Een jaar geleden zocht CommunesPlone, een Waals initiatief voor het delen van opensource it-applicaties en ontwikkelaars onder lagere overheden, toenadering tot PloneGov. Die contacten vormden de start van een internationalisering.
CommunesPlone, dat in 2005 op gang werd getrokken door de gemeenten Seneffe en Sambreville, kende een opvallend succes. In het begin had het initiatief de handen vol met twee opensource-applicaties: een tool voor websitecreatie voor gemeentebesturen en een toepassing voor beheer van de besprekingen van gemeenteraden. Intussen wist het initiatief al 41 gemeenten te overtuigen, bijna 20 % van alle Franstalige gemeenten in België.
In 2007 ging CommunesPlone echter samen met PloneGov, en dit was de start van een internationale dimensie. PloneGov is een internationale gemeenschap van bijna honderd openbare instellingen in een twintigtal landen op drie continenten die het ontwikkelen en delen van e-govtoepassingen wil bevorderen.
Zea Partners
Om die internationale ontwikkeling veilig te stellen rekent PloneGov op de vzw Zea Partners”die instaat voor de promotie, organisatie en administratie van de internationale activiteiten van het PloneGov-initiatief”, vat ceo Xavier Heymans samen. PloneGov wil namelijk een gemeenschap van overheidsinstellingen en verkopers zijn. Maar”de ambtenaren zijn niet meteen geneigd tot samenwerking”, stelt Heymans die voor zichzelf vooral een rol weggelegd ziet in het promoten van de”menselijke” dimensie van de gemeenschap. Dat loopt ook via Zea Partners, een internationaal netwerk van kmo’s die op Plone en Zope werken. (Plone is een laag van gedistribueerde toepassingen onder GPL, versie 2, die op een Zope-applicatieserver draait.)
Zea Partners legt zich overigens toe op de aspecten van culturele en taalverschillen tussen de PloneGov-leden,”al verschillen de administratieve processen eigenlijk niet echt van het ene land tot het andere. De voordelen van hergebruik zijn duidelijk groter dan de eventuele moeilijkheden.”
Zea Partners staat voorts in voor marketing en communicatie. Xavier Heymans vermeldt ook een vraag tot financiering vanwege de Europese Unie.”Helaas worden de samenwerkingsmethodes en het model nog niet altijd goed begrepen”, erkent Xavier Heymans, ondanks de duidelijke voordelen wat betreft kosten (een besparing van 100.000 euro op een intranettoepassing tegenover een proprietary oplossing) en de wereldwijde erkenning.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier