Wilfried Baeten en zijn collega’s Kris Van Opstaele en Erik De Nert kozen vorig jaar, bij de oprichting van hun bedrijf Centix, bewust voor een niche in it-consultancy. En je moet het ze nageven: met de sticker Green IT op je aktetas kan het vandaag in hun sector al moeilijk misgaan. Toch is het bij de drie niet louter meelopen met de hype rond Green IT, maar veeleer een logische keuze gezien hun competenties. “We waren al sterk bezig met VMware- en Citrix-technologie”, legt managing director Baeten uit. “We kennen elkaar namelijk van bij Porthus (de Lierse ‘on-demand’-specialist, nvdr). Toen we er in 2006 vertrokken, zijn we contact blijven houden, om na afloop van het concurrentiebeding Centix op te starten.”
Het gaat Baeten en co om de ‘bewustmaking’ rond Green IT, virtualisatie en ict-centralisatie. Ze willen dat Centix geboekstaafd staat als een ‘expertisecentrum’ in die oplossingen. “Hoewel wij ook ingeschakeld kunnen worden om een financiële analyse van een it-project te maken – dus veeleer strategisch – hebben wij vooral een architectuurprofiel”, zegt Baeten. Met dus, zoals gezegd, de nadruk op de VMwares en Citrixen van deze wereld.
Cold calling
Ondanks het feit dat Centix opstartte zonder een concrete opdracht in handen, raakte de firma volgens Baeten snel op dreef. “Ook omdat we 3 dagen na onze oprichting al Citrix Gold Partner waren, als een van de weinigen in België. Langs die weg kregen we soms opdrachten doorgespeeld. Maar de eerste maanden hebben we ook gewoon via ‘cold calling’ enkele mooie contracten binnengehaald. Nu stromen de opdrachten gewoon binnen.” Belangrijke klanten zijn onder meer Adecco, Aleris en de Vlaamse Milieumaatschappij. Sommige projecten werkt Centix af in samenwerking met systeeminte-gratoren als Getronics, MSP-Cegeka of Econocom. Op die manier concurreert het bedrijfje vaak rechtstreeks met pakweg een RealDolmen, Systemat of AtosOrigin. Centix werd volledig opgestart met eigen middelen. “En we zijn voorlopig ook niet op zoek naar geld. We groeien mee met onze cashflow. En we maken onze eigen keuzes, zonder externe aandeelhouders.” De firma draait nu al een omzet van zo’n 500.000 euro met 6 mensen en is winstgevend. Baeten verwacht eind volgend jaar 11 mensen in dienst te hebben. “Om uiteindelijk rond 30 à 40 mensen uit te komen. Maar tegen dan moeten we, om verder te groeien, waarschijnlijk een bijkomende niche gevonden hebben.”
[STG]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier