan zelfs achterhalen welke producten op het punt staan te vervallen.

BIER

Aan je oven kan je dan weer vragen om voor te verwarmen wanneer je bijna thuis bent ’s avonds, en welke recepten er mogelijk zijn met de producten die je nog in huis hebt. Komen er gasten over de vloer, dan vraag je je robotstofzuiger om alvast even de woonkamer schoon te vegen.

Voorts kan je nieuwe wasprogramma’s ontvangen en downloaden met de dienst, een berichtje ontvangen zodra je wasmachine of je stofzuiger klaar is, en vragen hoeveel bier er nog in de koelkast steekt.

Momenteel kan er enkel in het Engels en het Koreaans ‘gechat’ worden met de toestellen van LG, maar het is wel de bedoeling om in een later stadium ook andere talen toe te voegen. HomeChat werkt met Android, iOS, Nokia Asha, Windows Phone, en met OS X en Windows-computers.

Voorlopig moeten de chatsessies met de huishoudtoestellen wel nog over de gratis WhatsApp-concurrent LINE lopen, maar HomeChat zou snel compatibel gemaakt worden met andere messenger apps.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content