Omdat de opslag in cloud evenveel zou moeten kosten als lokale opslag, voerde de Californische start-up Symform een aanbod in voor peer-to-peeropslag voor de gebruikers… door een deel van zijn ongebruikte capaciteit ter beschikking te stellen.
Eerst was Praerit Garg, oprichter en voorzitter van Symform, van plan om een back-upoplossing in cloud te lanceren. Maar hij stelde vast dat er voor dit soort opslag grote datacenters nodig zijn die duur en milieuonvriendelijk zijn. “Idealiter zou opslag in cloud neerkomen op dezelfde prijs als lokale opslag (dat wil zeggen ongeveer 90 dollar per TB). Vandaar de idee om een peer-to-peeropslag in te voeren: gebruikers die 1 TB opslag willen krijgen in de cloud, verbinden zich ertoe om 2 TB opslag op hun lokaal systeem ter beschikking te stellen van Symform. De gebruiker geeft zelf aan welke systemen er al dan niet deelnemen aan het netwerk en hij verbindt zich ertoe om 80 % van deze machines beschikbaar te houden (gemiddeld over 2 maanden). In deze configuratie is de dienst gratis, maar het is mogelijk om over extra capaciteit te beschikken aan de prijs van 15 cent per GB per maand.
Hierbij wordt vooral gemikt op kmo’s met NAS-platformen zoals QNap, Synology of Netgear, servers of desktop pc’s, die enkele TB aan opslagcapaciteit beheren. Symform zorgt voor de organisatie van de opslagdienst (vooral het creëren van metadata om de bestanden en hun locatie te beheren) en staat in voor de codering en de beschikbaarheid van de gegevens (op basis van een erasure codingtechniek met opslag van 64 fragmenten plus 32 reservefragmenten, opgeslagen op 96 verschillende machines, wat 99,9 tot 99,99 % beschikbaarheid waarborgt).
Symform is van mening dat deze vorm van gedecentraliseerde opslag 10 maal goedkoper is (je betaalt in feite enkel voor de lokale opslag), 10 keer sneller, veel veiliger en zelfs milieuvriendelijker. Het bedrijf slaat naar eigen zeggen 175 miljoen bestanden op van gebruikers uit 160 landen.
Wat betreft het economische model geeft Praerit Garg ronduit toe [dat]: “we momenteel niet van plan zijn om munt te slaan uit deze service, maar we willen zoveel mogelijk capaciteit samenvoegen. We zijn begonnen met een back-upscenario omdat bedrijven niet gauw geneigd zijn om voor dit soort diensten te betalen. 70 % van de kmo’s zou vandaag trouwens geen back-up buiten hun eigen site doen.” “Aangezien wij opslagcapaciteit verzamelen, zou het misschien een idee kunnen zijn om deze overcapaciteit te verkopen.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier