munale, die bij het grote publiek bekend staat om haar merk Voo en haar recente overname van Editions de l’Avenir, is in nog geen 4 jaar tijd gestegen van ongeveer 30 terabyte (TB) naar meer dan één petabyte (PB).
Tecteo deed de voorbije jaren heel wat overnames op het gebied van energie, telecom (namelijk Win) en de media (BeTV en onlangs nog Editions de l’Avenir). Het komt erop neer dat de it-afdeling deze constante uitbreiding van de business moet volgen en orde moet brengen in een infrastructuur die anders een onmogelijk te beheren en peperdure warboel dreigt te worden. Daarom richtte de intercommunale 4 jaar geleden een transversale ‘IT Group’ op. Een van de belangrijkste taken ervan was de consolidatie van een vijftiental datacenters, gaande van het indrukwekkende datacentrum van Villers-le-Bouillet tot enkele kleine lokale servers. “Dit consolidatiewerk was noodzakelijk om de operationele kosten onder controle te houden, meer bepaald de personeelskosten, en om dezelfde mate van rijpheid te waarborgen voor alle bedrijven van de Tecteo-groep. We moesten ons trouwens voorzien van een gecentraliseerde en schaalbare infrastructuur om de boomende gegevens op te vangen”, aldus Régis Pitolet, directeur infrastructure & operations van de Tecteo-groep.
TWEE REDUNDANTE DATACENTERS
De centrale infrastructuur werd teruggebracht tot twee grote datacenters, de hoofdsite is die van Villers-le-Bouillet, terwijl de site van Ans evolueert naar een hoofdzakelijk passieve rol inzake disaster recovery (DRP). Het volledig redundant maken van de twee sites is zo goed als klaar.
Een van de uitdagingen van de it-afdeling was om de prestaties, de stabiliteit en de veerkracht van de hostingplatformen te verbeteren, rekening houdend met zeer uiteenlopende business roadmaps tussen de activiteiten als telecomoperator (Voo) en als energieleverancier (RESA). “Beide activiteiten moeten evenveel kunnen profiteren van al onze investeringen. We moeten dus een goed evenwicht vinden tussen de eisen op het vlak van snelheid op een zeer dynamische markt als telecom, en op het vlak van betrouwbaarheid in een meer traditionele, maar ‘business critical’ sector als energie”, benadrukt Régis Pitolet.
Naast de levering van servers en opslagsystemen deed Tecteo een beroep op Fujitsu voor de bepaling en implementatie van de nieuwe geconsolideerde architectuur en al het werk om de servers te virtualiseren. Op 4 jaar tijd ging Tecteo van een zestigtal fysieke servers naar meer dan 900 virtuele machines. “Voor de keuze van de opslagsystemen hadden we vooral nood aan capaciteit om een datavolume te ondersteunen dat intussen meer dan 1 petabyte bedraagt. Fujitsu bood volgens ons de beste verhouding tussen prijs, kwaliteit en operabiliteit in een markt waar opslag een ‘commodity’ wordt. Hun mainframe legacy vormt ook een voordeel op het vlak van stabiliteit.”
NAAR CLOUD
Nu deze gecentraliseerde infrastructuur een feit is, wil de it infrastructure-afdeling van Tecteo in de eerste plaats een aantal elementen optimaliseren, namelijk de servicecatalogus, om de datavolumes onder controle te houden. De groep is van plan om hiervoor een beroep te doen op organisatietechnologieën. De nieuwe schaalbare infrastructuur opent trouwens ook de deur naar de virtualisatie van applicatieomgevingen in cloud, meer bepaald SAP, ter ondersteuning van het gloednieuwe mobiele telefonieaanbod van Voo. Een dergelijke SAP-ontplooiing (‘converge invoicing’-versie) in cloud zou volgens Tecteo een primeur zijn in Europa.
Olivier Fabes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier