Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De deze zomer aangekondigde overname van de Franse dienstenleverancier Sylis door zijn sectorgenoot Groupe Open zou de ambities van de groep op de Belgische markt wind in de zeilen moeten geven. Dat hoopt althans Yvan Lattenist, ceo Belux.

De Franse it-dienstenleverancier Groupe Open maakte onlangs bekend dat het Sylis wilde overnemen. Dat zou leiden tot een it-dienstengroep met meer dan 4.000 medewerkers en een omzet dit jaar van 325 miljoen euro (143 miljoen euro voor Groupe Open met 2.500 medewerkers, en 138 miljoen euro en 1.750 mensen bij Sylis in 2007). Bedoeling is om tegen 2010 een omzet van 450 miljoen euro te draaien met 5.000 medewerkers.

Groupe Open is voornamelijk actief in Frankrijk en Spanje. Sylis spitst zich toe op Frankrijk, maar bezit ook een Belgisch filiaal met meer dan 150 medewerkers en een omzet van bijna 20 miljoen euro.

Terug naar het centrum

Het overnamebod moet eerstdaags bevestigd worden, maar alles wijst erop dat de deal rond is. De analisten hebben het over een “aanvaardbare opportuniteit” en niets lijkt Groupe Open nog in de weg te staan. Ceo Yvan Lattenist, verantwoordelijk voor Sylis België en Noord-Frankrijk, is alvast bijzonder enthousiast. Toen Lattenist in 2003 in dienst trad van Sylis, zat het bedrijf in slechte papieren maar dat is inmiddels verleden tijd. “Ik heb besloten om mij op twee deelgebieden toe te spitsen: infrastructuuroplossingen en applicaties”, zo verklaart hij. Wat infrastructuur betreft, biedt Sylis oplossingen aan die op vraag van de klant materiaal en diensten met hoge toegevoegde waarde combineren. “Dat is onze CVS-strategie voor de consolidatie en virtualisering van servers en opslag.” Eventueel neemt het bedrijf de systemen zelfs volledig voor zijn rekening, met hosting in een datacenter, SLA’s en facturering op basis van de geleverde diensten.

Daarnaast staat Sylis in voor de applicaties. “Dat is de activiteit die we hebben overgehouden aan onze vroegere detacheringsdiensten en waar Frankrijk veel verder in staat dan wij. In België laten we ons personeel vooral overschakelen naar diensten met hoge toegevoegde waarde en naar projectbeheer. Dat vergt natuurlijk grote inspanningen op het vlak van opleidingen en bijscholing.”

Troeven

Yvan Lattenist is van oordeel dat deze heroriëntering nu zijn vruchten afwerpt. “Wij doen ook nog aan regie, maar realiseren vooral projecten met resultaatsverbintenis.” Hij zou op de Belgische markt werk willen maken van de industrialisering van applicaties (“Frankrijk heeft op dat vlak een grote voorsprong”) en van een aanbod voor grote accounts (ontwikkeling en onderhoud van applicaties), vooral in Noord-Frankrijk. “We hebben al projecten uitgevoerd in Rijsel met gemengd Belgisch en Frans personeel”, aldus nog Lattenist. Sylis telt zo’n 250 werknemers in het departement Nord.)

Kortom, Yvan Lattenist wil Frankrijk laten profiteren van de Belgische expertise, en tegelijk een model ontwikkelen voor de industrialisering van applicaties. Daarbij speelt hij de kaart van de nabijheid uit. “Sylis is klaar met een duidelijke strategie, gebaseerd op knowhow en communicatie. Wij hadden al de ambitie om te groeien. Dit overnamebod zou ons de kans moeten geven om nog iets verder te springen. Ik heb het gevoel dat er echt een ondernemingsproject achter zit. Bovendien lijken beide directies op dezelfde golflengte te zitten en stel ik vast dat er een groot respect is voor het personeel. Ik ben ervan overtuigd dat we met Groupe Open een eind verder zullen geraken,” aldus nog een enthousiaste Lattenist.

Benieuwd of hij gelijk krijgt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content