Ook in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever zijn heel wat bedrijfjes actief in it, en ook daar worden er alsmaar meer start-up gerelateerde events georganiseerd. Volgens voorzitter Yahya Al-Salqan van Pita, de Palestinian IT Association, gaat het om ruim 200 starters en KMO’s, goed voor ongeveer 10.000 jobs. De bedrijven zijn voornamelijk actief in outsourcing en in softwareontwikkeling, maar er zitten ook enkele start-ups tussen die hoge ogen gooien met innovatieve apps.
MobiStine is een interessant voorbeeld. Het bedrijfje van Husni Abu Samrah heeft een app ontwikkeld (‘GraviLog’) die de verschillende stadia waarin zwangere vrouwen verkeren in kaart brengt, en de informatie doorstuurt naar de betrokken dokter. MobiStine is de enige Arabische start-up uit het Midden Oosten die al geselecteerd werd voor de prestigieuze Mass Challenge-accelerator in Boston.
Tijdens het bezoek van een tiental Palestijnse it-bedrijven aan de Belgische delegatie in Jeruzalem werd duidelijk dat de tech-sector het potentieel in zich draagt om iets te realiseren dat het Likoed-bewind van de conservatieve premier Benjamin Netanyahu allicht niet voor elkaar zal krijgen, en dat is Joden en Palestijnen dichter bij elkaar brengen.
“Er zijn honderden it-multinationals actief in Israël”, vertelde Tareq Maayah van de Palestijnse outsourcer Exalt. “De strijd om goede it’ers woedt hevig, en Palestijnen zijn goedkoper dan Israëli. Dus ja, ik doe zaken met Israël.”
Maayeh oppert dat samenwerken voor toenadering zorgt. “Pas wanneer je elkaar écht leert kennen leer je elkaar appreciëren. Elke Jood of elke Palestijn die beseft dat de mensen waar hij mee werkt ook een gezin hebben om te onderhouden, kan vanuit de eigen ervaring de relaties tussen onze volkeren verbeteren.”
Eenzelfde geluid klinkt bij oprichter en algemeen directeur Alan Feld van Vintage Investment Partners, één van de belangrijkste vc’s in Israel. “Cisco doet momenteel een uitstekende job in het bij elkaar brengen van Israelische en Palestijnse bedrijven. Zoiets kan je alleen maar aanmoedigen.”
“Er is ook een it-bedrijf in Nazareth, Galil Software, dat heel wat werk outsourcet naar het Oosten van het land. We staan nog maar aan het begin van die evolutie, maar het is een win-win voor beide economieën. Hoe meer interactie, hoe realistischer een scenario wordt waarin er vrede heerst.”
De realiteit is nochtans wat ze is: de toenaderingspogingen gebeuren nog op kleine schaal, en worden vaak gestuurd vanuit de multinationals die actief zijn in Israël. Het politieke klimaat maakt het er ook niet gemakkelijk op voor de Palestijnen. Zo had Husni Abu Samrah van MobiStine 1,5 uur tijd nodig om door alle controleposten te geraken voor zijn rendez-vous met de Belgische BetaGroup-delegatie terwijl hij slechts op enkele kilometers van Jeruzalem woont.
“Het is moeilijk om zaken te doen vanuit bezet gebied waarin je nauwelijks bewegingsvrijheid krijgt”, knikt Abu Samrah. “Om de zoveel meter staat er een controlepost. Tot voor kort hadden we ook nauwelijks vc’s die actief waren in de bezette gebieden, en onze overheid zit erg krap bij kas. Of er al Joodse fondsen zijn die investeren in Palestijnse starters? Neen, dat gebeurt nog niet. Israël is voorlopig niet geïnteresseerd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier