Technologie ten dienste van de business

"De grootste uitdaging voor bedrijven is niet de technologie, maar de mensen." Duncan Tait, head of EMEIA region bij Fujitsu

Om een echte toegevoegde waarde aan te reiken voor de businessproblemen van zijn klanten richt Fujitsu zijn pijlen op co-creatie. Het gaat gezamenlijk technologieën ontwikkelen rond quantum computing, kunstmatige intelligentie en blockchain.

“De grootste uitdaging voor bedrijven is niet de technologie, maar mensen, lees: creativiteit, innovatie en kennis”, benadrukt Duncan Tait, head of EMEIA region van Fujitsu. “Er bestaat echter een kloof tussen de digitale strategie van de onderneming en de concrete implementatie ervan. En dat is nu net de missie van Fujitsu.” Om die kloof te dichten, heeft de onderneming onlangs digitale transformatiecentra geopend (in New York, München en Londen), maar ook technologiecentra voor blockchain (Brussel, zie hieronder), industriële IoT (München), analyse (Madrid), kunstmatige intelligentie (Parijs) en distributie (Dublin). Want “de echte toegevoegde waarde en het concurrentievoordeel voor de onderneming schuilen in de combinatie van deze verschillende technologieën”, aldus Yves de Beauregard, head of digital solutions van Fujitsu EMEIA en baas van Fujitsu Belux.

China investeert meer dan enig ander land ter wereld in AI en quantum computing

Kwantumcomputer

Een van de gebieden waarin Fujitsu zich als leider opwerpt is quantum computing. Daarbij steunt een computer op de kwantumeigenschappen van de materie, zoals superpositie, verstrengeling en tunneling, om berekeningen veel sneller en talrijker uit te voeren dankzij qubits, waarvan de toestand een oneindig aantal waarden kan hebben. Op dit vlak werkt Fujitsu samen met 1Qbit, een Canadees gespecialiseerd bedrijf. Door die samenwerking kan Fujitsu een ‘quantum inspired’ platform aanbieden dat “momenteel 100 tot 1.000 keer performanter zou zijn dan klassieke systemen in zijn eerste generatie (gelanceerd in mei 2018)”, dixit Joseph Reger, CTO van Fujitsu. Wanneer een klant te horen krijgt dat een kwantumcomputer 6.000 keer sneller kan zijn, is zijn interesse meteen gewekt. En hij ziet direct een heleboel mogelijke toepassingen, zoveel dat we niet meer kunnen volgen. ”

Technologie ten dienste van de business

En Reger voegt daar nog aan toe: “Bij HPC of high performance computing wordt een groot aantal machines gecombineerd om een probleem op te lossen. Met onze Digital Annealer kunnen we in een seconde iets oplossen waar een klassieke computer een uur voor nodig heeft. Stel maar eens voor welke toepassingen mogelijk worden, bijvoorbeeld om een productieketen te optimaliseren.” Zo werkt Fujitsu samen met Volkswagen aan job shop rescheduling en met BMW aan de optimalisatie van de robots van een assemblagelijn, of met de bank NatWest, die op die manier haar portefeuille hoogwaardige liquiditeiten optimaliseert.

Kunstmatige intelligentie

Onvermijdelijk voor elk technologisch bedrijf kan artificial intelligence (AI) en vooral de bijbehorende analytics (om nog maar te zwijgen van machine learning en deep learning) in combinatie met IoT (een ander hip woord) “complexe problemen oplossen door gebruik te maken van onze kwantumcomputer Digital Annealer”, benadrukt Alex Bazin, vp Advanced Technology Division van de Global Delivery Group van Fujitsu. Volgens een interne studie (van IDG Connect bij 339 bedrijven met meer dan 250 werknemers in 14 landen, waaronder België) zou 61% van de bedrijven in de Benelux een fully operational IoT-project hebben. “De Benelux staat daarmee aan de voorhoede, meer bepaald dankzij de financiële sector in Luxemburg. In de kmo’s, het klassieke weefsel in België, is de investering van een IoT-project sneller terugverdiend en kan zo’n project gemakkelijker geïmplementeerd worden.”

Technologie ten dienste van de business

Joseph Reger pikt daarop in: “China investeert meer dan enig ander land ter wereld in AI en quantum computing. In Europa is er wel veel onderzoek en samenwerking tussen de academische wereld en de privésector, maar het is belangrijk om niet alleen de grote bedrijven te financieren, maar ook de start-ups. Daarnaast is het van cruciaal belang om de mensen op te leiden. Mijn ambitie is om binnen drie jaar 50% van ons technisch personeel in Europa een AI-training te kunnen geven.”

Sinds kort gaat ook minister Alexander De Croo, verantwoordelijk voor de digitale agenda, mee met het thema, want hij is zich bewust van de impact van AI op het concurrentievermogen van onze bedrijven en de werkgelegenheid. Zo lanceerde hij het initiatief Coalition AI for Belgium, een groep van een dertigtal onafhankelijke deskundigen afkomstig uit de academische wereld, traditionele bedrijven, start-ups, technologiereuzen en openbare diensten, die ons land moeten voorbereiden en de uitdagingen van de AI-revolutie moeten aangaan. De eerste aanbevelingen zouden begin 2019 gepubliceerd worden.

Blockchain

Tot slot wint de blockchain aan belang in België met de opening in maart van een Blockchain Innovation Centre in Brussel, waardoor ondernemingen “snel een AI-project kunnen beoordelen”, legt Alex Bazin uit. Er loopt een eerste project met Innoviris (Brusselse instituut voor onderzoek en innovatie) op het gebied van de slimme stad, dat zou worden uitgebreid naar IoT en ‘voting’.

“We zien tegenwoordig heel wat verticale toepassingen opduiken, vooral op het gebied van financiën, verzekeringen, productie en de toeleveringsketen. Want in feite is de blockchain niets nieuws, maar een slimme combinatie van verschillende elementen”, aldus Jozef Reger, voor wie de blockchain niet beperkt blijft tot de bitcoin en cryptocurrency, maar ook toegepast kan worden voor elk type transactie. “Het internet stond in het begin synoniem met disintermediatie, maar nu zijn er nog maar enkele grote aggregators terug te vinden. Het is dus noodzakelijk om het internet opnieuw uit te vinden, want het was niet voorzien op de toepassingen van vandaag. En waarom zouden we dat niet doen met blockchain, dat garanties biedt op het gebied van veiligheid, controle en transparantie?” Om het probleem van de onderlinge verbinding tussen de verschillende ‘blockchains’ op te lossen en om de ‘off-chain’- en’ on-chain’-gegevens te koppelen, opende Fujitsu een specifiek gespecialiseerd laboratorium in Japan.

Technologie ten dienste van de business

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content